Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Varga, revoltat de tragedia de la Caracal: «Poliţiştii au fost îndepărtaţi de la realităţile din teren»

• deputatul PNL Brăila, Vasile Varga, consideră că tragedia de la Caracal demonstrează că poliţiştii din România au fost îndepărtaţi de realităţile din teren şi rupţi de munca operativă, iar acum se văd consecinţele • acesta a afirmat că intervenţia tardivă a poliţiştilor care ar fi putut salva viaţa tinerei de 15 ani este cauzată şi de reformele succesive ale Poliţiei Române

 

Deputatul PNL Brăila Vasile Varga consideră că pentru tragedia din Caracal vinovată se face şi guvernarea care a tot schimbat modul de acţiune al poliţiştilor în România. Acesta a emis un comunicat de presă în care a subliniat că intervenţia tardivă a poliţiştilor în Caracal, care ar fi putut salva viaţa tinerei de 15 ani dacă acţionau la timp, este cauzată şi de modul în care succesivele reforme ale Poliţiei Române au transformat acest important organism al statului român. Varga a adăugat că, din păcate, o mare parte dintre lucrători a fost ruptă de comunităţi şi de realităţile din teren, astfel că s-a ajuns la astfel de tragedii.

“Până în 2005, sectoriştii din mediul urban erau racordaţi la zona pe care o păstoreau şi puteau desfăşura activităţi operative pe orice domeniu, făceau anchete în cazuri de mică amploare şi participau la cercetări penale complexe, alături de colegii de la alte departamente. Cunoşteau familiile din comunitate, dar şi activitatea economică a zonei şi puteau oferi informaţii relevante în situaţii similare dramei de la Caracal. Astăzi, munca poliţistului de proximitate se rezumă la activitate de prevenţie, deloc lipsită de importanţă, dar insuficientă pentru a cunoaşte realităţile unei comunităţi. Situaţia este identică şi în mediul rural, acolo unde munca lucrătorilor dintr-un post de poliţie se desfăşoară între orele 8:00 şi 16:00. Permanenţa este asigurată de patrule mobile, care acţionează pe raza mai multor comune, acoperind, uneori, şi distanţe de 50-60 de kilometri. Eficienţa unui astfel de mod de organizare este îndoielnică, cât timp poliţistul nu mai are o legătură profundă cu oamenii şi comunitatea în care îşi desfăşoară activitatea”, a declarat Varga, cu precizarea că în judeţul Brăila, circa 75% dintre poliţiştii din mediul rural fac naveta.

După momentul Caracal, poate ar fi cazul să reflectăm şi la faptul că Poliţia nu mai este militarizată sau la modul în care şefii de inspectorate de poliţie şi adjuncţii acestora au fost transformaţi în simpli executanţi, fără nicio putere de decizie în cauze penale, a mai subliniat deputatul.

“Toată activitatea operativă în domeniul judiciar, economic, pază şi ordine, toată activitatea de cercetare penală se subordonează direct procurorului, astfel că niciun şef de inspectorat nu mai poate lua decizia unei intervenţii rapide. Intervenţie care poate salva vieţi, aşa cum s-ar fi putut întâmpla şi la Caracal, acolo unde o copilă de 15 ani a fost ucisă cu poliţia la poartă, în aşteptarea unui ordin al procurorului”, a conchis Varga.

 
Categorie articol: 

Comentarii