Mergi la conţinutul principal

Varga despre cererea ministrului Tudorel Toader de a intra în rândul notarilor: «Este conform legii»

• deputatul PNL Brăila Vasile Varga, vicepreşedinte al Uniunii Notarilor Publici din România, nu vede nimic cusut cu aţă albă în solicitarea ministrului Justiţiei Tudorel Toader de a deveni notar la pachet cu cererea de suspendare pentru a nu fi incompatibil • liberalul a afirmat că legea îi permite lui Toader să procedeze astfel ca fost judecător al Curţii Constituţionale • Varga a afirmat că nu poate comenta sau cunoaşte intenţiile ministrului, însă poate spune că acesta a procedat perfect legal

 

Vicepreşedinte al Uniunii Notarilor Publici din România, deputatul liberal Vasile Varga susţine că ministrul Justiţiei Tudorel Toader are tot dreptul să solicite să devină notar, fără examen, deoarece a fost judecător al Curţii Constituţionale şi legea îi permite asta. După cum s-a prezentat în presa centrală, Toader a cerut, recent, admiterea în Uniunea Notarilor Publici, fără examen, la Iaşi, lucru permis întrucât are calitatea de fost judecător al CCR. Interesant este că ministrul a solicitat totodată şi suspendarea din Uniunea Notarilor, pentru a nu se afla în incompatibilitate. Ordinul prin care a fost pusă în aplicare decizia de admitere a solicitării lui Tudorel Toader, fiind instituit un post de notar la Iaşi pentru un judecător CCR, a fost emis o săptămână mai târziu după cererea acestuia (10 august 2018), fiind semnat de secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Nicolae Liviu Popa. După ce au apărut informaţii în spaţiul public că ministrul şi-a pregătit terenul pentru renunţarea la fotoliul de ministru, în condiţiile în care se pregăteşte din nou o ordonanţă de urgenţă a Guvernului privind amnistia şi graţierea, Toader a revenit în spaţiul public cu câteva precizări.

“După încetarea mandatului ca urmare a expirării termenului pentru care a fost numit, judecătorul Curţii Constituţionale poate opta pentru intrarea în avocatură sau notariat, fără examen -  art. 69 aln 4) din Legea nr. 168/ 2018, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, publicată în Monitorul Oficial al României, nr. 595 din 12 iulie 2018. Nu intenţionez să demisionez de la Ministerul Justiţiei”, a afirmat Toader, pe pagina sa de Facebook.

 

Varga: «Nu cunosc intenţiile domnului ministru, dar este legal»

Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” pentru a explica procedurile legate de solicitarea ministrului Justiţiei de a deveni notar, la pachet cu suspendarea sa din această poziţie deocamdată, deputatul Vasile Varga a precizat că totul s-a desfăşurat perfect legal şi că nu poate comenta prea mult. Acesta a dat citire mai multor articole de lege pentru a clarifica situaţia.

“Cererea ministrului a fost formulată în temeiul articolului 69 alin. 4, din Legea 47/92, privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, care spune aşa: «După încetarea mandatului ca urmare a expirării termenului pentru care a fost numit, judecătorul Curţii Constituţionale poate opta pentru intrarea în avocatură sau notariat, fără examen». Dispoziţiile articolului 58, alin. 6, litera b din Legea 36 a Notarilor Publici şi a Activităţii Notariale cu privire la formularea propunerii de numire în funcţia de notar şi cea de suspendare prevăd următoarele: «Articolul 58, alin 6: Biroul Executiv are următoarele atribuţii: propune ministrului Justiţiei numirea în funcţie a notarului public, schimbarea sediului biroului notarial, asocierea şi încetarea asocierii între notari, suspendarea şi încetarea suspendării din funcţia de notar public, revocarea ori încetarea calităţii de notar». În ceea ce priveşte cererea de suspendare din funcţia de notar pentru incompatibilitate sunt aplicabile articolul 42, alin. 1, litera a, coroborat cu art. 69, litera b din Legea 36/1995 care prevede, printre altele, că notarul public este suspendat din funcţie în caz de incompatibilitate. Iar articolul 69 spune că exercitarea profesiei de notar public este incompatibilă cu exercitarea unei funcţii publice sau de demnitate publică, alta decât cea prevăzută la punctul 4, litera a. Deci, în conformitate cu prevederile art. 42 din legea menţionată, «suspendarea şi încetarea suspendării se dispun prin ordin al ministrului Justiţiei la propunerea Biroului Executiv, la cererea notarului public sau din oficiu». În ceea ce priveşte localitatea unde s-a solicitat, aceasta este menţionată în cerere. Se formulează de asemenea propuneri de actualizare cu un post al numărului de notari din cadrul acelei game. Domnul Tudorel Toader a fost suspendat din funcţia de notar public pentru incompatibilitate. Precizez că posibilitatea acordată foştilor judecători ai Curţii Constituţionale de a opta la expirarea mandatului pentru intrarea în avocatură sau notariat nu este singulară. De această facilitate beneficiază şi judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei, potrivit art. 102 din Legea 303 privind Statutul judecătorilor şi procurărilor. Acolo se spune că judecătorii ÎCCJ cărora le-a expirat mandatul pentru care au fost numiţi, sau sunt eliberaţi din motive neimputabile îşi păstrează gradul dobândit prin ierarhie şi pot ocupa o funcţie de judecător în cadrul ÎCCJ sau reveni pe funcţia de magistrat deţinută anterior, sau pe o funcţie de judecător sau procuror, de asemenea pot opta pentru intrarea în avocatură sau notariat fără examen. Acesta este textul foarte clar”, a dat Varga citire din articolele de lege.

Întrebat dacă i se pare o mutare “cusută cu aţă albă” în condiţiile în care se discută din nou despre OUG pe amnistie şi graţiere, Varga nu a dorit să comenteze prea mult despre posibilele intenţii ale lui Toader.

“Dumnealui a optat şi s-a suspendat pentru că altfel era în incompatibilitate cu funcţia de ministru. Cine ştie care sunt planurile dumnealui?! Nimeni nu poate. Poate că vreodată vrea să profeseze. Este treaba lui. Dar repet, totul este legal”, a conchis sursa citată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro