Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Varga critică dur modificările aduse de PSD-ALDE la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală

• deputatul PNL Brăila Vasile Varga a lansat un semnal de alarmă precizând că în momentul de faţă românii asistă la un “măcel legislativ” • acesta s-a arătat îngrijorat de faptul că nu se urmăreşte decât ca unii dintre cei “certaţi cu legea” din coaliţia de guvernare să scape basma curată, creându-se totodată o serie de probleme grave la nivelul funcţionării Justiţiei în România • Varga a subliniat că liberalii se distanţează total de demersul PSD-ALDE, cu precizarea că vor ataca legea la Curtea Constituţională

 

Deputatul PNL Brăila Vasile Varga avertizează că în momentul de faţă coaliţia de guvernare nu face altceva decât să pună în practică un “măcel legislativ” prin modificările aduse la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Liberalul consideră că se creează o serie de probleme grave la nivelul funcţionării Justiţiei în România, doar pentru ca anumite personaje “certate cu legea” să scape basma curată.

“După eşecul OUG 13/2017 şi în încercarea disperată de a-şi salva o serie de membri care au probleme cu legea, actuala coaliţie de guvernare a reuşit, sub masca unei proceduri aşa-zis transparente, să treacă prin Parlamentul României o serie de prevederi care să îi scape de dosarele penale. Totul ambalat sub forma necesităţii de a pune în acord Codul de procedură penală cu deciziile Curţii Constituţionale, cu Directiva Parlamentului European şi a Consiliului Europei privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie, cu alte directive ale Parlamentului European şi decizii ale CEDO. Coaliţia de guvernare a fluturat pentru creduli tot felul de lozinci, aparent nevinovate, dar, în realitate, nu s-a limitat la modificările necesare şi de bun-simţ, ci a intervenit brutal în textele legii. Există câteva modificări, vizibil «cu dedicaţie» pentru unii membri ai PSD-ALDE, cu probleme penale”, se arată într-un comunicat de presă, emis ieri de deputatul brăilean.

Potrivit deputatului Vasile Varga printre modificările menite să îi scape clar pe cei cu probleme penale se numără următoarele: Revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive poate fi cerută în cazul în care soluţionarea cauzei nu a fost redactată de către judecătorul care a participat la proces; Instanţa de apel nu mai poate să dea o pedeapsă cu condamnare unei persoane care a fost achitată în primă instanţă decât dacă apar probe noi; Durata urmăririi penale este redusă la un an. Dacă procurorii nu reuşesc în decurs de un an să trimită în judecată persoana în cauză, atunci dosarul se clasează automat; Denunţurile vor aduce reduceri de pedeapsă doar dacă sunt făcute în maximum 1 an de la faptă; Sintagma “indicii temeinice” este înlocuită cu forma în vigoare, “suspiciune rezonabilă” în cazul incompatibilităţii judecătorului, dar în rest, pe tot cuprinsul legii, s-a operat această modificare.

 

Varga: «Atât eu, cât şi colegii mei din PNL ne distanţăm de astfel de demersuri»

Mergând pe aceeaşi linie, Vasile Varga a ţinut să puncteze că liberalii se distanţează complet de ceea ce încearcă să facă în momentul de faţă Coaliţia de Guvernare şi vor ataca legile la Curtea Constituţională.

“Ca om care cunosc bine domeniul justiţiei, dar şi ca reprezentant al comunităţii brăilene în Parlamentul României, îmi pun fireasca întrebare: oare pentru o astfel de legislaţie penală au votat românii în 2016? În avalanşa de promisiuni pe care PSD le-a făcut la ultimul scrutin electoral, nu îmi amintesc să fi existat şi intenţia, transformată astăzi în faptă, de a modifica legislaţia pentru ca liderii cu probleme penale să poată fi «scăpaţi». Atât eu, cât şi colegii mei din PNL ne distanţăm de astfel de demersuri, nu suntem părtaşi la acest măcel legislativ pe care am refuzat să îl votăm şi, înainte ca legea să fie trimisă spre promulgare, o vom ataca la Curtea Constituţională!”, a declarat Varga.
Categorie articol: 

Comentarii