Mergi la conţinutul principal

Valorificarea hrubelor de sub oraş, abia în 2015

Se apropie o nouă campanie electorală, iar primarul Aurel Simionescu a readus în discuţie una dintre promisiunile sale încă din primul mandat de primar. El a vorbit, recent, despre problema valorificării hrubelor de sub oraş. Acesta a precizat că din 2015 vor începe din nou excavaţiile în Grădina Mare, în încercarea de a descoperi o intrare concretă care să ducă spre galerii. Potrivit edilului şef, aşteptarea se datorează faptului că în zonă au fost efectuate lucrări pe proiecte europene, care nu permit o altă intervenţie până la acea dată. "Astăzi, dacă mă întrebaţi în legătură cu hrubele, nu se întâmplă nimic. Foarte cinstit. Eu aştept să treacă anul acesta. În 2009 noi am terminat un proiect cu finanţare europeană care a vizat Grădina Publică şi zona centrală. În Grădina Publică, după ce am făcut nişte măsurători, inclusiv cu ultrasunete, a rezultat o anumită dispunere de goluri în spaţiul respectiv. Într-un astfel de spaţiu am putut să săpăm, cel în care am descoperit acum doi ani de zile acel mei vechi de 500 de ani şi care a fost dus către expertiză şi toate celelalte. A fost o groapă undeva pe la 5 metri adâncime, dar nu hrubă, ci un depozit de cereale, de mei. Mai există o astfel de enclavă să spunem aşa, acolo la scări, la coborârea de unde e restaurantul (n.r. Privighetoarea) şi unde avem noi scena pusă. Acolo am găsit un spaţiu din acesta - unde am putut să săpăm -, gen aerisire, o tubulatură undeva spre 300 - 400 de milimetri diametrul, care se duce spre zona restaurantului. Deci ar trebui să săpăm în asfaltul care duce spre foişor", a declarat Simionescu. Mergând pe aceeaşi linie, primarul a ţinut să specifice că lucrările ce se vor efectua reprezintă o încercare de a găsi accesul către hrube. "Cinci ani de zile noi nu putem să facem intervenţie decât în cazuri de excepţie pe zona aceasta, în 2014 se termină şi în 2015 o să încercăm să săpăm câţiva metri de la locul în care se află această aerisire. Uşor, fără să facem mare deranj, să putem interveni. Şi ultrasunetele au arătat acolo un anumit tip de gol. Dincolo de ce spun cei care cunosc situaţia, inclusiv domnul Ionel Cândea (n.r. directorul Muzeului Brăilei), care nu are 100 de ani. Aceştia spun că au intrat în hruble acelea dinspre grădină, numai că acum totul este compactat, nu rezultă un traseu oarecare, ci un anumit tip de goluri", a mai completat primarul.

"Dacă găsim acel traseu, atunci sigur că vom putea interveni şi vom putea valorifica acea hrubă"

Totodată, Simionescu a subliniat că anual există o anumită sumă prinsă în bugetul municipiului pentru executarea acestor lucrări care să deschidă accesul către misterioasele hrube de sub oraş. "Nu putem să ne ducem să săpăm aşa, «hai să facem noi o hrubă şi spunem că pe aici s-a întâmplat ceva». Nu se poate aşa ceva! Dacă găsim acel traseu, atunci sigur că vom putea interveni şi vom putea valorifica acea hrubă din domeniul public al oraşului. Pentru că există diverse locuri, inclusiv hruba de pe Strada Cetăţii cu care ne tot judecăm pentru ea. Sunt porţiuni de hrube în domeniul public, privat, în judecăţi şi nu se poate face un acces turistic. Dacă aici găsim formatul acesta, sigur, se poate coborî pe scări, se poate intra şi încet - încet putem merge din etapă în etapă. Din ceea ce mi se spune mie, undeva prin anii 57- 58 a existat o tasare din aceasta în oraş, în special pe centrul istoric şi atunci s-au făcut tot felul de intervenţii, de injecţie de beton, lut cu beton. Pe diverse tronsoane hrubele s-au astupat", a conchis primarul.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro