Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Valeriu Turcan spune că singura soluţie pentru presa românească este asumarea unui profil ideologic

"Eu cred totuşi că singurul lucru care se mai poate face este asumarea unui profil ideologic. (...) Asumarea clară şi transparentă a unui profil ideologic cred că este singura soluţie", a afirmat consilierul prezidenţial, argumentând că acest model ar reprezenta o "maturizare" a presei din România şi o "aliniere la practicile europene".
"Şi în Marea Britanie, şi în Franţa, şi în Germania presa îşi asumă susţinerea unui set de valori. Ele pot să fie de stânga sau de dreapta; în rare situaţii se susţin persoane", a continuat Valeriu Turcan, dar a atenţionat că acest model prezintă şi riscuri dacă presa îl transformă din asumare ideologică în susţinerea unui candidat. "Depinde tot de breaslă cum îl gestionează şi către ce îl duce", a spus purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei.
În ceea ce priveşte situaţia actuală a presei, Valeriu Turcan a spus că există o înţelegere greşită a rolului moderatorului, care în multe situaţii prezintă "populism isteric" şi "admonestează politicianul", sugerându-i soluţii şi trăgându-l la răspundere.
Mai mult, Turcan a vorbit şi despre campania susţinută de posturile de televiziune împotriva lui Traian Băsescu, recunoscând că aceasta a produs efecte. "Nu tot timpul efectele vin atunci când ţi le doreşti tu, dar acumularea de atacuri, acumularea de campanii de presă negative, la un moment dat, duce la rezultate", a explicat consilierul prezidenţial. Valeriu Turcan a completat că aceste efecte sunt condiţionate şi de apariţia unor evenimente excepţionale, cum ar fi asumarea de către Traian Băsescu a anunţului privind scăderea pensiilor şi a salariilor.
"Ştiţi care e problema, problema lor (a trusturilor - n.r.), de fapt? Că noi avem - şi preşedintele, în mod special - nervi foarte tari. Iar ei şi-au pierdut şi simţul umorului", a mai spus Valeriu Turcan.
Pe de altă parte, el a spus că o alternativă la televiziuni în acest moment nu poate fi decât internetul şi există o comunitate din ce în ce mai mare care se informează din alte surse decât televiziunea. "Eu cred că vorbim de o comunitate de câteva sute de mii de persoane care s-au izolat în ceea ce priveşte informaţia de natură politică. Adică, se uită la televizor, se uită la un film, se uită la o emisiune de divertisment, poate la un documentar, dar informaţia de tip politic sau administrativ şi economic nu o iau de la televiziunea de ştiri", a afirmat purtătorul de cuvânt.
În acest context, Turcan a vorbit şi despre politicienii care folosesc blogurile ca mijloc de comunicare, precum Elena Udrea şi Cristian Preda şi l-a lăudat pe Adrian Năstase pentru "metamorfoza" de succes către mediul online.
"Partea unui rebranding personal, a trecut din obsesia cantitativului, cât mai multe discursuri în direct pe televizor, cât mai multe acţiuni şi aşa mai departe, la un alt tip de comunicare. El este un caz de succes din punctul acesta de vedere", a spus Turcan, notând însă că, din punctul său de vedere, este rău că Năstase a învăţat acest lucru deoarece "este bine să ai adversari care să nu înveţe din greşeli".
Categorie articol: 

Comentarii