Mergi la conţinutul principal

Valentin Preda: "Concurez pe doua "fronturi"

Unul dintre cei mai valorosi inotatori pe care scoala de natatie braileana l-a propulsat in elita nationala a acestui sport, Valentin Preda, a reusit sa-si vada visul implinit, acela de a studia la o universitate din SUA. Multiplul campion national de juniori si seniori, considerat nu demult "stapinul brasului", deoarece a doborit citeva recorduri nationale la acest stil atit in bazin scurt, cit si in bazin de 50 metri, ne-a furnizat citeva informatii privind modul in care a ajuns student american si care este perspectiva lui in plan sportiv.

- Cum ai reusit sa intri in vizorul americanilor?
- Universitatile din SUA trimit specialisti la toate competitiile importante, campionate europene, mondiale. Astfel ca la europenele de la Glasgow mi s-a propus o bursa completa in statul Missouri. Am refuzat prima oferta, dar celei de-a doua, din 2005, i-am dat curs si astfel am ajuns la Louisville, in statul Kentucky.
Cum aveam toate testele luate in tara, am ajuns la Universitatea pe care mi-am ales-o eu pentru a studia, si unde am fost ales ca sportiv. Aici totul se intimpla ca in filme. Am trecut insa foarte repede peste ceea ce a fost frumos, pentru ca deja m-am lovit de o problema foarte importanta, accea ca trebuia sa ma descurc exclusiv in limba engleza. A fost foarte solicitant pentru ca trebuia sa traduc repede in minte ceea ce mi se spunea pentru a putea comunica.
- Cum te-au primit colegii?
- Toti au fost foarte comunicativi, binevoitori, de parca ne cunosteam de ani de zile, nu de doar citeva ore. Am niste colegi minunati.
- Care este programul tau zilnic?
- Avem, intr-adevar, un program infernal la prima vedere. La sase dimineata avem un antrenament, dupa aceea cursuri, iar dupa-amiaza o noua sedinta de pregatire in bazin. Aici scoala este scoala, sportul este sport, nu se fac concesii in favoarea vreuneia dintre ele. Cursurile sint diversificate, dificile, dar avem asistenti coordonatori care ne sprijina in pregatire. De aceea, putinul timp care ne mai ramine il folosim ca sa ne odihnim. Chiar daca a fost o noutate pentru mine acest sistem de invatamint, am reusit sa inchei primul semestru cu calificative foarte bune.
- Cum decurge pregatirea ta in plan sportiv?
- Pe plan sportiv, reprezint universitatea in concursurile interuniversitare. Sint cam zece competitii si pina acum am fost si eu in alte doua state, West Virginia si Indiana, dar si la noi am concurat cu reprezentanti ai universitatilor din Illinois si Kenyon. Am cistigat probele de 100, 200 m bras, 200 si 400 m mixt, si trebuie sa mentionez ca detin recordul universitatii la primele doua probe.
- Care este nivelul de dificultate al concursurilor?
- Concurentii sint la fel de bine pregatiti ca si in Romania, insa singura problema de care m-am lovit aici a fost ca in tara lungimea bazinelor se masoara in metri, iar aici standardul lor de masura este in yarzi si acomodarea a durat ceva timp.
- Continui sa concurezi si in Romania?
- Bineinteles ca am ramas in continuare component al clubului CSM Pitesti si pe acesta il reprezint in competitiile nationale. Am venit la Hunedoara la Campionatele Nationale in bazin scurt, insa recunosc ca nu am fost multumit de rezultatele pe care le-am obtinut chiar daca au fost motive obiective. Am sosit la Hunedoara cu o zi inainte de concurs si a trebuit sa ma acomodez cu fusul orar si pe de alta parte cu bazinul de 25 m. Dupa nationalele de la Hunedoara am plecat la Pitesti si dupa un scurt stagiu am participat la Campionatele Europene in bazin scurt, unde chiar daca nu am prins finale mi-am imbunatatit substantial timpii realizati la Hunedoara.
- Care a fost programul ulterior?
- Dupa ce am revenit la Louisville am participat la o competitie cu sportivi de la patru universitati si de trei ori m-am clasat pe primul loc, la 100 si 200 m bras si 200 m mixt. Pentru moment, in proba mea de baza, 200 m bras, sint pe locul doi in clasamentul general din Big East.
- Ce reprezinta Big East?
- In toate cele sapte concursuri pe care le avem, noi trebuie sa indeplinim baremurile de participare pentru concursul final, iar acesta se numeste Big East Conference si va avea loc in perioada 15-18 februarie, la arena Long Island din New York. Acesta este principalul meu obiectiv din SUA., sa obtin un loc cit mai bun la acest concurs final si sa inchei primul an universitar cu bine.
- Cind vei intra in vacanta?
- Pentru mine anul competitional continua pe ambele fronturi. In martie voi participa la Campionatele Nationale Open de la Pitesti, iar la sfirsitul lunii martie voi concura la o alta competitie importanta din SUA, NCAA Championship, pentru care de asemenea trebuie sa-mi realizez baremurile de calificare. Vacanta scolara vine abia la sfirsitul lunii mai. Atunci voi sta mai mult in tara, dar voi raspunde la toate convocarile lotului national la care voi fi solicitat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro