Mergi la conţinutul principal

Vadeni - singura comuna braileana condusa de o femeie

In partea de nord a judetului, la mijlocul distantei dintre municipiile Braila si Galati, se afla una din cele mai prospere comune brailene, Vadeni. Cu o populatie de 4.235 locuitori si 15.300 ha, Vadeniul este intr-o continua schimbare. Daca materialele de arhiva ilustreaza o asezare rurala saracacioasa, cu case din paianta acoperite cu stuf si papura, imaginile prezente sint complet diferite. "Sintem o comunitate prospera, puternica. Noi, ca Primarie, nu prea am suferit din cauza fondurilor, pentru ca pe raza comunei avem 103 agenti economici inregistrati, platitori de taxe si impozite. Activitatea de baza ramine insa agricultura, localnicii se preocupa in primul rind cu cresterea animalelor, sint pietari din tata in fiu si asigura mare parte din necesarul de lapte pe pietele din municipiul Braila. Avem 22 de societati agricole mari, organizate, cu rezultate bune, conduse de oameni seriosi care isi respecta contractele de arenda. In timp ce multe din comunitatile rurale se confrunta cu problema lipsei de fonduri, noi reusim sa ne gospodarim din fonduri proprii, 6 miliarde de lei anual. Avem pe raza comunei abator, fabrica de brinza, unitati diverse de industrie alimentara, este avantajul nostru ca sintem intre doua orase mari", a explicat primarul comunei. Si din acest punct de vedere, Vadeniul iese in evidenta - de 5 ani este singura comuna din judet care are in frunte o femeie, Stanca Coman.

Singura femeie primar din judet

De profesie tehnician agronom, membra a Partidului Social Democrat, Stanca Coman este la al doilea mandat, cistigat din primul tur de scrutin. La alegeri, nu a avut mari emotii, stia ca in primii patru ani facuse multe pentru comunitate, in special pe linia ridicarii standardului de viata, in toate cele trei sate componente, Vadeni, Baldovinesti si Petroiu. Printre realizari se numara pietruirea mai multor drumuri, extinderea sau reabilitarea retelelor de apa potabila, reabilitarea si sporirea confortului in unitatile de invatamint, reorganizarea iluminatului public si serviciului de telefonie fixa etc.
"Functia de primar nu este intimplatoare. Este grea, dar nu te obliga nimeni, tu ti-o alegi, iti asumi niste responsabilitati, cu atit mai mari cu cit unitatea administrativa este mai mare. Insa fiecare om se naste cu un anumit destin, iar eu am avut noroc. La mine in permanenta usa este deschisa, am ajutat foarte multi oameni, nimeni nu vine la primarie de dragul de a ne vedea, cine vine, vine cu probleme, iar noi trebuie sa ii ajutam. Ca sint femeie cred ca a contat pentru ca ii simt altfel, sint foarte aproape de ei. Sint multe probleme, si sociale, si familiale, citeodata vin cu lucruri care tin mai mult de latura umana decit de functie, sint momente in care parca sint o mama a lor, nu primar, dar nu ma deranjeaza. Important este ca satenii stiu ca cineva le este aproape", a povestit Stanca Coman.

"Sint si sotie, mama si bunica"

Faptul ca este singura femeie din grupul celor 44 de primari braileni, spune Coman, nu reprezinta nici avantaje, dar nici dezavantaje. Important e ca este respectata. "La intilnirile cu ceilalti colegi, nu pot sa spun ca am prioritate, ca sint cumva "cocolosita", nu. Sint femeie, sint singura lor colega si simt din partea lor un respect deosebit, pentru ca ei stiu cit de greu e sa porti pe umeri o asemenea responsabilitate. Nu conteaza coloratura politica, ne respectam reciproc, ca oameni si colegi. In rest, nu sint favorizata, pentru ca inainte de toate sint primar", este convinsa Stanca Coman.
Pe linga multe responsabilitati, functia de primar te obliga insa si la anumite concesii, si cei care pierd de regula sint membrii familiei. Primarita din Vadeni a gasit insa rezolvarea acestei probleme. "Stau foarte mult timp in Primarie, si este normal asa, dar putinul timp pe care il petrec cu familia il fructific la maxim. Si nu mi s-a reprosat nimic pina acum si sint si sotie, si mama si bunica", explica Coman.

"Dumnezeu a fost cu noi"

Pentru Vadeni, vara 2005 a fost un cosmar. Siretul, riul care 35 de ani le-a fost un "bun prieten", in iulie "si-a iesit din fire". Peste Vadeni, pericolul inundatiilor a planat saptamini la rind. Disperarea era mare, satenii stiau ce pot face apele involburate ale riului, mai trecusera printr-o situatie asemanatoare si in '70. De teama, multi si-au parasit gospodariile, altii s-au retras pe dealuri, in bordeie. Ziua era cum era, noaptea insa, nimeni nu putea lipi geana de geana. Totul a inceput in noaptea de 12 spre 13 iulie, cu o ploaie torentiala, aproape 200 litri/mp in 24 ore, 15 case au fost inundate si mai multe curti, gradini si anexe gospodaresti. Apoi s-a anuntat viitura. Alaturi de angajatii Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta, ai Apelor Romane, ANIF, de militari si politisti, satenii au pazit digul, noapte de noapte, iar linga ei, de fiecare data, primarita. Din femeia extrem de cocheta, in zilele acelea, nu mai ramasese decit o pereche imensa de cizme de cauciuc pline de noroi si o manta in permanenta uda. Cind a aflat de viitura si le-a recomandat satenilor sa plece daca au unde pleca, au fost voci care au acuzat-o ca induce intentionat si nejustificat panica. Pe moment a fost deranjata de aceasta atitudine, dar a procedat mai departe asa cum a crezut de cuviinta, adica a mers pe principiul cu cit mai putini oameni in sat, cu atit pericolul este mai mic. Dar Dumnezeu a avut grija, Vadeniul a ramas doar cu sperietura si citeva zeci de hectare de culturi compromise, satul a scapat. "Dumnezeu a fost cu noi. Vazind dezastrul pe care Siretul l-a produs in localitatile mai putin norocoase, imi dau seama ca nu am exagerat deloc atunci cind am decis evacuarea. Nu dovedim sa multumim cerului ca ne-a scapat de asa nenorocire, din care orice comunitate, oricit de instarita ar fi, cu greu isi poate reveni", a spus primarita Coman.
Dupa aceasta vara, insa, conducerea comunei a inteles foarte clar un lucru: digul ce strabate comuna pe o lungime de 25 de km trebuie sa intre de urgenta in reabilitare, pentru ca de ani intregi nimeni nu s-a mai atins cu o lopata de el. Consiliul Local cere Consiliului Judetean acest lucru de citiva ani, in zadar, acum insa acesta este obiectivul principal al comunei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro