Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Va fi a treia moţiune cu noroc?

Liberalii au depus, vineri, moţiunea de cenzură intitulată „Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu este o lozincă!", care vizează votul românilor din diaspora şi alegerile parţiale şi prin care solicită retragerea încrederii Guvernului. Înregistrarea ei la Parlament s-a făcut la mai puţin de o oră după ce premierul a primit, la sediul DNA, calitatea de suspect într-unul dintre dosarele în care este cercetat vechiul său prieten Dan Şova. Ludovic Orban, vicepreşedintele PNL, a dat asigurări că nu există nicio legătură între cele două evenimente şi că simultaneitatea lor este doar o coincidenţă.
„Au trecut 25 de ani de la Revoluţie şi România cunoaşte acum cel mai grav regres democratic. Discret, fără avertismente, fără explicaţii, Guvernul condus de Victor Ponta a început să blocheze şi să elimine dreptul politic elementar de vot pentru milioane de români din ţară şi din diaspora. Guvernul Ponta a săvârşit abuzuri inimaginabile într-o ţară democratică, fără scrupule şi fără regret. A călcat şi calcă în picioare Constituţia şi legile, deciziile justiţiei, doar pentru a rămâne în scaunul de la Palatul Victoria", se susţine în moţiunea de cenzură.
Liberalii subliniază că singura sursă a politicii este votul. Ei afirmă că Victor Ponta refuză organizarea de alegeri parţiale (mai mult de 15 mandate de senatori şi deputaţi sunt vacante în acest moment, n.r.), iar pentru acest motiv trebuie sancţionat, fiind vorba de un derapaj de la normele democratice.
PNL acuză PSD că a blocat proiectul liberal privind votul prin corespondenţă, în vreme ce Ponta şi Dragnea au stabilit un sistem prin care participarea diaspora la vot să fie blocată, nerespectându-se numărul de secţii din străinătate. Votul prin corespondenţă este necesar, iar acest sistem este o uzanţă pentru statele democratice, se arată în moţiunea de cenzură. PNL consideră că singura soluţie pentru deblocarea introducerii votului prin corespondenţă este schimbarea echipei guvernamentale, astfel încât la alegerile din 2016 să nu existe nicio piedică pusă dreptului oricărui cetăţean român de a vota.
Este a treia moţiune de cenzură împotriva unui guvern condus de Victor Ponta. Celelalte două au fost înaintate în mai 2014 (pe tema corupţiei) şi în septembrie acelaşi an (pe subiectul fraudării alegerilor). Ambele au fost respinse fără probleme de alianţa din jurul lui Ponta.

 
Categorie articol: 

Comentarii