Mergi la conţinutul principal

USL nu se lasă şi cere Curţii Constituţionale să valideze referendumul

USL consideră că CC trebuie să-şi fundamenteze decizia privind referendumul pe un cvorum care armonizează datele INS cu datele MAI, apreciind că o hotărâre a Curţii Constituţionale bazată pe un cvorum excesiv, respectiv pe "România ipotetică", şi nu pe "România reală", va adânci criza politică. "Curtea Constituţională trebuie să-şi dea decizia cu referire la cvorumul indicat de lege în condiţiile în care acest cvorum trebuie să armonizeze datele INS, datele pe care le deţine MAI privind persoanele care şi-au pierdut temporar dreptul de vot din cauza buletinelor care nu au fost reînnointe, care trebuie pus de acord cu deciziile instanţelor judecătoreşti privind pierderea capacităţii de vot pentru diferite categorii, fie care au pierdut dreptul de a vota în urma sentinţelor judecătoreşti, fie persoane care nu au capacitatea acestui exerciţiu de voinţă", a declarat, ieri, vicepredintele PNL Varujan Vosganian.
El a subliniat că, în opinia USL, CC trebuie să dea decizia privind validarea sau invalidarea referendumului abia după ce armonizează toate aceste informaţii. "Orice decizie dată în baza unei Românii ipotetice, statistice, care nu e în corcondanţă cu România reală, ar putea duce la o concluzie riscantă pentru societatea românească, în care România reală să nu se simtă reprezentată prin datele care întemeiază această decizie", a subliniat Vosganian.

Ce va adânci criza politică

Potrivit lui Vosganian, numai o astfel de abordare va elimina criza politică, deşi o invalidare a referendumului ar agrava şi mai mult problema.
"Orice soluţie care nu pune de acord România statistică şi România reală şi care se bazează pe un cvorum excesiv nu ar face decât să adâncească apoi criza politică, să ducă la stare de ilegitimitate cronică pentru unele instituţii ale statului, în primul rând pentru instituţia prezidenţială şi să tensioneze opinia publică", a spus Vosganian.
El a spus că aceste argumente vor constitui baza unor documente pe care USL le va transmite CC, în concordanţă cu modul în care Curtea îşi va stabili propriile proceduri, documentele urmând a fi înaintate la momentul oportun ca să nu fie decăzute din termen.
În 27 iulie, Ministerul Administraţiei şi Internelor anunţa că listele electorale permanente au fost reactualizate la data de 10 iulie, pe acestea fiind înscrise 18.292.514 de persoane cu drept de vot.
De asemenea, într-o precizare a Institutul Naţional de Statistică (INS) se arată că, în conformitate cu Constituţia şi legile electorale în vigoare, Guvernul trebuie să asigure exercitarea dreptului la vot tuturor cetăţenilor români în vârstă de 18 ani împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv şi cărora nu le-au fost interzise drepturile electorale.
Punerea în practică a acestei obligaţii se realizează prin înscrierea cetăţenilor români cu drept de vot în listele electorale permanente pe principiul locului de domiciliu (legal) înscris în actele de identitate, indiferent dacă la data desfăşurării scrutinului electoral persoanele respective sunt sau nu sunt prezente pe teritoriul naţional.

Îşi va mai relua preşedintele prerogativele?

PDL a cerut ieri USL să respecte prevederile legii pentru ca preşedintele Traian Băsescu să îşi reia prerogativele, arătând că orice contestaţie cu privire la referendum nu îşi are rostul.
"Ne aşteptăm ca instituţiile statului să facă paşii următori stabiliţi de lege. Preşedintele este îndreptăţit să-şi reia prerogativele, cerem USL să respecte prevederile legii, aşa cum au fost ele stabilite de la început. Orice contestaţie cu privire la referendum nu-şi are rostul", a declarat liderul PDL Vasile Blaga după şedinţa Biroului Permanent Naţional.
El a adăugat că înţelege disperarea unor lideri ai USL care au început să aibă probleme în propriile partide, dar aceştia trebuie "să pună capăt acestui spectacol trist". Blaga a spus că unii lideri USL vor revenirea la forma iniţială a Legii referendumului, alţii vor o decizie pe baza neprezentării la vot, alţii vor schimbarea cifrelor în funcţie de numărul de votanţi, alţii pur şi simplu dau dispoziţie CC.
"Toate aceste încercări nu sunt decât pierdere de timp şi noi semnale de instabilitate transmise de USL mediilor economice internaţionale. Solicităm USL să renunţe la orice intimidare la adresa judecătorilor Curţii Constituţionale. USL trebuie să treacă în sfârşit la guvernarea ţării", a adăugat Blaga.

Băsescu: "E dreptul lor"

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a fost întrebat, marţi, când a sosit la sediul său de campanie, ce părere are despre documentul pe care USL îl pregăteşte pentru a-l trimite la CC în legătură cu referendumul, el răspunzând: "E dreptul lor". Primul care a lansat public ideea validării referendumului, în ciuda neîntrunirii cvorumului, a fost fostul şef de stat Ion Iliescu, în opinia căruia referendumul trebuie validat de CC în condiţiile în care electoratul real al României este de 15-16 milioane, iar cei nouă milioane prezenţi reprezintă peste 60% din populaţie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro