Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

USL încă se mai gândeşte dacă referendumul pentru Constituţie va dura două zile

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că la nivelul USL nu s-a stabilit până în prezent dacă referendumul pentru revizuirea Constituţiei va avea loc pe parcursul a două zile, precizând că declaraţiile anterioare ale liderilor USL precizau posibilitatea, şi nu o decizie în acest sens.
Preşedintele PNL a precizat că la nivelul USL nu s-a stabilit dacă referendumul de revizuire va avea loc pe parcusul unei singure zile sau pe parcursul a două zile.
"În conformitate cu Legea referendumului, data trebuie stabilită de către Parlament. Nu suntem în acea fază, suntem abia la începutul acestui parcurs", a susţinut Antonescu.
El a declarat că în declaraţiile de la sediul USL s-a făcut referire la posibilitatea organizării referendumului pe parcursul a două zile, şi nu despre o decizie.
"S-a vorbit despre faptul că toate prevederile şi toate recomandările atât ale Comisiei de la Veneţia, cât şi ale Curţii Constituţionale din România permit şi varianta cu două zile. Vom vedea", a mai afirmat Antonescu.

PSD spune altceva

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat, luni, la RFI, că "s-a convenit" ca referendumul pentru revizuirea Constituţiei să fie organizat într-o singură zi, simultan cu alegerile europarlamentare, el spunând însă că în Parlament se mai pot schimba lucrurile.
"S-a convenit asupra unei singure zile şi va avea loc odată cu alegerile europarlamentare. Au fost discuţii pro şi contra, ca întotdeauna, şi atunci s-a ajuns la concluzia că cei care sunt interesaţi, cei care doresc pot să vină într-o zi. Asta nu înseamnă că nu s-ar putea schimba lucrurile în Parlament, venind alţii cu alte argumente. Cred eu că de asta a şi rămas puţin neclară sau neexplicată sută la sută decizia. În Parlament se mai pot schimba lucrurile, aţi văzut că de-a lungul timpului au mai fost decizii care au infirmat deciziile Guvernului, ale USL, sunt dezbateri, oamenii vin cu argumente, din teren lucrurile se văd de multe ori altfel", a afirmat ilie Sârbu.
Întrebat dacă estimează că Parlamentul va întoarce decizia, Ilie Sârbu a răspuns: "Nu, eu nu văd de ce. Am experienţa celor două zile, dacă vă amintiţi, în 2003, când alergam noi pe străzi şi prin comune după alegători. Cine e interesat ca ţara lui să meargă bine, să aibă un sistem constituţional pus la punct, să rezolve problemele de care ne-am lovit în perioada asta, face efortul să iasă la vot. Dacă nu există interes, putem noi să facem şi o săptămână, că tot nu vor veni".
Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, duminică seară, după şedinţa USL, că la nivelul Uniunii s-a decis ca euroalegerile să aibă loc pe 25 noiembrie, duminică, iar prezidenţialele să se desfăşoare pe 2 şi 16 noiembrie.
Întrebat când se va organiza referendumul pentru Constituţie, Ponta a răspuns că acest lucru este decis de către Parlament.

Constituţia se mai discută până miercuri

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, duminică, după şedinţa USL, că se doreşte până miercuri trecerea prin corpul de revizuire a Constituţiei, cu toate amendamentele, iar apoi trimiterea proiectului revizuit la Guvern, în timpul săptămânii, pentru a fi trimis Comisiei de la Veneţia.
"Dorim cât mai scurt, până miercuri vrem, să trecem prin tot corpul de revizuire, ţinând cont de toate amendamentele Comisiei de la Veneţia, Consiliului Legislativ etc", a spus Antonescu.
El a menţionat că Guvernul trimite apoi Comisiei de la Veneţia proiectul final.
"Sperăm să trimitem în această săptămână Guvernului spre trimitere la Comisia de la Veneţia a proiectului", a spus Antonescu.

 
Categorie articol: 

Comentarii