Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Următoarea audiere a lui Mladici a fost programată pentru 4 iulie

Fostul comandant militar al sârbilor bosniaci, Ratko Mladici, a compărut vineri pentru prima dată în faţa Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, spunând că nu va anunţa cum pledează la acuzaţiile "monstruoase" şi "îngrozitoare" care îl vizează.
Instanţa l-a numit pe avocatul sârb Aleksandar Aleksici să îl reprezinte pe Mladici la audieri. Fostul comandat al sârbilor bosniaci poate alege ulterior un avocat permanent pentru proces sau poate să îşi asigure propria apărare.
Judecătorul Alphons Orie a spus că scopul audierii este prezentarea acuzaţiilor aduse generalului Mladici. De asemenea, instanţa îi cere să precizeze cum pledează.
El este acuzat pentru atrocităţi comise în timpul războiului din 1992 - 1995, din Bosnia, inclusiv pentru masacrarea a aproape 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani la Srebreniţa, în 1995.
Vizibil îmbătrânit, mai slab, dar părând totuşi într-o stare acceptabilă de sănătate, fostul general a apărut în faţa instanţei îmbrăcat într-un costum de culoare gri, cu cravată.
Vorbind cu o oarecare greutate, Mladici a părut cooperant şi a răspuns întrebărilor preliminare puse de instanţă, care au un caracter general - dacă îşi cunoaşte drepturile, dacă a fost tratat bine, dacă familia sa a fost anunţată, dacă este pregătit să continue.
Mladici şi-a spus numele şi data naşterii, deşi aceasta diferă de cea din dosarele instanţei
Instanţa a citit drepturile lui Mladici, care a declarat: "Sunt un om grav bolnav şi am nevoie de timp pentru a înţelege ce s-a citit, aşa că vă rog să aveţi răbdare". Judecătorul l-a întrebat dacă a citit şi a înţeles actul de acuzare, dar fostul lider militar a răspuns că are nevoie de cel puţin două luni pentru a citi cele trei dosare care i-au fost oferite.
"Nu vreau ca vreo propoziţie sau literă din acest act de acuzare să fie citite în faţa mea", a cerut Mladici.
Cu toate acestea, judecătorul a citit o versiune amendată a capetelor de de acuzare. Acestea sunt genocid, persecuţii, exterminare, crimă, deportare, acţiuni inumane şi luare de ostatici, în cadrul unui complot pentru "eliminarea sau îndepărtarea permanentă" a musulmanilor din zone mari din Bosnia.
Din când în când, acuzatul a dat din cap. Aleksici a spus că este de părere că clientul său a înţeles.
Întrebat cum pledează, Mladici a declarat că acuzaţiile sunt "monstruoase" şi că are nevoie de mai mult de o lună pentru a răspunde. Dacă nu va anunţa cum pledează în decurs de 30 de zile, adică până în 4 iulie, judecătorii vor considera din oficiu că pledează nevinovat.
Rudele unora dintre victimele războiului din Bosnia s-au strâns în faţa sediului TPI, aşteptând sosirea lui Mladici.
Munira Subasici, care şi-a pierdut soţul la Srebreniţa, a declarat: "În 1995 l-am implorat să îl lase pe soţul meu să plece. M-a ascultat şi mi-a promis că îl va elibera. Am avut încredere în el în acel moment. 16 ani mai târziu, încă mai caut oasele soţului meu".
Mladici a fost arestat la 26 mai, în Serbia, după 16 ani în care a eludat justiţia internaţională.
Categorie articol: 

Comentarii