Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Urmările tragediei aviatice: ministrul de Interne nu demisionează

Premierul Victor Ponta a anunţat că secretarul de stat din Ministerul de Interne Constantin Chiper (PNL) a fost demis. Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Ion Burlui, a demisionat, miercuri, ca urmare a situaţiei privind intervenţia în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni. De asemenea, directorul general al ROMATSA, Aleodor Frâncu, a demisionat după ce premierul a cerut înlocuirea sa şi a directorului de operaţiuni ROMATSA, dar şi a şefului STS, pentru deficienţe inacceptabile în cazul accidentului din Cluj. Acestea sunt efectele tragediei aviatice de luni, în care două persoane - pilotul şi o studentă voluntară - şi-au pierdut viaţa, supravieţuitorii fiind găsiţi abia după 6 ore de la producerea evenimentului, de trei localnici.
Premierul a precizat că solicitarea de schimbare a conducerii ROMATSA (Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian) va fi adresată, conform legii, Consiliului de Administraţie, iar cea de înlocuire a şefului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Marcel Opriş, va fi înaintată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
În privinţa secretarului de stat Constantin Chiper, membru PNL din 2005 şi fost director în Cancelaria fostului premier Tăriceanu la Compartimentul Analiză şi Planificare Politică, Ponta a explicat că acesta este responsabil pentru intervenţii în situaţii de urgenţă.

O recunoaşte şi Ponta: intervenţia a fost un eşec

Premierul a arătat că, la nivelul Ministerului de Interne, ROMATSA şi STS, lucrurile au funcţionat inacceptabil de încet şi fără asumarea autorităţii şi a responsabilităţii, iar intervenţia de luni a fost un eşec.
Acestea sunt şi concluziile preliminare ale raportului privind modul în care reprezentanţii instituţiilor statului au intervenit după producerea accidentului aviatic, respectiv existenţa unor deficienţe inacceptabile, care necesită îmbunătăţirea sistemului de intervenţie.
„Au existat în operaţiunea de căutare şi salvare deficienţe inacceptabile pe care le consider ca provocând o indignare. Aceste lucruri necesită acţiuni foarte clare de îmbunătăţire a sistemului de intervenţie. Consider că intervenţia a fost un eşec, mă bucur foarte mult că au fost salvate 5 vieţi. Voi propune decorarea celor 5 supravieţuitori şi a celor care au făcut posibilă găsirea lor. Prezint condoleanţe familiilor celor două victime. Este evident o tragedie", a precizat Ponta.

Ce-şi reproşează Stroe

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat, marţi seară, răspunzând unei întrebări, că îşi reproşează că s-a întâmplat în timpul mandatului său tragedia aviatică de la Cluj. "Îmi pare rău că s-a întâmplat în timpul mandatului meu tragedia", a spus Stroe. De asemenea, el a spus că problema a fost "la localizare".

Un deputat PSD cere demisia a doi miniştri

Deputatul PSD Florentin Gust afirmă, într-un comunicat, că remarcă lipsa de comunicare, coordonare, intervenţie şi competenţă a structurilor din MAI şi MApN în incidentul aviatic din Cluj, menţionând că cel puţin doi miniştri ar trebui să îşi dea demisia sau să fie demişi.
"Şirul de bâlbâieli şi de erori care au urmat incidentului aviatic de la Cluj nu poate rămâne fără consecinţe politice şi administrative. Este nepermis că doi oameni au murit pentru că nu au putut primi asistenţă medicală la timp. Faptul că o procedură de intervenţie nu a funcţionat într-o situaţie de urgenţă are menirea de a pune sub semnul întrebării întreg sistemul şi de a reclama asumarea responsabilităţilor individuale", susţine Gust, într-un comunicat remis Mediafax.
Potrivit acestuia, nu avem cum să nu ne punem întrebarea referitoarea la eficienţa cheltuirii banilor publici în sisteme de siguranţă şi de intervenţie care nu produc rezultate tocmai atunci când ar fi mai mare nevoie.
"Salut faptul că primul-ministru a avut o poziţie foarte fermă şi că a cerut investigarea de urgenţă a cauzelor evenimentelor din judeţul Cluj. În acelaşi timp, nu pot să nu remarc lipsa de comunicare, de coordonare şi, până la urmă, de intervenţie şi de competenţă a structurilor din Ministerul Afacerilor Interne şi din Ministerul Apărării Naţionale. Dacă aceste instituţii nu pot face faţă unui incident în care au fost implicaţi şapte oameni, oare la ce ne-am putea aştepta în cazuri de o gravitate mult mai mare?", scrie Gust.
Acesta consideră, ca un gest de demnitate şi de responsabilitate politică, că măcar doi miniştri ar trebui să aibă curajul de a-şi asuma o demisie după evenimentele petrecute în judeţul Cluj.

Stroe: Nu demisionez

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat miercuri, la ieşirea din sediul MAI, răspunzând unor întrebări, că nu crede că va fi schimbat din funcţie şi că nu intenţionează să demisioneze.
Întrebat, la ieşirea din sediul Ministerului Afacerilor Interne, dacă va fi schimbat de liberali, Radu Stroe a răspuns: "Nu ştiu, nu cred, mă duc acum la Guvern". Totodată, întrebat dacă intenţionează să îşi dea demisia, Stroe a răspuns: "Nu".
Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.
În urma accidentului au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.
Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.
Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după o căutare de aproape 6 ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţi Apuseni şi localnici.

Antonescu îi ia apărarea lui Stroe

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că premierul Victor Ponta nu a sugerat în niciun moment demisia ministrului Radu Stroe, iar în momentul în care PNL va dori să schimbe din funcţie un ministru, o va face.
Întrebat de ce mai este încă în funcţie ministrul Radu Stroe, după tragicul accident de avion, în urma căruia au murit doi oameni, Antonescu a răspuns: "Pentru că asta a fost decizia primului-ministru".
"În momentul în care PNL va dori să schimbe un ministru, îl va schimba, adică va cere premierului revocarea", a mai declarat Crin Antonescu.
Despre declaraţia lui Radu Stroe potrivit căreia regretă faptul că această tragedie a avut loc în mandatul său, Antonescu a spus: "Cred că în astfel de moment, de asta e greu să fii ministru, demnitar, pentru că trebuie să înţelegi că orice declaraţie, orice cuvânt, orice expresie a chipului în asemenea moment de mare emoţie publică sunt importante. Dar asta nu este prima noastră problemă, ci funcţionarea instituţiilor şi respectarea procedurilor".
Despre faptul că în acest accident au murit oameni, liderul PNL a răspuns: "Bun, pe logica asta trebuie să demisioneze tot Guvernul şi nu mai avem Guvern niciodată dacă există deficienţe".

 
Categorie articol: 

Comentarii