Mergi la conţinutul principal

Urgia iernii a paralizat Brăila

După o zi şi o noapte de ninsoare, traficul auto din Brăila este aproape paralizat. Chiar şi şoferii cu experienţă au o strângere de inimă, dacă trebuie musai să iasă cu maşina pe traseu.

Zapada căzută a dat bătăi de cap şi editorilor de presa. Din cauza drumurilor înzăpezite, astăzi, presa centrală nu a ajuns la Brăila. Nici cotidianul "Obiectiv - Vocea Brailei" nu a apărut şi nici mâine nu va apărea în ediţia print la chioşcuri. Conducerea "Double P Media", firma editoare, anunţă ca a fost nevoită să ia această decizie din cauza faptului că drumul de la Iaşi, oraşul unde se tipăreşte ziarul, este blocat încă de ieri seară. Jurnaliştii de la "Obiectiv" le mulţumesc cititorilor pentru înţelegere şi se revanşează cu o ediţie on-line ce va fi permanent actualizată.

Probleme sunt şi în judeţ dar şi în municipiu. Acum de exemplu, în oraş, pe toate străzile sunt probleme provocate de zăpada troienită de viscol, căreia utilajele de intervenţie ale municipalităţii nu reuşesc să-i facă faţă. Marţi, şoferii au reclamat că nu s-a împrăştiat în timp util material antiderapant, iar pojghiţa de zăpadă, bătătorită sub roţile maşinilor încă de la primele ore ale dimineţii, a transformat multe străzi în patinoare. Situaţia s-a normalizat, cât de cât, abia la orele prânzului, când cele cinci împrăştietoare de nisip cu sare reuşiseră să treacă pe toate arterele principale. Din cauza ninsorii abundente, însă, marţi seară, continua să se circule cu greutate, atât pe străzile cele mai frecventate cât şi pe cele secundare. Problemele s-au acutizat peste noapte, chiar dacă, potrivit conducerii Direcţiei de Administrare şi Gospodărire Locală, pe raza municipiului s-a acţionat cu trei autogredere, patru tractoare cu lamă, un buldozer şi două autospeciale cu lamă. Azi dimineaţă, cine s-a aventurat cu maşina pe străzile Brăilei cu greu a scăpat de înzăpezire. Unii şoferi mai ghinionişti au rămas blocaţi prin intersecţii, acolo unde vântul aducea zăpadă în cantităţi mai mari. Liniile de tramvai s-au dovedit adevărate capcane pentru maşini. Făgaşele formate de-a lungul acestora provocau continuu derapaje. În jurul orei 10.30, un tir a derapat pe Bdul. Dorobanţilor, strangulând şi mai tare circulaţia, iar un autocar s-a pus de-a curmezişul pe o stradă din Vidin, tot după ce a derapat din cauza făgaşelor de pe linia de tramvai.

Drumuri blocate în judeţ

Prefectura Brăila a decis să restricţioneze circulaţia maşinilor cu gabarit mai mare de 3,5 tone, pe toate drumurile naţionale şi judeţene, deoarece aceste autovehicule stingheresc activitatea utilajelor de deszăpezire. După cum ne-a informat Jenel Şogor, purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Deszăpezire, maşinile de mare tonaj mai au voie să circule doar pe DE 584 Brăila - Bărăganu - Slobozia - Urziceni - Bucureşti.

Ieri noapte, DN 22 (Brăila - Râmnicu-Sărat) a fost închis din cauza viscolului puternic şi a zăpezii abundente, traseul fiind deviat de un echipaj al Serviciului Poliţiei Rutiere Brăila spre alte căi ocolitoare, pe DJ 221. Pe DE 584 şi DN 2B vizibilitatea era redusă (3 - 5 metri în afara localităţii) şi viscolea puternic, acţionându-se cu utilaje pentru deblocare.

De asemenea, au fost instituite 6 microfiltre pe DN 2B (Brăila - Şendreni) şi DN 22B (dig), pentru devierea circulaţiei maşinilor mari către Municipiul Galaţi, unde a fost oprit traficul în urma dispoziţiei prefectului judeţului, începând din seara zilei de 15 decembrie, de la ora 22.00 şi până astăzi, ora 06.00. Astfel, au fost oprite şi întoarse din drum toate autovehiculele care părăseau raza localităţilor de pe cuprinsul judeţului Galaţi, urmând a avea acces doar autovehiculele de intervenţie, inclusiv cele de deszăpezire. A existat însă şi o excepţie în cazul autovehiculelor echipate pentru circulaţia în condiţii de iarnă, pe tronsonul DE 581 Tişiţa - Cosmeşti - Tecuci. Din cauza restricţiilor impuse în oraşul vecin, ieri  noapte, poliţiştii brăileni au acţionat pentru a le indica şoferilor locuri de parcare. Potrivit Centrului Infotrafic al Poliţiei Române, restricţia de circulaţie în judeţul Galaţi a fost prelungită cu încă şase ore, până astăzi la ora 12.00.

Pe timpul nopţii, în municipiu au acţionat 6 patrule auto şi peste 60 de poliţişti, pentru supravegherea traficului şi acordarea de sprijin şi îndrumare conducătorilor auto.

La ora 12.00, DN 22 Brăila - Râmnicu Sărat continua să fie închis, deoarece eforturile de deszăpezire ale drumarilor erau zădărnicite de viscolul puternic care forma rapid dopuri de zăpadă. Pe DN 2B Brăila - Buzău se circula cu greutate, până la limita de judeţ. Pe teritoriul judeţului Buzău, drumul respectiv este închis circulaţiei.

Vom reveni cu amănunte.

12.50: 27 de localităţi fără curent electric


16iarna1Echipele de intervenţie ale "Electrica" Brăila lucrează, încă de azi dimineaţă, de zor, la remedierea avariilor provocate în reţea de vântul puternic. Probleme majore, în sensul întreruperii furnizării energiei electice, se înregistrează în 27 de localităţi din judeţ în condiţiile în care erau avariate 20 de linii electrice aeriene şi 270 posturi de transformare. Pe lista localităţilor cu probleme se numără Agaua, Băndoiu, Berteşti de Sus şi Berteşti de Jos, Bumbăcari, Colţea, Dudeşti, Deduleşti, Florica, Gura Călmăţuiului, Lanurile Măgureni, Măraşu, Plopi, Roşiori, Făurei Sat, Silistraru, Stoeneşti, Surdila, Ţăcău, Tătaru, Unirea, Victoria, Viziru, Zagna şi Zăvoaia. Pentru remedierea avariilor şi reluarea furnizării energiei electrice, lucrează 17 echipe formate din 80 de oameni.

Nu sunt trenuri anulate

În ceea ce priveşte transportul în comun, la această oră se desfăşoară cu greutate, pe de o parte, din cauza nămeţilor formaţi pe străzile municipiului, iar pe de altă parte din cauza maşinilor rămase blocate pe şosele ori pe liniile de tramvai. Conducerea "Braicar" a anunţat că încearcă să fluidizeze traficul cu ajutorul propriilor maşini şi utilaje speciale de dezăpezire.
Legat de transportul pe calea ferată, compania CFR Călători a anunţat că, până la această oră, nu au fost anulate trenuri, doar că se circulă cu întârzieri chiar şi de aproape două ore, la ieşire din judeţul nostru, cele mai mari probleme fiind înregistrate pe relaţia Făurei - Buzău.

13.15: În colţii iernii


Ninsoarea de o zi şi jumătate şi o noapte a fost mai mult decât poate duce Brăila. Oraşul e, literalmente, paralizat. Ce au avut de pătimit brăilenii din trafic şi de pe trotuare, puteţi vedea în imaginile de mai jos.

 

 

iarna2 Mulţi şoferi au avut nevoie de ajutor pentru a ieşi din capcana zăpezii iarna3 Utilajele de deszăpezire scoase pe străzi de administraţie au fost depăşite de situaţie iarna4 Ca să iasă la liman, şoferii de maxi-taxi şi-au rugat călătorii să se dea jos să-i împingă puţin iarna5 Maşinile de intervenţie ale "Braicar" au ieşit pe traseu să deblocheze tramvaiele iarna6 Trotuarele sunt întroienite, în dreptul spaţiilor comerciale ale căror angajaţi n-au ieşit să dea zăpada iarna7 Marile intersecţii au fost blocate aproape continuu iarna8 Multe maşini parcate lângă trotuar au rămas înzăpezite iarna9 Muncă grea, la dat zăpada

 

 

 

 

 

 

 

15.30: Salvări înzăpezite şi gravide blocate

 

17ambul1Serviciul de Ambulanţă Judeţean Brăila a primit în ultimile ore numeroase solicitări, mai ales din partea gravidelor. Din cauza condiţiilor nefavorabile în care se circulă, deşi ambulanţele sunt echipate pentru iarnă, au fost şi cazuri în care au rămas înzăpezite, iar acolo unde drumurile sunt blocate, echipajele nu au putut răspunde chemărilor. O asemenea situaţie este în prezent la Şuţu, unde 3 gravide au solicitat ambulanţa. "Drumul este blocat, ni s-a promis de la Prefectură că vor interveni pentru deszăpezire, astfel încât să putem ajunge la Şuţu. Oricum, acolo sunt 3 medici, astfel gravidele vor putea primi ajutor în cazul în care salvarea nu va putea ajunge la timp", a declarat dr. Tudorel Rizea, directorul medical al SAJ Brăila. O altă ambulanţă este blocată la acest moment la Brotăcelu, după ce a încercat să preia o gravidă transportată de la Vişani cu o tanchetă. La Batogu, tot din cauza drumului blocat, ieri o gravidă a născut acasă, ajutată de soţul ei, care a primit indicaţii prin telefon de la SAJ, deoarece salvarea nu a putut ajunge la locul solicitării. O altă ambulanţă a rămas înzăpezită la Silitraru, tot cu o gravidă, dar în cele din urmă a reuşit să ajungă la spital. Alte situaţii în care echipajele de pe ambulaţă au răspuns solicitărilor, în ciuda condiţiilor neprilenice, au fost la Spiru Haret, la o pacientă cu ulcer varicos precum şi la Însurăţei, la un pacient cu fractură de mână, ambii fiind a fost transportaţi la spital.

16.00: Primarul - conştient de înjurăturile adresate azi de către cetăţeni
16pmb* Simionescu spune că nici măcar el nu este mulţumit de cum s-a acţionat în vederea deszăpezirii, dar speră ca în seara asta lucrurile să se mişte mai repede şi mai eficient

Primarul municipiului, Aurel Simionescu, este nemulţumit de modul în care s-a acţionat pentru deszăpezire în oraş, dar speră ca lucrurile să se îndrepte în cursul acestei seri.
"Este drept, nici ca cetăţean normal şi nici ca primar nu îmi convine ce s-a întâmplat azi, dar ninge de peste 36 de ore şi a trebuit să ne descurcăm cu mai mulţi factori care ne-au îngreunat activitatea. Mă refer la maşinile parcate sau rămase pe carosabil aiurea, în unele zone...La faptul că au fost două blocaje importante, unul pe Calea Galaţi provocat de un autocar şi altul pe Dorobanţi, provocat de un TIR...Au fost lucruri care au făcut ca încercarea de a gestiona deszăpezirea să nu meargă aşa cum am fi vrut cu toţii", a comentat primarul. Acesta a mai precizat că pe tot parcursul zilei de azi au fost în trafic 12 utilaje de deszăpezire, însă a recunoscut că nu este mulţumit de modul în care acestea şi-au făcut treaba: "Până la urmă, nu e vorba de câte utilaje sunt, ci de cum le folosim şi cum folosim şi materialul antiderapant. Trebuie să fim cât mai eficienţi. Eu sper ca spre dupăamiază şi seară să fie trafic mai puţin şi să ne putem face treaba mai bine. Sunt conştient de înjurăturile pe care cetăţenii le-au adresat administraţiei şi primarului....asta e ...Oricum, de 5 ani nu a mai nins la noi şi am cam uitat cum e...". Edilul şef a mai adăugat că, pentru judeţul Brăila, avertizarea pentru ninsoare este valabilă până vineri, dar că şi în week-end va ninge sporadic. Acesta a mai atras atenţia că, după încetarea ninsorii, vor mai fi probleme la dezafectarea părţilor de carosabil unde zăpada s-a bătătorit şi a îngheţat, deci recomandă atenţie şoferilor.

16.30: Drumurile cu trenul spre Constanţa aproape blocate
17cfr1* cei interesaţi pot solicita la numărul 021/9521, informaţii despre modificările survenite în circulaţia trenurilor de călători spre şi dinspre Constanţa

Ninsorile puternice din aceste zile au dat complet peste cap orarul de circulaţie al trenurilor de persoane. Cele mai mari probleme, în sensul întârzierilor, potrivit unei situaţii prezentate de conducerea CFR Călători, apar în Regionalele Galaţi şi Constanţa unde 16 respectiv 10 trenuri nu au ajuns la destinaţie la ora stabilită. De altfel Liviu Pescăraşu, director general CFR Călători, a declarat că cele mai mari întârzieri de 600 - 700 de minute - s-au înregistrat în cazul a trei trenuri care circulă pe ruta Bucureşti - Constanţa. În plus a punctat că opt trenuri vor fi anulate, în urma perturbării traficului feroviar, de pe magistrala Bucureşti - Constanţa. În acest context, compania recomandă călătorilor să solicite în staţiile CFR sau la telefon 021/9521, informaţii despre modificările survenite în circulaţia trenurilor de călători spre şi dinspre Constanţa.

16.30: Alte două cazuri de gripă porcină la Brăila

17gripa* numărul cazurilor de gripă nouă confirmate la Brăila până în prezent se ridică la 19

La Brăila, în ultimile 24 de ore, au fost înregistrat alte două cazuri de gripă porcină, confirmate de Institutul Cantacuzino din Bucureşti. După cum ne-a informat dr. Andreia Gavrilescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică, este vorba despre un tânăr în vârstă de 19 de ani şi despre o femeie în vârstă de 31 de ani, ambii din mediul rural, care au fost internaţi în Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean. "Pacienţii nu au călătorit în străinătate. Au primit tratament specific cu antivirale, având o formă medie de boală", a precizat dr. Andreia Gavrilescu.

Numărul cazurilor de gripă nouă confirmate la Brăila până în prezent se ridică la 19.

Până la această dată au fost utilizate pentru imunizarea populaţiei 1.017 doze de vaccin împotriva virusului AH1N1, dintre cele peste 12.000 primite de către DSP Brăila. Cele mai multe au fost folosite pentru vaccinarea medicilor şi asistentelor- 557, a elevilor de liceu-240, a lucrătorilor din subordinea Ministerului de Interne- 179. De asemenea, au mai fost vaccinaţi împotriva gripei noi 23 de pacienţi şi 18 elevi de la şcoala sanitară postliceală.

Împotriva gripei sezoniere au fost vaccinate gratuit 12.833 de persoane din categoriile de risc.



17.00: Viscolul a blocat numeroase drumuri din judeţ

17BLOCAT* meteorologii anunţă că vremea se va înrăutăţi în zona noastră, până mâine (joi) la ora 12.00 fiind aşteptate ninsori abundente şi viscolite

Meteorologii au avertizat prefecturile din mai multe judeţe, printre care şi Brăila, că ninsorile se vor intensifica iar vântul va lua aspect de vijelie. Prognoza lor, valabilă până joi, 17 decembrie, la ora 12.00, se dovedeşte a fi cât se poate de reală. Deşi se intervenea cu numeroase utilaje pentru deszăpezire, la ora 16.00, numeroase drumuri judeţene brăilene erau blocate din cauza viscolului. Este vorba despre DJ 202A Gulianca-Racoviţa, DJ 202B Latinu-Gemenele-Movila Miresii-Urleasca, DJ 202 în zona Scorţaru Nou, DJ 202H Ibrianu-Maraloiu, DJ 202 G în zona Salcia Tudor, DJ 203 Galbenu-Jirlău-Făurei, DJ 203A Plăsoiu-Vişani-Galbenu, DJ 203R Ulmu-Cireşu-Batogu-Lişcoteanca, DJ 203P Cireşu-Vultureni, DJ 211A Bordei Verde-Viziru, DJ 211C pe tronsonul Colţea-Ciocile, DJ 221 sector Şuţeşti-Ianca. Pe celelate drumuri judeţene se circula cu greutate, în condiţii de iarnă.
În ceea ce priveşte drumurile naţionale, continuă să fie închise DN 22 Brăila - Slobozia şi DN 2B Brăila-Buzău.
În municipiu continuă să se circule cu foarte mare dificultate, deşi pe multe artere s-a intervenit cu utilaje de deszăpezire.
La Brăila, Armata a primit, deocamdată, o singură solicitare de intervenţie. "Prefectul ne-a cerut să intervenim cu un vehicul cu şenile, în zona Zăvoaia, unde nu se mai putea ajunge cu vehicule pe roţi. Din păcate, garnizoana noastră nu mai dispune de şenilate şi nu s-a putut da curs acestei solicitări. Putem ieşi, în schimb, dacă autorităţile civile ne-o cer, cu autogredere şi camioane 6X6", ne-a informat maiorul Florentin Cucu. Acesta a precizat că TAB-urile din dotarea unităţii de cercetaşi pot fi puse la dispoziţia autorităţilor civile doar în cazuri de forţă majoră. În judeţul Buzău, militarii au intervenit deja, pentru deblocarea autovehiculelor şi evacuarea persoanelor înzăpezite, pe comunicaţia rutieră Buzău-Făurei.


17.30: Autorităţile să facă publice contractele încheiate pentru deszăpezire

* solicită liberalii brăileni * aceştia spun că nu e posibil ca autorităţile brăilene să fie luate prin surprindere de o ninsoare şi să nu facă nimic pentru a deparaliza judeţul şi municipiul

Liberalii brăileni solicită autorităţilor locale să se trezească şi să treacă la treabă, pentru că nu este posibil ca, la prima ninsoare mai abundentă, să fie luaţi prin surprindere. "În ciuda faptului ca INMH a anunţat ger şi ninsori puternice, iar ISU a lansat avertizare de «cod galben», edilii brăileni au fost luaţi din nou prin surprindere. Ajunşi în fruntea urbei inclusiv prin promisiunea că astfel de lucruri nu se vor mai întâmpla, factorii de decizie brăileni privesc incapabili de vreun gest demn de luat în seamă, la zecile de picioare fracturate şi la tamponările în lanţ cauzate de faptul că trotuarele şi şoselele sunt un veritabil patinoar. Ce-i drept, uriaşul patinoar care este acum Brăila nu a costat 1,5 milioane de euro, dar găureşte buzunarele brăilenilor nevoiţi să-şi oblojească oasele rupte şi să-şi repare autoturismele. Cât priveşte întârzierile cu orele din transportul public urban, acestea au devenit un amănunt nesemnificativ al «luptei» autorităţilor cu zăpada!", a comentat preşedintele organizaţiei PNL Brăila, Cătălin Boboc. Acesta a mai adăugat că i se pare surprinzatoare declaraţia edilului şef Aurel Simionescu, cum că ar exista 12 autoutilitare pe teren, când nu se observă aşa ceva în fapt: "Cerem de urgenţă autorităţilor locale să se trezească la realitate şi să constate că menirea acestora este de a lucra în slujba cetăţenilor şi nu pentru firme venetice care căpuşează de ani buni judeţul! Primul pas este restabilirea rapidă a condiţiilor de trafic, pentru ca impozitele plătite de cetăţeni să nu fie doar bani aruncaţi fără noimă. Al doilea pas îl constituie prezentarea transparentă a situaţiei la zi a contractelor încheiate de către autorităţi pentru deszăpezire, fiind convinşi că brăilenii vor să ştie care sunt termenii contractelor şi, mai ales, valoarea acestora şi destinatarii banilor!", a mai punctat liberalul.

17.45: Biroul 112 asaltat de solicitări

17sun112Ieri după-amiază, operatorii de la Biroul 112 Brăila făceau faţă cu greu apelurilor primite din partea cetăţenilor care sunau cu zecile pentru a solicita sprijinul poliţiei sau ambulanţei, unii reclamând că au rămas blocaţi în zăpadă. Din cauza faptului că multe persoane sunau la numărul de urgenţă în acelaşi timp, aproximativ 20 de apeluri rămâneau în aşteptare, ceea ce i-a făcut pe apelanţi să creadă că s-a blocat sistemul. Operatorilor le-a fost practic imposibil să mulţumească pe toată lumea, singurul lucru pe care l-au putut face fiind să îşi păstreze calmul şi să preia apelurile pe rând, acestea intrând automat atunci când operatorul se elibera.
Totuşi, potrivit informaţiilor furnizate de poliţie, ieri în jurul orei 17.00, nu existau semnale că pe şoselele din judeţ ar fi oameni blocaţi cu maşinile în zăpadă. "În judeţ, pe drumurile naţionale şi judeţene se lucrează non-stop de marţi, nu am primit informaţii că ar fi şoferi blocaţi în trafic. Probabil majoritatea şoferilor au înţeles avertizările oamenilor legii şi nu au mai plecat la drum, mai ales cu maşini neechipate de iarnă", a precizat inspector Jenel Şogor, purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Deszăpezire. Mari probleme au avut însă şoferii de tiruri aflaţi în tranzit prin Brăila. Întrucât marţi seară a fost închis traficul pe raza judeţelor Galaţi, Buzău, Vrancea, maşinile de mare tonaj au ajuns la Brăila, fiind îndrumate să înnopteze în parcările de la Carrefour, Promenada, sau chiar pe Şoseaua Râmnicu Sărat, aproape de Centură.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro