Mergi la conţinutul principal

"Urâtul" - comedie neagră de maximă actualitate

De luni, în Teatrul "Maria Filotti" s-a început lucrul la spectacolul "Urâtul" de Marius von Mayenburg, regizorul Theodor Cristian Popescu fiind mulţumit de cum a decurs prima lectură, cât şi de castingul organizat pentru alegerea unor tineri care ar putea să facă figuraţie şi să-l însoţească pe "Urât" în periplul său existenţial. "Piesa este o satiră a societăţii contemporane, din punct de vedere al obsesiei hedoniste pe care o dezvoltă. Nu mai putem privi la nimic dacă nu e asociat cu ceva frumos. Nu mai putem cumpăra niciun produs dacă nu e în reclamă o femeie frumoasă, ideal cât mai dezbrăcată. Soft-porno, aceasta este societatea în care trăim din ce în ce mai mult, o societate tânără şi hipersexualizată. Piesa se întreabă unde ajungem, care este limita de narcisism, odată ce ne dorim toţi să fim tineri, frumoşi şi într-o veşnică adolescenţă. Prezint aceste idei ca pe ceva ce vrem să investigăm în consecinţele practice, nu morale. Nu mă plasez pe poziţii morale, nu ştiu cum trebuie făcut, mă întreb numai cum arată lumea în care trăim şi încercăm să înţelegem ce mecanisme pune ea în mişcare", a explicat regizorul Theodor Cristian Popescu.

Textul va fi montat în premieră în România, în cheie de comedie neagră, traducerea fiind realizată de Victor Scoradeţ. Din echipa care va monta această producţie mai fac parte: scenografa Velica Panduru, coregraful Florin Fieroiu, muzicianul Vlaicu Glocea şi light-designer-ul Lucian Moga. Din trupa teatrului au fost aleşi patru actori: Emilian Oprea, care va juca rolul "Urâtul", Liviu Pintileasa, Mihaela Trofimov şi Adrian Iacov.

Regizorul Theodor Cristian Popescu a mărturisit că de câţiva ani este invitat să monteze la Brăila, acum doi ani a venit la festivalul de teatru şi i-a plăcut mult ceea ce a văzut. "Am ales acest spectacol pentru că ar veni cumva în completarea repertoriului pe care l-am văzut, un loc unde au montat regizori importanţi, un loc deschis dramaturgiei contemporane. Mi se pare un lucru frumos aici, că tinerii sunt în contact cu teatrul şi că orice semnal trimis din teatru ajunge imediat la ei. Nu în multe oraşe e creată această legătură. Aici e o excepţie fericită", a mai spus regizorul Theodor Cristian Popescu. Coregraful Florin Fieroiu nu este la prima experienţă brăileană. El a mai lucrat la Brăila la spectacolul "Woyzeck" al lui Radu Apostol, în 2004. "La audiţia pe care am avut-o acum două luni am căutat la actori capacităţi dramatice, simţ estetic, ritmic şi am rămas surprins că oamenii nu au îmbătrânit deloc, deşi ne cunoaştem de zece ani. Au ajuns la un anumit tip de maturitate corporală cu care vrei să lucrezi. Simţi că oamenii se duc foarte uşor pe direcţiile pe care ai vrea să mergi cu ei. Asta înseamnă prospeţime a minţii, că pot să şteargă foarte repede o pagină şi să se orienteze rapid în altă direcţie. Asta înseamnă, din punctul meu de vedere, prospeţimea şi fertilitatea unui loc, dacă într-adevăr găseşti oameni cu care să lucrezi. Sunt oameni care încă au chef de teatru, ai repeta oricând cu ei", a declarat Florin Fieroiu.

O lume cu oameni frumoşi, care seamănă între ei - vis frumos sau coşmar?

Acţiunea piesei "Urâtul" se petrece într-o firmă germană, în care inventatorul unui nou tip de ştecher trebuie să fie trimis la o conferinţă să-şi prezinte invenţia. Constată că firma ezită să-l trimită şi, treptat, află că, de fapt, el ar avea un fizic urât şi că promovarea produsului nu poate fi făcută de un inventator urât. Tot întrebând în dreapta şi-n stânga, inclusiv pe soţia lui, i se spune că da, este urât, nu are ce să facă. Şi atunci se hotărăşte să-şi facă o operaţie estetică, dar până şi chirurgul îi spune că nu a mai văzut aşa ceva şi îl pune să semneze o hârtie că îi dă mână liberă. Inventatorul acceptă, este operat, şi după ce îşi dă jos pansamentul devine un individ extraordinar de frumos. Ca urmare, toţi oamenii încep să se opereze şi vor să arate exact ca el. Lumea se umple de indivizi foarte frumoşi, care seamănă între ei. Regizorul a promis faptul că vom afla deznodământul pe 24 septembrie, la premieră, în prima seară a Festivalului "Zile şi nopţi de teatru la Brăila".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro