Mergi la conţinutul principal

UPDATE 15.00 Prognozele alarmiste par să nu se confirme. Barajele din amonte au ferit, deocamdată, județul Brăila de o viitură pe Siret

UPDATE 15.00 Prognozele alarmiste par să nu se confirme, deocamdată. Viitura anunțată pe Siret nu a afectat până acum sectorul brăilean al râului. ”Veștile pe care le primim acum din amonte sunt mult mai temperate decât erau ieri după-amiază. Din câte am înțeles, nu a mai fost nevoie să fie golite complet lacurile de acumulare din județul Vrancea, așa cum se anunțase inițial. Debitul râului nu a crescut la nivelul așteptat de hidrologi, în urma ploilor abundente înregistrate în județele din Moldova. În această situație, Siretul a ieșit din albia minoră, în noaptea de vineri spre sâmbătă, dar nu foarte mult. De dimineață, a început să scadă, retrăgându-se în matcă. Noi menținem, totuși, nivelul de alertă, ținând permanent sub observație evoluția râului, în special în sectorul cu probleme de la Corbu Vechi”, ne-a declarat, sâmbătă după-amiază, Adrian Turiac, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila.

Pe sectorul brăilean al râului Siret este aşteptat un vârf de viitură pe parcursul zilei de sâmbătă, 4 iunie, când e valabil un cod portocaliu de inundaţii emis de hidrologi. Codul a intrat în vigoare începând de vineri, de la ora 13.00, şi este valabil până sâmbătă, la ora 18.00. Vineri după-amiază, însă, nivelul râului încă se menţinea în limite normale. "Încă nu a ieşit din albia minoră, dar ne aşteptăm ca, începând din această noapte, să ne confruntăm cu o creştere destul de masivă de nivel. Apa va ajunge cu siguranţă la dig, dar deocamdată nu putem anticipa cât de sus va urca pe taluz", ne-a declarat, vineri, în jurul orei 15.00, Adrian Turiac, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila.
Că situaţia e destul de gravă se vedea din graba cu care cei de la SGA se străduiau să consolideze, cu material geotextil, saci lestaţi şi pari de lemn, porţiunea de mal din dreptul satului Corbu Vechi, unde o eroziune care avansează de ani de zile ameninţă să provoace ruperea digului. Astfel, dacă în urmă cu doar o zi, joi, 2 iunie, directorul Turiac ne dădea asigurări că pe porţiunea brăileană a Siretului sunt slabe şanse să se înregistreze creşteri masive de debit, ieri acesta schimbase complet tonul, îngrijorat de veştile primite din amonte. În mai multe judeţe din Moldova au căzut precipitaţii abundente în ultimele 24 de ore, iar afluenţii Siretului au crescut peste măsură, surplusul de apă concretizându-se într-o adevărată viitură formată pe acest râu. Viitura se îndreaptă spre judeţul nostru, dar mai înainte va "lovi" lacurile de acumulare din judeţul Vrancea. Este vorba despre barajele de la Călimăneşti, Bereşti şi Movileni. Pentru a putea prelua puhoiul de apă, cele trei lacuri de acumulare au fost golite pe parcursul de ieri, apa uzinată de acolo fiind aşteptată să traverseze sectorul brăilean al Siretului, care se întinde de la Nămoloasa până la vărsarea în Dunăre, de lângă municipiul Galaţi.

Scenariu apocaliptic, ca în 2005

O astfel de golire a barajelor din Vrancea a avut loc şi în 2005. Atunci, Siretul a ajuns în judeţul Brăila cu un debit atât de mare, încât apa mai avea puţin şi depăşea digurile de apărare. În acel context, satul Corbu Vechi, cel mai expus în caz de inundaţii, a fost evacuat cu Armata şi jandarmii. Pentru ca satul respectiv dar şi câteva mii de hectare de teren arabil să fie salvate, s-a făcut o inundare controlată a fostei crescătorii de peşte de la Măxineni, prin spargerea digului.
Dacă scenariul din 2005 se va repeta, soarta satului Corbu Vechi devine incertă deoarece, între timp, o eroziune de mal a înaintat atât de mult încât a ajuns până la baza digului care apără localitatea. Tocmai de aceea, cei de la SGA fac tot posibilul să întărească malul în zona eroziunii, pe o distanţă de circa 200 metri.
"Probleme vor fi nu în perioada când apa e mare, ci după aceea, când începe să scadă. Malul va rămâne ud, iar eroziunea ar putea să se accentueze", ne-a explicat directorul Turiac.
Sătenii din Corbu Vechi se plâng, de ani de zile, că digul care apără satul este în pericol, însă autorităţile judeţene şi naţionale nu au găsit fondurile necesare pentru consolidarea definitivă a malului. După cum v-am mai informat, abia la începutul acestui an, în luna ianuarie, lucrurile au început să se mişte. Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor, Adrian Turiac, ne informa atunci că s-a făcut, în sfârşit, un proiect de execuţie pentru apărarea de mal necesară în acea zonă. Proiectul a fost întocmit de firma "Aqua Con Proiect" Sibiu - care a încasat 26.000 lei pentru respectiva lucrare - şi prevede întărirea malului cu piatră adusă din Munţii Măcinului. O comisie a Direcţiei Apelor Buzău a avizat deja acest proiect, însă pentru începerea efectivă a lucrărilor mai era nevoie de aprobarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Prefectura Brăila, prin subprefectul Marius Ţiripa, ne informa, tot în ianuarie a.c. că a fost prinsă în bugetul de stat pe acest an investiţia de la Corbu Vechi, care vizează consolidări de mal şi supraînălţarea unor tronsoane de dig nu doar în dreptul satului respectiv ci şi în alte zone din amonte şi din aval. În total, suma care trebuia alocată de la bugetul de stat se ridica la 26.112.861 lei, adică mai mult de 5,5 milioane de euro. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor nu a dat, însă, nici până la ora actuală, avizul necesar, aşa că viitura aşteptată pe Siret prinde malul la fel de expus cum era şi până acum. Consolidările provizorii făcute în grabă de lucrătorii SGA pot ajuta doar până la un punct. Dacă debitul va fi atât de mare pe cât îl anunţă hidrologii, pericolul producerii unei nenorociri nu este deloc de neglijat.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro