Mergi la conţinutul principal

UPDATE 13.50: Dosarul ”Mită la polițiști”. Numele poliţiştilor pentru care s-a început urmărirea penală

 

UPDATE 13.50: Numele poliţiştilor pentru care s-a început urmărirea penală
 
Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
În continuarea cercetărilor efectuate în cauza penală având ca obiect săvârşirea unor fapte de corupţie de către poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila - Biroul Rutier, Biroul de ordine publică şi Serviciul Rutier, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii: BĂLAN CRISTIAN, PARALEU ALIN-PETRIŞOR, PASCU DRAGOŞ, PODARU FĂNEL, BUNEA MARIUS, MEIROŞU DANIEL, OPRESCU FLORIAN-VALENTIN, HAGIU DANIEL, SIMION MARIUS, MEIROŞU COSMIN-VALENTIN, ION EMANUEL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual.
Din referatul cu propunere de arestare preventivă a reieşit faptul că, în perioada decembrie 2014 - aprilie 2015, inculpaţii (agenţi de poliţie), în schimbul unor sume de bani sau alte foloase, nu au luat măsurile legale cu ocazia depistării şi sancţionării contravenţionale a unor persoane care au încălcat normele legale referitoare la regimul rutier. De asemenea, aceştia şi-au folosit funcţia deţinută pentru a înlesni unele activităţi ilicite şi, implicit, pentru a obţine foloase necuvenite.
Astfel, din probele administrate până la acest moment a rezultat faptul că, în foarte multe situaţii, în momentul opririi în trafic, agenţii de poliţie cercetaţi le prezentau persoanelor oprite abaterile săvârşite, subliniind că sancţiunile sunt destul de mari. În acest context, aceştia făceau aprecieri cu referire la cuantumul mare al amenzilor, pentru a crea în percepţia şoferilor ideea că măsurile legale ce trebuie aplicate sunt unele aspre şi că, prin urmare, ar fi mai convenabilă remiterea unor sume de bani cu titlul de mită.
Practica de a primi sume de bani drept mită pentru unii dintre agenţii de poliţie era un lucru obişnuit, chiar la intrarea în tură aceştia îşi făceau deja calculele cu privire la sumele pe care urmau să le primească, fiecare având un anumit plan de abordare a conducătorilor auto pentru a-i determina să le ofere sume de bani, lăsând să se înţeleagă că sunt pretabili în a primi astfel de sume din gesturi sau chiar pretinzând în mod direct acest lucru. Sumele percepute de agenţii de poliţie erau între 100 şi 1.500 lei.
În cursul zilei de ieri, inculpaţii au fost prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, cerere care a fost admisă pentru inculpaţii Bălan Cristian, Pascu Dragoş, Meiroşu Daniel, Oprescu Florian-Valentin şi Ion Emanuel pe numele cărora a fost emis mandat de arestare pentru o perioadă de 30 de zile, pentru ceilalţi 6 dintre aceştia instanţa dispunând măsura arestul la domiciliu.
Faţă de 11 inculpaţi procurorii au dispus măsura controlului judiciar.
 
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

UPDATE 11.20: Dosarul "Mită la polițiști". 11 poliţişti din cadrul IPJ Brăila au fost arestaţi

 

Potrivit unor surse judiciare, 11 poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila au fost arestaţi marţi seară, în timp ce alţi zece agenţi, dar şi un şofer care i-ar fi dat mită unui angajat al Poliţiei Judeţene sunt cercetaţi sub control judiciar.
Astfel, şase poliţişti de la Serviciul Rutier au fost arestaţi la domiciliu, iar alţi cinci agenţi de la acelaşi serviciu şi de la Ordine Publică au fost arestaţi preventiv.
Conform surselor citate, alţi cinci poliţişti de la IPJ Brăila sunt cercetaţi în liber-tate. Aceştia pot veni la serviciu, însă nu au voie să lucreze cu publicul şi nici să poarte amă, având activitate la birou.
Sursele citate au precizat că poliţiştii arestaţi preventiv au fost suspendaţi din funcţiile deţinute în cadrul Poliţiei Judeţene Brăila, dar vor putea reveni la serviciu în cazul în care nu vor fi condamnaţi.

 

 

Dosarul "Mită la polițiști": 18 agenți de poliție, din cei 21 angajați la Biroul Rutier Brăila, sunt cercetați de Parchetul General


Cotidianul "Evenimentul Zilei" prezintă într-un articol publicat astazi detalii din ancheta procurorilor în dosarul "Mită la polițiști" în care personajele principale sunt rutieriștii de la Braila.
Potrivit EVZ, este vorba despre un caz de corupție fără precedent în România: 18 agenți de poliție, din cei 21 angajați la Biroul Rutier Brăila, sunt cercetați de procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) din Parchetul General.
Practic, aproape toți angajații Biroului Rutier au fost puși sub acuzare, iar din cei patru necercetați, doi sunt ofițeri de poliție, iar doi agenți de poliție au fost în concediu de odihnă în perioada în care au fost monitorizați. Totul începe în octombrie 2014, atunci când procurorii se autosesizează pentru fapte de corupție la Brăila, iar dosarul ajunge la procuroarea Denisa Cristodor, cea care coordonează ancheta.

 


Ofițeri sub acoperire

 


Următorul pas: cinci ofițeri de la Direcția Generală Anticorupție (DGA) au primit identități noi și au fost folosiți ca investigatori sub acoperire: șoferi sau agenți. Cea mai grea misiune a revenit unei polițiste de la DGA, care a primit numele de cod „Andreea Lungu" și a fost detașată la Biroul Rutier. Acesta a observat cum pretindeau bani „colegii" de Rutieră: „să faci cinste", „să dai noroc", cum era dată mita: în asigurare, în palmă -cu ocazia strângerii de mână, în portbagajul mașinii de poliție, sau cum erau denumite codificat sutele de lei: „bețe", „bastoane" sau „bilete". În timpul anchetei, „Andreea Lungu" a observat că agenții primeau mită pentru a închide ochii la contravenții rutiere, făceau intervenții pentru rudele șefilor sau mușamalizau accidente cu victime. Potrivit interceptărilor, unul dintre agenți, Ion Emanuel, consuma băuturi alcoolice și în timpul serviciului, conducând sub influența băuturilor alcoolice pe drumurile publice, atât mașina personală, cât și cea de serviciu.

 

Nepotul baronului PSD

 


Procurori SUPC au reținut, ieri, 11 agenți și au cerut judecătorilor arestarea prevenivă. Unul dintre cei reținuți este agentul Marius Bunea, nepotul fostului președinte al CJ Brăila, Gheorghe Bunea -Stancu (PSD).
„Aoleu, bă... tot cu două sute pleacă"
Pe 1 aprilie 2015, agentul Marius Bunea și „Andreea Lungu" l-au oprit pe un șofer care conducea cu 200 km/oră în oraș. Bunea a fost cel care „s-a ocupat" de vitezoman și după discuții cu șoferul s-a întors în mașină cu o mită de 200 de lei.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro