Mergi la conţinutul principal

UNPR vrea impozit progresiv şi revenirea la sistemul electoral proporţional

UNPR propune un program politic pentru o "Românie progresistă", "un pachet de soluţii moderne, inspirat din marile tendinţe globale de redefinire a filosofiei guvernării după criza economică", printre măsuri regăsindu-se întoarcerea la votul pe liste sau impozitul progresiv.
"UNPR este partizana guvernării pozitive, cu proceduri transparente şi a statului activ, care reglează piaţa când este nevoie, având totodată puterea de a-şi corecta propriile deficienţe şi reguli anacronice", se arată în Programul politic "România progresistă" al formaţiunii lansate oficial pe 1 Mai.

În ce priveşte democraţia, UNPR susţine că în România actuală, "concurenţa sănătoasă între partide, care furnizează, în mod normal, stabilitate politică, este înlocuită de conflicte talibane sau de înţelegeri oculte în favoarea unor interese particulare oportuniste, în timp ce opoziţia ia forma unor facţiuni sectare, unite doar de exerciţiul corupţiei şi frica răspunderii penale".

În plus, se arată în programul politic al UNPR, pe fondul prezenţei scăzute la urne, la ultimele alegeri s-a consacrat practica cumpărării voturilor sau cea a votului multiplu. "Orice reprezentant al poporului ales incorect ajunge să lucreze împotriva democraţiei pentru că alegerea sa nu mai depinde de îndeplinirea unor promisiuni formale, ci de cantitatea de resurse acumulate pentru achiziţionarea mercantilă a unui nou vot", se arată în textul amintit.

Astfel, printre măsurile de maximă urgenţă UNPR propune pedepsirea penală fermă a oricărei încercări de intimidare şi influenţare ilegală a votului, verificarea strictă a surselor de finanţare ale partidelor politice, introducerea votului electronic, a buletinelor de vot înseriate, reintroducerea sistemului electoral proporţional, care evită pierderea voturilor minoritare, reducerea numărului de parlamentari concomitent cu clarificarea raporturilor de putere între Parlament, Excutiv şi Justiţie prin adoptarea unei noi Constituţii.

În ce priveşte "statul progresist", UNPR nu promovează conceptul unui stat hiper-intervenţionist, dar nici nu poate accepta un stat "minimal, timid, corupt, controlat şi exploatat de grupuri de interese ilicite, care îşi pierde treptat pârghiile de garantare a dezvoltării armonioase a societăţii româneşti". Noua formaţiune susţine însă modelul unui "stat social activ", care protejează "ţintit" şi nu risipeşte resurse prin "politici asistenţiale parazite, susţinute fraudulos de acte de coruptie".

Politica fiscală a statului progresist include impozitul progresiv, UNPR considerând cota unică de impozitare o soluţie conjuncturală acceptabilă doar pentru o perioadă redusă de timp. "Tolerăm un principiu nedrept doar atâta timp cât garantează finanţarea mai bună a politicilor sociale care generează echitatea. Scăderea veniturilor bugetare atrase din cota unică de impozitare trebuie să ducă automat la adoptarea impozitării progresive", se arată în programul UNPR.

De asemenea, UNPR nu este adepta creşterii numărului de impozite, dar nici nu poate accepta dumpingul fiscal. "Statul activ" în viziunea UNPR nu este duşman al mediului privat, ci un partener care ajută prin debirocratizare, facilităţi pentru dezvoltare şi creare de locuri de muncă, prin servicii publice de calitate şi infrastructură modernă.

În plus UNPR tratează politica socială ca pe o investiţie, nu ca pe o cheltuială şi doreşte încurajarea privaţilor în asigurarea de servicii publice.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro