Mergi la conţinutul principal

Unitatea de Primiri Urgenţe va fi reabilitată

• Consiliul Judeţean a anunţat semnarea unui contract de reabilitare şi modernizare, în valoare de 1,5 milioane de euro • sursa de finanţare este asigurată, în mare parte, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 • durata de implementare a proiectului este de maxim 36 de luni • pe lista de investiţii se găsesc numeroase echipamente, de la noi camere de supraveghere, până la mobilier nou şi instrumentar medical care nu ar trebui să lipsească dintr-un spital de urgenţă în secolul 21

 

Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean Brăila se pregăteşte să intre în rândul lumii civilizate. Obiectivul se va moderniza cu bani europeni, în baza unui contract de finanţare semnat vineri, 7 iunie, între CJ Brăila şi Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional 2014-2020. Este vorba despre o reabilitare din temelii, care prevede reorganizări de spaţii, schimbări de circuite şi dotări cu mobilier şi aparatură medicală performantă. Toate acestea sunt menite să aducă un plus îngrijirii spitaliceşti şi să respecte totodată şi standardul Uniunii Europene. Bugetul alocat investiţiei este de 6 milioane de lei, din care 5,88 milioane lei reprezintă finanţarea nerabursabilă şi 120.000 de lei, contribuţia proprie a CJ Brăila. “Prioritatea mea este ca brăilenii să beneficieze de servicii medicale normale, la standarde europene. Acest proiect va rezolva, în întregime, aspectul unităţii. Nu pot să preconizez când vor începe lucrările sau când se vor încheia. Important este că am semnat deja contractul de finanţare. Noi o să dăm drumul imediat la toate procedurile, astfel  încât să nu mai pierdem termenele.  Va fi o recompartimentare, modernizare şi dotare cu echipamente “ a declarat preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac. Pe lista de investiţii se găsesc  noi camere de supraveghere, perdea aer cald, ventilator, sistem de cartele magnetice-carduri, aparate de aer condiţionat, tărgi atraumatice, cărucioare, defibrilatoare cu monitor, seringi automate, electrocardiografe, un sistem de încălzire pasivă hipotermici, un sistem de perfuzie sub presiune cu încălzire-hipotermie,  tuburi de oxigen, manometre pentru administrarea oxigenului medical, lămpi mobile UV, mobilier nou, dar şi alte echipamente care nu trebuie să lipsească dintr-o unitate de urgenţă, în secolul 21. Teoretic, acest “lifting” al UPU ar trebui pus în operă în 36 de luni, cât este durata maximă de implementare a proiectului, adică până la finele lunii mai 2022. “Este unul dintre proiectele care a fost agreat de CJ şi avizat de Ministerul Sănătăţii, care a primit finanţare din programul Operaţional Regional 2014-2020, suma de 1,5 milioane de euro. Din punct de vedere al Programului , odată ce am semnat contractul aşteptăm demararea activităţilor pe care beneficiarul trebuie să le parcurgă, respectiv procedurile de licitaţie publică.  Important este că au obţinut această suma considerabilă, era suma maximă pe care o putea atrage pentru acest gen de investiţii. CJ a aplicat. Dacă procedura de licitaţie se va încheia în 3-6 luni, înseamnă că, la anul, lucrările se vor vedea şi în teren. Proiectul se poate finaliza în 12 luni, având în vedere valoarea”, a transmis directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Est, Luminiţa Mihailov .  

Când vor începe lucrările de reabilitare la spital rămâne de văzut, cert este că atunci când se va întâmpla asta, UPU va rămâne funcţional din punct de vedere medical, pentru că se va lucra în paralel, prin amenajarea de module şi compartimentări astfel încât pacienţii să nu aibă de suferit, spun  şefii din CJ Brăila. “E clar că UPU nu o să se închidă şi nici nu o să se mute. Se va lucra, probabil, cu module, pe camere. Aşteptăm să vedem cum o să ne organizărm, în funcţie de cum ne sfătuieşte şi Direcţia de Sănătate Publică, probabil pe compartimente, astfel încât să nu se blocheze accesul în unitate”, a mai spus şeful CJ Brăila. După cum bine se ştie, în momentul de faţă, condiţiile de la UPU Brăila nu sunt dintre cele mai bune, iar grupurile sanitare, pereţii scorojiţi şi linoleumul uzat vorbesc de la sine. Şi, de parcă nu ar fi de ajuns, deficitul de medici face ca timpul de aşteptare în unitatea de primiri urgenţe să devină insuportabil, ajungând şi la 8-9 de ore, potrivit mai multor sesizări venite din partea pacienţilor. Şi nici nu este de mirare, când Unitatea de Primiri Urgenţe funcţionează cu doar 9 medici, dintr-un necesar de 22.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro