Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ungurii cer în schimbul teritoriilor drepturi, inclusiv autodeterminare limitată

Tokes, care este şi liderul Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), a vorbit, sâmbătă, la Universitatea de Vară "Tusvanyos" de la Băile Tuşnad, despre Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), a cărui înregistrare a fost respinsă de Tribunalul Bucureşti, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Tribunalul din Bucureşti a refuzat înregistrarea PPMT pe motiv că nu îşi propune promovarea intereselor naţionale, ci ale unei comunităţi, adică nu reunoaşte personalitatea juridică pentru că nu reprezintă interesele naţionale, ci doar ale comunităţii maghiare. Asta înseamnă că voinţa politică a maghiarilor nu face parte din voinţa naţiunii române", a detaliat Tokes.
Extrapolând, el a spus că asta ar înseamna că maghiarii sunt buni români doar atunci când vor deservi interesul naţional şi nu al comunităţilor, adăugând că acest argument este unul "grav discriminativ, exclusivist, antidemocratic şi absurd".
Tokes a criticat şi UDMR, despre a spus că îi atacă pe reprezentanţii CNMT, afirmând că subminează unitatea maghiarilor şi că lezează interesele naţionale.
Tokes a afirmat că, spre deosebire de UDMR, membrii CNMT - iniţiatorii PPMT - cer părţii române să îşi ceară iertare "pentru păcatele" pe care le-a suferit comunitatea maghiară după Trianon.
"Cerem românilor să ne aşezăm la aceeaşi masă, naţiune cu naţiune, nu majoritate cu minoritate, şi dacă raportul Tismăneanu atacă, cere iertare victimelor comuniste, inclusiv victimelor maghiari, atunci îndreptăţit cerem ca şi puterea românească dintotdeauna să ceară iertare maghiarilor pentru păcatele pe care le-am suferit în epocile post-Trianon şi post-comunism. Dacă am pierdut teren, atunci cerem în schimbul teritoriilor drepturi, inclusiv autodeterminare limitată şi orice formă de autonomie la nivelul Transilvaniei, în Partium şi în ţinutul Secuiesc", a spus Tokes.
Categorie articol: 

Comentarii