Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ungaria i-a dat lui Tokes Ordinul de Onoare, în locul Stelei României

Laszlo Tokes a fost decorat cu Ordinul de Onoare al Ungariei, pentru rolul pe care l-a avut în Revoluţia din decembrie 1989 de la Timişoara, „deschizând calea spre libertate a României şi a comunităţii maghiare din Transilvania", relatează news.ro. Distincţia i-a fost acordată de către preşedintele Ungariei, Janos Ader, la propunerea premierului Viktor Orban, hotărârea în acest sens fiind publicată, vineri, în Monitorul Oficial ungar.
Cu zece zile în urmă, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind retragerea Ordinului „Steaua României" europarlamentarului Laszlo Tokes. El a precizat că respectă astfel deciziile instanţelor în procesul prin care Laszlo Tokes a contestat hotărârea Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României", de retragere a aceste dinstincţii politicianului de etnie maghiară.
Tokes primise distincţia în decembrie 2009, la 20 de ani de la Revoluţie, printr-un decret al preşedintelui Traian Băsescu. În 27 iulie 2013, Tokes i-a cerut premierului Ungariei să construiască „un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere „protectorat" Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud". La sfârşitul aceluiaşi an, Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional „Steaua României" a decis retragerea distincţiei, cu cinci voturi "pentru" şi o abţinere. Din consiliu făceau parte academicianul Ionel Haiduc, generalul Constantin Degeratu, medicul Şerban Brădişteanu, Costin Georgescu, Mircea Geoană, Gabriela Firea şi Ecaterina Andronescu, toţi deţinători ai distincţiei.

 
Categorie articol: 

Comentarii