Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Unde sunt arenele de vară de altădată?

După o perioadă destul de lungă de pandemie, de izolare, de distanțare socială și de tot felul de alte restricții, ne bucurăm din nou de teatru. Din 20 iunie, sfârșitul de săptămână ne oferă din nou bucuria de a fi părtași la serile magice oferite de actorii teatrului „Maria Filotti”. De la Regele gol” la “Asta-i tinereţea noastră” sau „Cântăreața cheală”, iubitorii de teatru iau cu asalt spațiul amenajat pe strada Regală și împart bucuria revederii cu actorii îndrăgiți și cu piesele de teatru oferite în acest sezon estival.

Cu siguranță, brăilenii au așteptat cu nerăbdare astfel de momente de bucurie sufletească, iar conducerea Teatrului și Primăria Municipiului au demonstrat, încă o dată, că omul sfințește locul, fie și într-o parcare a Poliției.

Dar, nu pot să nu mă gândesc la faptul că Brăila nu are un spațiu special amenajat pentru desfășurarea unor manifestări culturale în aer liber.

Pe vremuri, ne bucuram de spectacole și de prezența unor mari artiști la Arena de vară a Clubului Progresul.

Amenajată la începutul anilor 1960, cu forţa de muncă şi cu banii Uzinei de Utilaj Greu “Progresul”, Grădina de vară avea aproximativ 2.000 de locuri, cu scenă și cu o sonorizare foarte bună. Acolo am văzut mari actori ai scenei românești, acolo am ascultat concerte ale unor trupe mari, cât și spectacole ale trupei de teatru din Brăila.

După anii 1990, am distrus tot ce era frumos, dar nu am avut timp să mai punem nimic în loc. Am lăsat totul de izbeliște și am transformat grădinile de vară și arenele existente în gropi de gunoi.

Din păcate, o dată cu distrugerea coloșilor industriali - Progresul, Laminorul, Combinatul de Celuloză și Hârtie, fabrica de ciment, fabrica de mobilă sau alte întreprinderi care au amenajat arene sau spații speciale pentru spectacole și momente de relaxare, noi am distrus și grădinile de vară. Am lăsat în loc mormane de gunoaie, buruieni în centrul orașului, acolo unde, cu ani în urmă, vizionam filme în aer liber în perioadele caniculare.

Cum ar fi fost să mergem acum, ca pe vremuri, la teatru, la Arena Progresul? Aveam și spațiu pentru distanțarea socială, aveam și condiții optime de relaxare. Vă amintiți?

Din păcate, nu mai putem face mare lucru, după atâția ani...

Și totuși, brăilenii chiar merită un spațiu în aer liber pentru spectacole, pentru a viziona o piesă de teatru.

Spuneam că soluția găsită de Primăria Municipiului privind spațiul în care putem merge la teatru în acest sezon estival este salutară. Dar, este doar o soluție în caz de urgență, de pandemie. Pe termen lung, chiar ne dorim o arenă, o grădină de vară, unde să ne putem bucura de spectacole în aer liber! Visăm prea mult?

 
Categorie articol: 

Comentarii