Mergi la conţinutul principal

Unde poate duce consumul de suplimente alimentare: la urgenţă

Peste 20.000 de americani ajung anual la urgenţă din cauza consumului de suplimente alimentare, conform unui studiu federal publicat în „New England Journal of Medicine", citat de Agerpres. Aproape o treime dintre aceşti pacienţi (28%) sunt adulţi tineri cu vârste cuprinse între 20 şi 34 de ani.
Aproximativ 10% dintre cei care s-au prezentat la servicii medicale de urgenţă au necesitat spitalizare, conform studiului efectuat de agenţia medicamentelor Food and Drug Administration (FDA) şi Centers for Disease Control and Prevention (CDC).
Cercetătorii au analizat statistici efectuate pe parcursul unui deceniu (2004-2013) în 63 de spitale reprezentative pentru Statele Unite ale Americii. Suplimentele pentru pierderea în greutate sau pentru oferirea unui surplus de energie au fost responsabile pentru 71,8% din urgenţele medicale.
Aceşti pacienţi s-au plâns de simptome cardiovasculare, inclusiv palpitaţii, dureri în piept şi accelerări ale ritmului cardiac (tahicardie). Potrivit studiului, persoanele cu vârste între 20-34 de ani reprezintă 28% dintre aceste cazuri.
Acesta este primul studiu care dezvăluie un mare număr de probleme grave de sănătate legate de consumul de suplimente alimentare, o industrie care adună 32 de miliarde de dolari anual în SUA şi care este supusă unei supravegheri sporite din partea autorităţilor federale şi grupurilor de consumatori. Aceştia din urmă se aşteaptă la reglementări mai stricte.
Pe lângă problemele cardiovasculare, consumul acestor suplimente provoacă reacţii alergice grave, vărsături şi greaţă legate de compoziţia lor foarte variată (vitamine, minerale, aminoacizi, produse pe bază de plante).
Niciun supliment alimentar nu necesită aprobarea FDA pentru a fi comercializat în SUA, spre deosebire de medicamente. Cu toate acestea, unele conţin substanţe care au efecte periculoase puternice asupra organismului. Însă producătorii lor nu sunt obligaţi să aplice avertismente pe etichetele lipite pe cutiile suplimentelor alimentare.
Potrivit unei legi din 1994, criticate de autorităţile de sănătate din SUA, suplimentele alimentare sunt considerate sigure până la proba contrarie.
Studiul federal nu oferă nici o statistică cu privire la decesele care ar fi putut rezulta din consumul acestor produse, deoarece a urmărit numai vizitele la spital cauzate de consumul suplimentelor alimentare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro