Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Un suspect in scandalul "Petrol contra hrana" sustine ca a fost rapit

Un important om de afaceri sud-coreean, implicat in scandalul programului ONU destinat Irakului,"Petrol contra hrana", sustine ca a fost "rapit" de autoritatile americane care investigheaza posibila mituire a unor oficiali ai Natiunilor Unite, relateaza cotidianul The Times, in editie electronica.
Tongsun Park, om de afaceri coreean cu relatii importante, acuzat ca a incercat sa-l mituiasca pe fostul secretar general al ONU Boutros Boutros Ghali, a fost arestat pe aeroportul din Houson, vinerea trecuta. El era cautat de mai multe luni, iar arestarea sa este importanta in cadrul anchetei asupra scandalului ONU.
Insa avocatul lui Park, Randy Schaffer, a declarat ca omul de afaceri nu a avut in nici un moment intentia de a veni in Statele Unite si sustine ca arestarea acestuia este ilegala. Avocatul a precizat ca Park calatorea din Canada in Panama, dar a fost obligat sa coboare din avion in timpul unei escale la Ciudad de Mexico. "A fost luat cu forta si adus aici", a subliniat avocatul in cursul unei audieri la tribunal.
Agentul FBI Robert Midcap a depus marturie in instanta ca Interpol a emis un mandat de arestare pe numele lui Park, pentru ca nu raspunsese acuzatiilor formulate de autoritatile americane in luna aprilie, iar Guvernul mexican l-a trimis in Statele Unite in baza acestui document.
Park este acuzat ca a actionat in Statele Unite ca agent strain al fostului regim irakian condus de Saddam Hussein. Procurorii au declarat ca acesta fusese recrutat pentru a mitui oficialii ONU ce organizasera si administrau programul Petrol contra hrana. Potrivit actului de acuzare, Park a fi primit cel putin doua milioane de dolari bani gheata pentru a aborda doi oficiali de rang inalt ai ONU.
Cei doi oficiali ONU nu sint identificati in actele instantei, dar, potrivit unei anchete interne a Natiunilor Unite, a fost vorba despre Boutros Ghali, pe atunci secretarul general, si Maurice Strong, colaborator apropiat al lui Kofi Annan. Ancheta nu a gasit dovezi ca Ghali ar fi primit bani de la Park. Strong ar fi beneficiat de un milion de dolari in urma unei investitii facute intr-o companie, in 1997, dar a declarat ca a fost vorba despre o tranzactie financiara obisnuita.
Cererea lui Park de a fi eliberat pe cautiune a fost respinsa, procurorii considerind ca exista riscul ca acesta sa dispara.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii