Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Un roman de la NASA a creat un program de identificare a persoanelor prin satelit

Un specialist de origine romana de la NASA a contribuit la crearea unui program care ar putea permite satelitilor de spionaj sa identifice o persoana prin analizarea umbrei acesteia si a mersului, informeaza cotidianul britanic "The Telegraph" in editia online.
Potrivit doctorului de origine romana Adrian Stoica, de la Laboratorul de Propulsie al NASA (California), imaginile luate din spatiu pot oferi suficiente date pentru confirmarea identitatii unui suspect.
Desi tehnologia satelitilor s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani, inca este imposibila identificarea unei persoane doar pe baza profilului mersului. Insa, daca este adaugat criteriul umbrei, pot exista mai multe sanse de identificare.
Cu toate acestea, criticii au dubii ca imaginile luate prin satelit vor fi suficient de clare pentru a permite identificarea unei persoane. De asemenea, exista riscul ca vremea nefavorabila sau vizibilitatea sa afecteze calitatea imaginilor.
Potrivit revistei "New Scientist", programul doctorului Stoica analizeaza pozitia Soarelui si unghiul camerei de luat vederi, putind astfel "corecta" umbrele percepute deformat pentru a facilita identificarea.
Doctorul Stoica, care a prezentat proiectul intr-o conferinta organizata la Edinburgh, a explicat ca programul combina date despre profilul mersului unei persoane cu forma umbrei.
Programul ar putea fi folosit de serviciile de informatii, de armata sau politie pentru monitorizarea infractorilor cunoscuti si chiar a teroristilor celebri - cum este Osama ben Laden - cu ajutorul satelitilor sau avioanelor de spionaj.




Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii