Mergi la conţinutul principal
Grupare de ţepari prin metoda “Accidentul”, destructurată

Un puşcăriaş gălăţean a dat 22 de lovituri la Brăila

miercuri, poliţiştii au efectuat 7 percheziţii, din care două au fost chiar în camerele de deţinere de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi, cinci persoane suspectate de înşelăciuni prin metoda “Accidentul” fiind reţinute •  capul reţelei, gălăţeanul Marian Botezatu, aflat în închisoare, a dat 22 de lovituri la Brăila, el fiind arestat preventiv • ceilalţi patru inculpaţi, adică ajutoarele din afara închisorii, au fost puşi sub control judiciar

 

Percheziţii de amploare, în locuinţe şi în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi, pentru prinderea unor indivizi “specializaţi” în comiterea de înşelăciuni prin metoda “Accidentul”. Cinci persoane au fost reţinute, şeful grupării fiind un gălăţean de 34 de ani, aflat în spatele gratiilor. El a comis 22 de înşelăciuni prin telefon, numai în judeţul nostru, având ca ajutoare alte patru persoane din afara închisorii, care erau desemnate să meargă să încaseze banii de la cei care picau în plasă. Gruparea a reuşit să încaseze suma totală de 150.000 lei în urma loviturilor date numai în lunile noiembrie şi decembrie. 

În ziua de 28 decembrie, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila - Serviciul de Investigaţii Criminale, sub coordonarea procurorului de caz, au efectuat 7 percheziţii domiciliare şi au solicitat controale în două camere de deţinere din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi. Doi dintre deţinuţi au fost transferaţi în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă (CRAP) Brăila, pentru efectuarea de cercetări. Activităţile s-au desfăşurat în cadrul unui dosar penal în care 5 persoane sunt bănuite de comiterea a zeci de infracţiuni de înşelăciune şi tentativă la înşelăciune prin metoda “Accidentul”.

 

După cum au stabilit anchetatorii, în perioada noiembrie-decembrie a.c., una dintre persoanele transferate din penitenciar în Arestul IPJ, un gălăţean de 34 de ani, a  săvârşit, numai pe raza municipiului Brăila, 22 de infracţiuni de înşelăciune, prin metoda „Accidentul”, dintre care 5 în forma tentativei. Este vorba despre Marian Botezatu, el fiind ajutat de alte 4 persoane, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani. Cu această ocazie, au fost puse în aplicare 10 mandate de aducere. Cele cinci persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, iar ieri au fost prezentate Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, cu propunere de arestare preventivă. S-a dispus arestul pentru unul dintre inculpaţi, în timp ce ceilalţi de patru au fost puşi sub control judiciar. La acţiunile desfăşurate au participat şi poliţişti din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Brăila.

 

Nu a renunţat nici de Crăciun

Marian Botezatu, din judeţul Galaţi, “tartorul” grupării, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de Judecătoria Brăila. “Atacurile” prin telefon au început din data de 18 noiembrie, când individul aflat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi a pus mâna pe telefon şi a tot sunat pentru a da vestea falsului accident. Prima picată în plasă a fost o brăileancă de 59 de ani care a fost contactată de “avocatul” soţului său, acesta spunând că bărbatul a comis un accident şi trebuie să dea 3.500 de euro, banii fiind încasaţi de un necunoscut venit la adresa indicată.

Pe 1 decembrie, o bătrână de 79 de ani a fost anunţată că fiica sa a produs un accident şi trebuie să dea suma de 3.500 lei, bani care au ajuns tot la un necunoscut trimis la uşă. A doua zi, adică pe 2 decembrie, o altă brăileancă a fost convinsă să dea suma de 11.000 lei, iar pe 4 decembrie, tot o bătrână, de 78 de ani, a fost şi ea păcălită de un apelant care s-a recomandat ca fiind poliţist şi a cerut suma de 4.500 lei. Şi lista a continuat zile la rând. Pe 6 decembrie, o altă femeie a dat 10.500 lei. Pe 8 decembrie o brăileancă de 70 de ani şi-a dat seama la timp de ceea ce i se pregătea şi a refuzat să dea vreun ban în urma apelului primit. În ziua de 9 decembrie, individul din spatele gratiilor a încercat să dea alte patru lovituri, dar două dintre persoanele contactate nu au picat în plasă. Cea de-a treia a dat însă suma de 19.000 lei. Altă femeie a primit o lovitură şoc, ea fiind anunţată că fiul a căzut de la balcon, de la etajul IV, şi trebuie să dea suma de 19.800 lei pentru ca băiatul să fie transferat la spital în Bucureşti. Speriată, femeia a dat banii pentru a-şi salva fiul.

Pe 10 decembrie s-au mai încasat încă 2.000 lei de la o femeie, însă o alta a “mirosit” înşelăciunea. Infracţiunile au continuat în zilele de 14, 20, 21 şi 22 decembrie, când una dintre persoanele apelate a dat suma de 5.000 lei, iar alta a dat vizitatorului necunoscut 7.600 lei.

Infractorul din spatele gratiilor nu s-a liniştit nici în Ajunul Crăciunului şi nici în ziua de Crăciun. A sunat din nou şi nu puţine au fost persoanele care au crezut vorbele aruncate de la celălalt capăt al firului. În ziua de 24 decembrie, o brăileancă de 76 de ani a înmânat suma de 8.000 lei unui bărbat necunoscut, care s-a deplasat la domiciliul său, asta după ce a fost anunţată că nepotul a comis un accident şi-i trebuie bani. Tot în ziua de Ajun, o altă bătrână a “aruncat” cu 5.000 lei, iar în ziua de 25 decembrie o brăileancă a fost şi ea păcălită să plătească 15.000 lei unui necunoscut. Pe data de 28 decembrie, ţeparul şef a dat ultimul telefon, tot la o bătrână din Brăila, de la care a reuşit să ia suma de 15.000 lei.

Evident, că Marian Botezatu, cel care a coordonat întreaga activitate infracţională, nu putea lucra singur, aşa că a reuşit să îşi găsească ajutoare, patru la număr, printre care şi o tânără.

Potrivit procurorului, ajutoarele au fost Spânu Celeş Alexandru, de 26 de ani, din Brăila, Stoian Liviu Cătălin, de 30 de ani, tot din Brăila, Orheanu Alexandru, de 20 de ani, tot brăilean. A patra persoană din grupare este o tânără, Bogdan Simona Mirela, de 28 de ani, care figurează cu domiciliul în Bucureşti.

Liderul grupării, deţinutul Botezatu, este condamnat la 14 ani închisoare pentru infracţiunea de înşelăciune, iar când s-a apucat de ţepe prin metoda “Accidentul”, la jumătatea lunii noiembrie, le-a spus colegilor că are nevoie de bani pentru a-i da concubinei lui, suspecta Bogdan Simona Mirela, cercetată tot pentru înşelăciuni comise de el, pentru ca aceasta să se împace cu victimele. Inculpatul Botezatu le-a propus şi colegilor de cameră să participe la comiterea înşelăciunilor, prin a căuta “tramvaie” sau “cai” (apelativ folosit în penitenciar pentru persoanele din libertate care merg să ia banii de la victime). Au fost deţinuţi care au sărit să ajute. Oricum, surse din rândul anchetatorilor, ne-au transmis că din grupare mai fac parte şi alte persoane astfel că cercetările în această cauză complexă sunt în curs.

Inculpatul arestat acum avea o tactică bine pusă la punct, atunci când dădea telefoanele, striga cu disperare “alo mama” sau “alo tata” pentru a-i face pe oameni să ajungă practic pe marginea prăpastiei. Individul ar avea pe listă şi nenumărate astfel de infracţiuni comise în Galaţi.

 

Atenţie la apelurile primite!

Poliţiştii brăileni revin din nou cu recomandări pentru brăileni. Ei nu trebuie să intre în panică, atunci când primesc vestea accidentului, trebuie să verifice informaţia şi în niciun caz nu trebuie să dea bani necunoscuţilor, indiferent de motivele invocate. În caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări. Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală şi nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro