Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Un premier iresponsabil

Premierul Viorica Vasilica Dăncilă a reuşit să bulverseze nu doar România, ci întreaga lume. Prin anunţul făcut duminică în SUA, privind decizia ca România să-şi mute ambasada din Israel, din Tel Aviv la Ierusalim, Dăncilă a creat un scandal diplomatic şi, mai presus de asta, a pus România într-o situaţie dacă nu periculoasă, cel puţin ridicolă.

Evident, e un subiect pe care nu toată populaţia României îl stăpâneşte, ba dimpotrivă. Dar este un subiect sensibil rău, în contextul în care miza este una politică globală. Mai ales că atitudinea Guvernului României, prin declaraţiile premierului Dăncilă, este contrară poziţiei oficiale a Uniunii Europene, care a stabilit că statele membre nu-şi vor muta ambasadele la Ierusalim, ci vor rămâne la Tel Aviv, ca şi până acum, pe fondul disputei dintre Israel şi Palestina privind Ierusalimul – oraş care ar trebui să fie capitală a ambelor state. Iar aceasta este inclusiv poziţia ONU. Da, SUA are o altă abordare, cu totul opusă, dar România este parte a UE, ba mai mult, deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, prin Viorica Dăncilă.

Or, ceea ce a făcut Dăncilă nu este doar o gafă diplomatică, ci o prostie de proporţii epice. “După cum ştim, preşedintele Donald Trump a deschis ambasada SUA la Ierusalim. Acest pas admirabil şi curajos ne-a impresionat pe mine, Guvernul meu şi poporul romăn. (...) De aceea, sunt încântată să anunţ astăzi (duminică - n.a.) că, după finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României şi guvernul pe care îl conduc, vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a anunţat, plină de ea, Dăncilă. Numai că, după ce preşedintele Iohannis – factorul decident final în această chestiune - a precizat că declaraţiile premierului sunt doar elemente ale ignoranţei lui Dăncilă, aceasta s-a supărat, declarându-se „dezamăgită” de reacţia preşedintelui. Explicaţia ei, potrivit căreia anunţul din SUA a fost o „opinie personală”, este penibilă. Ca premier, nu-ţi permiţi asemenea opinii personale, mai ales că declaraţia iniţială conţinea foarte clar expresia „eu, ca prim-ministru al României şi guvernul pe care îl conduc, vom muta ambasada României”. Nu a fost o declaraţie de genul „Eu, tanti Viorica Dăncilă, din Videle, sunt de părere că România ar trebui să-şi mute ambasada”.  Nu a fost nici măcar ceva de genul „eu, ca premier, consider că...”. A sunat ca o decizie deja luată.

De fapt, este greu de crezut că Dăncilă are o părere proprie, mai ales pe un asemenea subiect delicat. Pare că, de fapt, recită ceea ce i-a spus Liviu Dragnea, cel direct interesat în a „cumpăra” bunăvoinţa SUA în această chestiune, la schimb cu atacul PSD la adresa Justiţiei – aspect în care Statele Unite şi-au exprimat deja opinia („Ne interesează lupta anti-corupţie mai mult decât decizia privind ambasada din Israel”). Probabil deloc întâmplător, Dragnea a declarat ieri că „preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să convoace Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru a lămuri subiectul mutării Ambasadei României în Israel la Ierusalim”. Problema e că nu Dragnea se va face responsabil de urmările declaraţiilor lui Dăncilă, care reprezintă un „flit” general la adresa UE şi care au iritat serios lumea arabă - de altfel, Regele Iordaniei şi-a anulat vizita oficială din România, programată pentru ieri şi azi. Responsabilă va fi exclusiv Viorica Dăncilă, deşi nu cred că realizează cu adevărat asta. Cum nu realizează nici că, de fapt, s-a făcut de râs şi în SUA şi Israel, promiţând un lucru fără nicio acoperire în realitate, uitând că nu are de-a face cu electoratul propriu.
Categorie articol: 

Comentarii