Mergi la conţinutul principal

Un parlamentar acuză: «Indiferenţa Guvernului creează probleme grave agricultorilor»

Parlamentarul PNL Cătălin Boboc a ţinut, ieri, să tragă un semnal de alarmă în privinţa faptului că încă nu a fost achiziţionat softul cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) introduce şi verifică cererile de plată ale fermierilor. Potrivit senatorului de Brăila, acest lucru ar putea avea consecinţe destul de grave, în sensul că fermierii nu îşi vor mai primi banii la timp, deşi greşeala nu le aparţine. Liberalul s-a arătat consternat de situaţie, punctând că, cel mai probabil, s-a ajuns aici ca urmare a poziţiei tot mai incerte a Guvernului Ponta şi a lipsei de interes din partea celor care îl compun. "Sunt nişte chestiuni pe care le ştim din 2007, ba chiar dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, care ţin de organizarea APIA. Astăzi, în Guvernul ăsta Ponta - despre care noi tot spunem că trebuie să plece pentru că nu îşi mai face treaba -, toată lumea stă, se uită şi îşi pune întrebarea: «Oare ce s-o mai întâmpla?» Că or mai sta o zi sau cinci zile... Adică este o instabilitate cruntă. Cei de la APIA şi cei de la Ministerul Agriculturii - că până la urmă ei sunt coordonatorii -, nu au reuşit nici până astăzi să facă o amărâtă de licitaţie pentru achiziţionarea softului cu care agenţia introduce şi verifică cererile de plată ale fermierilor. Neavând cererile introduse, validate, confirmate, sigur că niciodată nu ai cum să dai drumul la bani. Agricultorii aşteaptă, dacă nu banii, măcar acea adeverinţă care se eliberează în fiecare an. Mai avem puţin şi începe campania de toamnă. Unii deja au început să se pregătească. Oamenii au nevoie de bani. Dacă tot vrem să îi sprijinim şi avem această măsură la îndemână, atunci măcar atât putem face. Chestiunea asta chiar mi se pare o mare prostie", a declarat Boboc. Senatorul a mai completat că este o situaţie inacceptabilă în condiţiile în care necesitatea achiziţionării softului este cunoscută încă din 2006. "Ştiţi cum e treaba asta? Exact ca la noi, la Brăila, cu licitaţiile pentru deszăpezire. Le facem în februarie, după ce a trecut zăpada", a adăugat acesta, ironic.

Boboc cere implicarea parlamentarilor Puterii

Mergând pe aceeaşi linie, Cătălin Boboc a dorit să lanseze un apel către parlamentarii PSD de Brăila pentru a face presiune la nivelul ministrului Agriculturii, Daniel Constantin. PNL-istul a precizat că deja a lansat o interpelare pe această temă la nivel guvernamental, însă este ferm convins că deputaţii şi senatorii Puterii ar avea "pârghii" suficiente pentru rezolvarea situaţiei. "Eu i-am făcut o interpelare ministrului Agriculturii, dar mai mult ca să trag un semnal de alarmă, pentru că îmi imaginez că măcar atâta lucru ştie şi dânsul. Deşi înţeleg că domnul Daniel Constantin e plecat în concediu de o lună de zile. Probabil că merge agricultura foarte bine şi nu era nevoie să stea în ţară. Sincer, mi se pare o chestiune pentru care ar trebui să facem scandal toţi. Eu chiar mă aştept la o reacţie şi de la parlamentarii Puterii, pentru că poate au mai multe pârghii decât noi şi pot merge să facă presiune. În judeţul nostru foarte mulţi oameni depind de agricultură. Mi se pare cea mai mare dovadă de lipsă de implicare şi de interes, pentru că un lucru atât de banal - achiziţionarea unu soft - ţine pe loc o ţară întreagă. Dar cu un premier plecat prin Turcia, America şi mai ştiu eu pe unde, ce timp să mai aibă Guvernul să se ocupe de mărunţişuri?!", a conchis Boboc.
Potrivit site-ului APIA, cererea unică de plată pe suprafaţă reprezintă solicitarea pe care fermierul o depune anual la Centrele Agenţiei, pentru efectuarea plăţilor în cadrul schemelor/măsurilor de sprijin pe suprafaţă. Agricultorii au dreptul să depună anual o singură cerere unică de plată pe suprafaţă, conform art. 11 din Regulamentul CE nr. 1122/2009. Prin depunerea acesteia, fermierii pot accesa plăţi în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă şi plăţi pentru măsurile de dezvoltare rurală din Axa II.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro