Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Un panou al Primăriei «a atacat» Mercedesul unui politician local

• panoul informativ de la blocul social de pe Strada Ancorei nr. 10, din apropierea sediului ADR, a căzut, marţi dimineaţă, pe maşina Mercedes-Benz GLC a USR-istului Nicuşor Ciocan, din cauza vântului • Ciocan lucrează la ADR şi a reclamat incidentul, acuzând că Primăria foloseşte materiale proaste pentru panourile informative • USR-istul s-a arătat nemulţumit şi de atitudinea directorului de la Strategii din cadrul Primăriei, Iuliana Neagu, care a venit la faţa locului pentru a constata incidentul şi l-a sfătuit că era mai bine să dea banii pe un apartament în loc de maşină • Neagu susţine că şi-a permis să îi sugereze asta lui Ciocan, în cadrul unei discuţii neoficiale • directorul a mai precizat că panoul este unul standard şi că era în stare bună în luna ianuarie

 

Ziua de marţi a fost una cu ghinion pentru USR-istul Nicuşor Ciocan, după ce un panou informativ de-al Primăriei a căzut pe maşina lui, marca Mercedes-Benz GLC, cel mai probabil din cauza vântului. Vicepreşedintele USR Brăila, totodată preşedintele organizaţiei municipale a partidului, ne-a semnalat incidentul, mai mult pentru a reclama că Primăria Brăila foloseşte materiale proaste atunci când realizează panourile informative ale proiectelor realizate prin fonduri europene şi nu numai. Este vorba despre panoul informativ de la blocul social de pe Strada Ancorei nr. 10, din apropierea sediului Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR), instituţie unde Ciocan este angajat. USR-istul s-a arătat total deranjat şi de atitudinea directorului de Strategii al Primăriei, Iuliana Neagu, care s-a deplasat, marţi, la faţa locului, să constate incidentul şi printre altele i-ar fi sugerat păgubitului că era mai bine dacă îşi cumpăra un apartament în loc să dea atâţia bani pe o astfel de maşină. La faţa locului s-au deplasat şi poliţişti locali, lucrători de la Poliţia Naţională, iar potrivit lui Ciocan s-ar fi întocmit dosar penal pentru distrugere.

“Am parcat maşina pe strada Anghel Saligny, în dreptul locuinţelor sociale făcute de Primărie. Din cauza vântului, panoul publicitar - obligatoriu prin proiect, care a fost făcut de Primărie pentru publicitate şi informare -, a căzut pe maşina mea, pur şi simplu. L-a luat vântul, l-a întors şi mi-a lovit maşina în două părţi. Nu că a picat pe geam şi pe oglindă, dar mi-a lovit inclusiv partea cealaltă a maşinii, pentru că s-a învârtit cumva în aer şi maşina a ajuns printre picioarele panoului. Am telefonat la Primărie, am discutat cu viceprimarul ca să îmi dea numele persoanei de la Fonduri Europene, directorul Iuliana Neagu din Primărie. Au venit vreo trei persoane, au constatat, dar au spus că nu au ce să facă. Au spus că nu sunt ei vinovaţi, pentru că acolo a fost vandalism iniţial. Care vandalism?! Panoul a fost luat de vânt! Deci a fost prost făcut, prost proiectat, prost montat! S-a uitat şi Poliţia şi a spus că piciorul panoului nu este tăiat. Era rupt, pur şi simplu. Vântul l-a luat, l-a întors şi l-a trântit pe maşină. Am depus o declaraţie la Poliţie. Au spus că o să deschidă dosar penal, va fi depus la procuratură şi aşa mai departe”, a declarat Ciocan, revoltat.

Întrebat dacă are de gând să ceară daune Primăriei, USR-istul a precizat că încă nu s-a hotărât în această privinţă, deoarece are CASCO, iar maşina nu a fost grav avariată. Însă, Ciocan a afirmat că a dorit să facă public incidentul pentru că în zonă se joacă foarte mulţi copii, care locuiesc în blocul social, iar panoul putea să cadă peste unul dintre aceştia, fără ca autorităţile să ia vreo măsură de prevenţie. Asta în condiţiile în care, în opinia sa, se folosesc materiale atât de proaste. Mai mult, Ciocan a criticat şi reacţia directorului Iuliana Neagu.

“Maşina este un Mercedes Benz GLC. E nouă, luată de jumătate de an. Doamna director mi-a spus că de banii ăştia îmi luam un apartament. Auziţi doamnă, una şi cu una fac două! Eu nu v-am întrebat ce bani aveţi şi ce faceţi cu banii personali. Îmi spunea că de banii ăştia îmi puteam lua un apartament. Foarte bine. Am apartament. Nu îmi trebuie! Ca să vedeţi ce problemă existenţială avea doamna Neagu de la Primărie. Mă chestiona pe mine de ce mi-am luat maşină de banii ăştia, când puteam să îmi iau un apartament. Ca să vedeţi abordare! Nu sunt «peşte» ca să zic că am bani şi sunt câştigaţi ilegal. Nu mă interesează astfel de situaţii. Sunt banii mei personali, sunt munciţi de mine, da? Nu de altcineva. Normal că te enervezi când vezi astfel de abordări!”, a mai adăugat Ciocan.

Sursa citată a mai declarat că a parcat maşina în dreptul panoului pentru că nu avea unde şi că foarte mulţi dintre colegii săi de la ADR procedează la fel. Ciocan a adăugat că, într-adevăr, panoul a fost rupt mai demult, însă primăvara trecută o echipă a Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL) ar fi fost în zonă, astfel că a crezut că fusese reparat.

 

Cum explică incidentul Iuliana Neagu

 

Contactată ulterior de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, Iuliana Neagu, directorul de la Strategii al Primăriei, a mărturisit că într-adevăr a purtat o discuţie amicală cu Ciocan, în care şi-a permis să facă o remarcă vizavi de costurile maşinii acestuia versus cele ale unui apartament, însă a fost o replică făcută pur şi simplu pentru a socializa, nimic oficial sau vreun reproş. Dincolo de acest aspect, Neagu ne-a transmis, de asemenea, fotografii de la faţa locului, pentru a reliefa faptul că maşina USR-istului nu a fost grav avariată şi că panoul fusese tăiat dinainte, cel mai probabil de hoţii de fier. Mai mult, directorul a explicat că tocmai angajaţii ADR au verificat stadiul panoului respectiv în luna ianuarie, când au raportat că acesta este în bună stare. Neagu a afirmat la rândul său că şi-a permis să poarte o discuţie amicală cu Ciocan, tocmai pentru a calma spiritele, deoarece acesta era foarte nervos şi a făcut o serie de ameninţări, însă nu a dorit să intre în detaliu privind cele spuse de USR-ist.  

“Panoul i-a avariat oglinda şi alte părţi de plastic ale maşinii. Am şi fotografii. Vizita de monitorizare de la colegii dumnealui, de la ADR, a avut loc acum o lună. Atunci panoul era întreg! Eu sunt de părere că între timp cineva l-a lovit. Pentru că în poze se vede cum este îndoit în două locuri. Într-adevăr a fost un schimb de replici neplăcut, cu nişte ameninţări din partea dumnealui la adresa noastră. Eu l-am înţeles, era nervos! După care, atunci când s-a detensionat situaţia, l-am întrebat de ce şi-a luat o maşină aşa de scumpă. Dar a fost o replică pentru socializare. Nu a fost reproş sau altceva. El ne-a spus că ştia de foarte mult timp că acel panou se mişca şi că avea o problemă, prin urmare l-am întrebat de ce a parcat acolo în aceste condiţii?! Din punctul meu de vedere, acel panou nu a căzut singur. Pentru că este pe picioare de oţel. Ori au încercat să îl taie, ori l-au mişcat să cadă. Sau a intrat ceva în el”, a declarat Neagu.

Directorul a mai precizat că panoul a fost luat de către angajaţii SUPAGL, care îl vor repara şi monta din nou într-un loc din apropiere, deoarece acesta trebuie să mai stea pe poziţie cel puţin până pe 31 decembrie 2020, potrivit regulilor finanţărilor europene. De asemenea, ADR trebuie să îi verifice din nou starea în luna ianuarie 2021.

Neagu a adăugat că nu este prima oară când hoţii de fier ar încerca să taie un astfel de panou la nivelul oraşului, cu precizarea că anul trecut a fost făcută o inventariere şi că ele au fost înlocuite acolo unde dispăruseră sau fuseseră distruse. Mai mult, aceasta a afirmat că o sigură dată un astfel de panou informativ s-a rupt din cauza vântului. Cât despre materialele folosite, Neagu a afirmat că panourile sunt standard şi nu sunt realizate cu materiale mai bune sau mai proaste, ci după regulile impuse de ghidurile de la Uniunea Europeană.

“Toate panourile sunt la fel. Sunt prinse în beton. Picioarele sunt dintr-un cadru de fier. Există un manual de identitate vizuală care spune dimensiunea, cât de mare şi cu ce font să fie afişajul, unde se amplasează, culorile etc.”, a conchis Neagu.
Categorie articol: 

Comentarii