Mergi la conţinutul principal

Un pacalici!

Din punctul meu de vedere actualul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, este cel mai jalnic ocupant al acestui fotoliu guvernamental din ultimii 17 ani. N-are nici prestanta, n-are nici discurs, dar cel mai grav, n-are nici pregatirea profesionala necesara pentru a conduce unul dintre cele mai importante ministere ale momentului. Nu trebuie sa fii cine stie ce specialist sa-ti dai seama de acest ultim adevar. Argumentele fara vlaga, dar mai ales fara substanta legala, pe care Chiuariu, prezent la emisiunea 100% a lui Robert Turcescu, le-a adus in fata telespectatorilor, vorbesc de la sine. In urma cu doua seri, ministrul a incercat jenant sa explice supararea sa pe procurorii anticoruptie, in frunte cu seful de sectie Doru Tulus, a carui revocare a propus-o Consiliului Superior al Magistraturii. Pai, cum poti sa afirmi tu, in calitate de ministru al Justitiei, ca procurorii anticoruptie si seful lor sint de vina pentru lungirea proceselor ajunse in instanta? Ce-ar vrea Chiuariu, ca judecatorii sa nu mai tina cont de procedurile legale, sa nu mai tina cont de cererile indreptatite, bazate pe lege, venite din partea avocatilor? Nici macar judecatorii nu sint de vina pentru intirzierile care apar in procesele unde sint implicate nume grele, daramite procurorii. Unde sint nume grele, sint si bani multi, si cei mai buni avocati, care stiu sa exploateze orice prevedere legala, orice amanunt, in favoarea clientilor lor. Astea sint regulile democratiei si nu o data, in tari cu traditie in acest sens, avocatii apararii au reusit sa invinga sistemul si sa-si faca scapati clientii, profitind de orice umbra de indoiala, care, in Penal, este favorabila faptuitorului. Asadar, nu e neaparat vina procurorului daca un inculpat trimis in judecata scapa nepedepsit. Si asta deoarece, potrivit regulii de baza care guverneaza sistemele judiciare din tarile democrate, mai bine un vinovat in libertate, decit un nevinovat dupa gratii. Asta nu inseamna ca prezumtia de nevinovatie trebuie sa "sugrume" procurorul sa termine ancheta in dosare cu mii de pagini in doar citeva luni. Asta nu inseamna ca insi precum Dan Voiculescu sau Dinu Patriciu si altii ca ei, odata ajunsi in instanta trebuie judecati la foc automat si eventual achitati, ca sa nu stea ani de zile cu "anatema" deasupra capului. Patriciu este implicat si intr-un dosar international, oare si de la instantele straine are aceleasi pretentii?
Actualul ministru mai este suparat pe procurorii anticoruptie si pentru ca in anumite cauze inculpatii au fost condamnati cu suspendare, adica nu executa pedeapsa in temnita. Ce legatura are procurorul cu individualizarea pedepsei dispuse de judecator? Niciuna. In plus, oamenii aceia au fost condamnati, ei au cazierul patat, doar ca nu executa pedeapsa in puscarie. In schimb, daca mai comit o fapta in termenul indicat de lege, executa ambele pedepse, de aceasta data la puscarie.
Aceste exemple din gindirea lui Chiuariu denota lipsa de profesionalism din partea ministrului Justitiei, deoarece nu-ti trebuie decit elementare cunostinte de Drept pentru a pricepe regulile sistemului nostru judiciar si a nu cere imposibilul. Daca ar fi numai asta, poate n-ar fi asa de grav. Din pacate, insa, faptul ca 70 de procurori anticoruptie din 7 orase mari ale tarii, la care s-au adaugat 5 asociatii profesionale importante ale magistratilor judecatori, au contestat masura revocarii lui Doru Tulus, arata ca in spatele "nestiintei" ministrului se ascunde si altceva: un joc periculos. De fapt, jocuri dictate de cei ale caror nume se regasesc in lista dosarelor instrumentate de procurorii anticoruptie. Jocuri politice murdare care au un singur scop: repunerea la colt a Justitiei. Artizanii din umbra ai acestor manevre nu-si dau insa seama ca, dupa ce au simtit gustul libertatii, magistratii nu vor mai accepta asa usor capastrul politicii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro