Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Un opozant al lui Lukaşenko a fost condamnat la cinci ani închisoare

Andrei Sannikov, fost viceministru de externe şi cofondator al grupului Charta 97, pledase nevinovat în timpul procesului, relatează BBC.
În vârstă de 57 de ani, el a fost unul dintre cei şapte candidaţi prezidenţiali arestaţi în decembrie la o manifestaţie organizată după ce Aleksandr Lukaşenko, aflat la conducerea fostei republici sovietice din 1994, a câştigat un al patrulea mandat de preşedinte. Opoziţia susţinea că realegerea lui Lukaşenko, cu aproape 80% din voturi, a fost frauduloasă, cu atât mai mult cu cât şi observatorii occidentali au denunţat fraude. Sannikov a obţinut cele mai multe voturi în rândul celor nouă candidaţi ai opoziţiei - 2,43%. Reprimarea protestelor a fost condamnată de UE şi SUA, care au impus sancţiuni vizându-l pe Lukaşenko.
Sannikov a fost acuzat că a organizat "tulburări în masă" cerând oamenilor să ia parte la un marş de protest, la 19 decembrie, pe care apoi l-a condus. Sute de activişti ai opoziţiei au fost reţinuţi la acea demonstraţie.
Sannikov a fost condamnat de un tribunal din Minsk şi îşi va ispăşi pedeapsa într-o închisoare de înaltă securitate.
Alţi patru coacuzaţi au primit pedepse cu închisoarea de până la trei ani şi jumătate.
Washingtonul a condamnat decizia justiţiei din Belarus şi i-a cerut lui Lukaşenko să elibereze imnediat toţi deţinuţii politici. Uniunea Europeană, prin vocea lui Catherine Ashton, şefa diplomaţiei, a condamnat, de asemenea, "în termeni fermi" sentinţa motivată politic aplicată lui Sannikov. Berlinul a apreciat că nu a fost făcută dreptate, ci a fost executată voinţa lui Lukanşenko, în timp ce pentru Londra acest proces a arătat că "respectarea drepturilor omului în Belarus este la cel mai jos nivel".
Categorie articol: 

Comentarii