Mergi la conţinutul principal

Un nou val de blocari de conturi instituit de AVAS

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat ca a blocat conturile bancare a peste 20 de agenti economici braileni in contul unor datorii la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS), datorii ce au fost preluate in 2003, in vederea recuperarii, de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Lista debitorilor la nivel national in cazul carora autoritatea a aplicat aceeasi masura coercitiva numara circa 2.050 firme dintre care 1.641 sint preluate de la CNAS si 409 au fost preluate de la "Distrigaz" si "Electrica", drept pentru care sint considerate creante comerciale. Valoarea totala a creantelor detinute de AVAS asupra tuturor acestor debitori este de 24,22 milioane RON dintre care peste 160.000 RON numai in cazul firmelor brailene.
Concret, potrivit informatiilor prezentate de catre autoritate, lista firmelor ale caror conturi au fost blocate cuprinde 26 de firme din Braila cu datorii catre CAS Braila, o alta firma - "Geoship Trans" SRL - cu datorie catre CAS al Ministerului Transporturilor Comunicatiilor si Turismului, iar o a treia firma din Iasi - "Angela International" SRL - dar cu datorii catre CAS Braila. Pentru cei 26 de agenti economici braileni valoarea creantelor fiscale se cifreaza la 161.507,44 RON, la care se adauga datoria de 6.731,17 RON a firmei "Geoship Trans", precum si cea de 7.057,89 RON a firmei din Iasi. "Sint datornici ale caror creante au fost preluate IncepInd din 2003 si, pentru ca pina acum nu au inteles ca trebuie sa Isi plateasca de buna voie datoriile, Autoritatea recurge la metoda extrema, cea a executarii silite" se arata intr-un comunicat de presa al AVAS. In acelasi material se mai precizeaza ca in urma instituirii popririi asupra conturilor acestor debitori, la nivel national, o parte au platit deja sumele datorate, dar nu se precizeaza daca printre acestea se numara si agenti economici braileni.

Atragerea raspunderii patrimoniale a administratorilor - ultima varianta de recuperare a creantelor

Important de mentionat este ca 9 dintre firmele brailene, ale caror conturi au fost blocate, sint radiate in timp ce alte doua sint in lichidare sau dizolvare, situatii in care este aproape imposibila o recuperare a datoriilor. Valoarea totala a creantelor in aceste cazuri reprezinta aproape jumatate din suma totala de recuperat de la toate firmele brailene, mai precis 73.554,42 RON, comparativ cu 161.507,44 RON. Cu privire la aceste cazuri, Directia Comunicare si Relatii Publice din cadrul AVAS a subliniat ca masura blocarii conturilor este doar una dintre procedurile aplicate pentru recuperarea creantelor, ca ultima varianta de lucru mergindu-se pina la actionarea in instanta a fostilor administratori ai firmelor radiate, in scopul atragerii raspunderii patrimoniale.
Masura Intreprinsa de catre AVAS se Incadreaza In politica Autoritatii de recuperare eficienta a sumelor datorate catre bugetul de stat si a celor care au ca destinatie datoria publica.
Reamintim ca, in cursul anului trecut, AVAS a blocat efectiv conturile a peste 1.000 debitori care inregistrau importante restante la plata contributiei la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS), datorii ce au fost preluate in 2003, in vederea recuperarii, de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). In prima faza autoritatea s-a indreptat impotriva marilor datornici: cu debite de peste 50.000 RON (500 milioane lei vechi), pentru ca urmatorii pe lista sa fie agentii economici cu restante la plata cuprinse intre 50.000 RON si 20.000 RON, iar in a treia etapa, cei cu datorii sub limita de 20.000 RON, dar nu mai mici de 1.000 RON.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro