Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Un nou razboi in familia lui "Ghiuri"

De doua zile, o societate braileana contractata de Avram Farcas, fratele lui "Ghiuri", Gheorghe Farcas, proprietarul motelului "Vicky", se chinuie sa-i execute acestuia o lucrare de imprejmuire a benzinariei amplasate in fata motelului si de fiecare data muncitorii sint goniti de acolo si nu sint lasati sa-si faca treaba. Desi are documente legale care ii permit sa faca acest lucru, Avram Farcas se loveste de indiferenta fratelui sau, cu care este in razboi de mai bine de 10 ani si care nu vrea sub nici o forma sa-l lase sa-si imprejmuiasca benzinaria, pe care doar ce a reusit sa o recistige, dupa ce in 2001 fusese pusa sub sechestru. Motivul pentru care se impotriveste acestei lucrari ar fi acela ca ii inchide zona de acces, fiind astfel nevoit sa ocoleasca o anumita portiune.
Chiar daca, pe data de 25 ianuarie, "Ghiuri" a semnat procesul-verbal intocmit de executorul judecatoresc prin care lua la cunostinta faptul ca fratele sau a devenit proprietar pe citeva constructii amplasate pe proprietatea sa si totodata ca are dreptul de a folosi si terenul pe care sint amplasate acestea, nu pare a fi interesat prea mult de documentul respectiv. Pe data de 5 februarie, executorul judecatoresc l-a pus in posesie pe fratele lui Ghiuri, zi in care i-a marcat si zona pe care o poate imprejmui. Ulterior, Avram Farcas a contractat o societate care sa faca acest lucru, careia i-a platit si un avans de 800 lei si care a avut, pina acum, doua tentative esuate de realizare a lucrarii. Prima dintre ele a fost joi, iar a doua, ieri, cind a fost solicitata si interventia Politiei, pentru a clarifica situatia. "Joi, cind au ajuns muncitorii acolo, m-au sunat ca a venit cu nevasta, fata si niste lucratori de la spalatorie si i-au alungat de acolo. I-au injurat, i-au amenintat cu niste bite si oamenii s-au speriat si au fugit. Astazi, (n.r. - ieri), s-a repetat povestea. Au reusit sa monteze 12 piloni metalici si apoi a venit cineva de la receptia motelului, cu un telefon, pe care i l-a dat maistrului. M-a sunat apoi si mi-a zis ca l-a injurat si i-a spus ca daca in zece minute nu pleaca de acolo, ii impusca. In acelasi timp, au aparut si niste indivizi, care au smuls din pamint pilonii. Pur si simplu nu vrea sa ma lase sa imprejmuiesc zona. Am incercat sa ajung cu el la o intelegere, dar nici nu vrea sa auda. Si nu doar pe terenul lui nu ma lasa sa imprejmuiesc, ci nici pe al meu. Nu-i convine ca ii inchid zona, dar are pe unde sa treaca", ne-a declarat Avram Farcas.
Pentru a fi acoperit din toate punctele de vedere, fratele lui "Ghiuri" a facut o adresa la Primarie, ca sa-i demonstreze acestuia ca are pe unde trece si ca nu-i obstructioneaza accesul daca imprejmuieste benzinaria, in raspunsul primit precizindu-se: "Terenul intravilan situat in Braila, Sos. Rm. Sarat nr.94, se invecineaza la vest pe toata lungimea proprietatii dvs. cu drum de exploatare cu o lungime de 160,00 m si latime de 4,00 m, drum incadrat in categoria drumuri publice care creeaza posibilitatea de acces tuturor proprietarilor din zona".

Benzinaria a fost a ambilor frati, dar acum proprietar este numai fratele lui "Ghiuri"

Statia de benzina a ajuns din nou la Avram Farcas dupa ce acesta a cistigat un proces cu societatea care o detinea si care a fost obligata sa-i plateasca daune morale de peste 800 de milioane de lei. A fost scoasa de doua ori la licitatie, iar ulterior a devenit a lui, printr-un act de adjudecare, document care specifica si faptul ca in cazul mijloacelor amplasate pe terenul fratelui sau, i s-a transmis si dreptul de superficie aferent acestor constructii. "Initial, din 1994, statia a fost a mea si a fratelui meu, fiecare avind 50%. In 1998 am inceput o colaborare cu o firma din Galati, care ne furniza motorina. Timp de 3 luni a durat colaborarea, dupa care a stopat furnizarea, urmind sa-i platim banii in functie de cum incasam, iar in ianuarie 1999 i-am facut ultima plata. Ulterior, printr-o sentinta judecatoreasca, m-a scos dator cu aproximativ un miliard, motiv pentru care mi-a pus sechestru pe benzinarie. Numai ca nu s-a pus corect, pentru ca era prevazut ca sechestrul sa nu fie pus pe mijloacele de transport si sa nu se intrerupa activitatea. Si in 2001 ne-am trezit cu sechestru pe pompele de benzina, nemaiputind astfel sa vindem nimic. In 2001 am deschis si eu o actiune pentru ca societatea galateana mi-a ocupat terenul, fara sa-mi plateasca nici o chirie. Am solicitat o expertiza tehnica, pentru a vedea cit mai valoreaza benzinaria si o expertiza contabila prin care am stabilit care sint tarifele de inchiriere in zona respectiva. Instanta a stabilit ca trebuie sa-mi dea peste 800 de milioane", ne-a precizat fratele lui "Ghiuri".
Practic, Avram Farcas era proprietarul terenului pe care societatea galateana avea amplasata o platforma din beton si rezervoare de benzina, dar nu avea nici un drept asupra terenului, in cartea funciara neexistind vreo notare privind drept de superficie, contract de inchiriere, acord, concesiune, conventie, hotarire judecatoreasca sau vreun alt titlu care sa-i permita sa foloseasca terenul. Din raportul de expertiza a rezultat ca valoarea platformei betonate era de 589.432.000 lei, iar a rezervoarelor metalice, de 1.180.919 lei. In timp ce acestea din urma reprezinta mijloace fixe, putind fi desfacute printr-o dezmembrare atenta, platforma betonata nu putea fi mutata de acolo. Un alt raport de expertiza a stabilit ca valoarea prejudiciului creat prin lipsa de folosinta a terenului, incepind cu data notificarii, aprilie 2002, este de 730.792.368 lei, iar actualizat 851.897.561 lei. Astfel, in 2005 instanta a decis ca societatea galateana sa lase in deplina proprietate si pasnica folosinta reclamantului terenul de constructie si, totodata, sa-i plateasca 851.897.562 lei, daune pentru lipsa de folosinta a terenului, care a fost detinut fara titlu.

Cei doi frati se judeca in 15 dosare

Razboiul pe care il duc fratii Farcas e vechi de mai bine de 10 ani. Domeniul pe care se cearta se intinde pe o suprafata de peste 15 mii de metri patrati si inseamna o casa cu etaj, plus multe altele mai mici pe linga ea, inconjurate de fintini arteziene si havuzuri, o piscina proaspat amenajata, in valoare de 78 de mii de euro, dar si cladirile destinate afacerilor, motelul, restaurantul, benzinaria si altele. Nici cavoul din Cimitirul "Sf. Constantin", construit din marmura alba, in care sint inhumati parintii celor doi si fratele mai mic, care s-a aruncat, in urma cu citiva ani, in fata trenului, nu a scapat certurilor celor doi. La ora actuala, Gheorghe si Avram se judeca in 15 dosare, 6 aflate pe rolul Judecatoriei Braila, 1 la Parchetul de pe linga Tribunalul Braila, 2 la Curtea de Apel Galati, 1 la Inalta Curte de Casatie si Justitie si 5 la Tribunalul Braila.
Avram Farcas sustine ca, desi este proprietar pe jumatate din acel teren, nu are acces la nici un metru, fratele sau punind stapinire si pe proprietatea sa. El este nemultumit ca plateste anual 800 lei impozit pentru acel teren, iar fratele sau nu ii da nici un ban, desi el incaseaza chirii din spatiile pe care le are construite pe terenul sau.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii