Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Un nou premiu pentru Transgaz și brăileanul Ion Sterian

* este vorba despre premiul pentru cooperare România – R. Moldova, acordat la Gala TVR Moldova

 

La sfârșitul anului trecut, Societatea Națională de Transport Gaze Naturale „TRANSGAZ” a fost premiată din nou. Mai exact, după ce directorul general Transgaz, brăileanul Ion Sterian, a primit titlul de “Personalitatea anului în energie”, de la financialintelligence.ro, societatea pe care o conduce a primit Premiul pentru cooperare România-R. Moldova, acordat la Gala TVR Moldova.

„În acest an marcăm un deceniu de la semnarea Parteneriatului Strategic între România și Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Printre realizările obținute în cei 10 ani se numără construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, un proiect extrem de important pentru securitatea energetică din regiune. Implementarea proiectului: „Construcția rețelei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni – Chișinău” și realizarea interconectării cu România și alte țări ale Uniunii Europene contribuie la transpunerea la un alt nivel, cel european, a pieței de gaze din Republica Moldova“ se precizează pe site-ul tvrmoldova.md

Astfel, operatorul tehnic al Sistemului Național de Transport gaze naturale din Republica Moldova asigură îndeplinirea în condiții de eficiență, transparență, siguranță a strategiei naționale privind transportul și dispecerizarea gazelor naturale, cu respectarea cerințelor legislației europene și naționale a standardelor de calitate, performanță, mediu și dezvoltare durabilă.

În acest context, precizează sursa citată, realizarea conductei Ungheni – Chișinău servește drept premisă pentru dezvoltarea durabilă a economiei Republicii Moldova, modernizarea și eficientizarea infrastructurii energetice existente, precum și la crearea unei piețe de energie transparente șI competitive.

“Practic am racordat Republica Moldova de România și de Europa. Republica Moldova are acum o alternativa în diversificarea surselor de gaze, ceea ce poate duce la un preț competitiv pentru consumatorii casnici și nu numai. Vă mulțumesc și vă asigur că vom continua investițiile în Republica Moldova”, a declarat în cadrul emisiunii directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

Reamintim că Transgaz a  finalizat,înainte de termen, prima fază a proiectului BRUA! „Un mare succes al Transgaz”,, apreciază conducerea Petrom,în timp ce Ministerul Economiei insistă pe avantajele pe care le va avea România.

Proiectul BRUA va asigura transportul de gaz din Marea Caspică spre piețele din Europa Centrală și de Est.

Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a vorbit la evenimentul online „The Romanian International Gas Conference” despre importanța gazoductului BRUA:Proiectul BRUA faza I este finalizat, atât conducta, cât și stațiile de comprimare. BRUA va duce la diversificarea surselor de aprovizionare și la consolidarea securității energetice. De asemenea, va permite fluxul de gaze de pe platforma Mării Negre. Este o realizare foarte mare pentru România și Uniunea Europeană”.

Proiectul BRUA, declarat de Comisia Europeană ca fiind de importanță strategică, are drept obiectiv asigurarea accesului la noi surse de gaze, precum și facilitarea transportului de gaz caspic către piețele din Europa Centrală și de Est. Faza I asigură capacități de transport bidirecțional de 1,5 miliarde metri cubi pe an în sau din direcția Bulgaria și 4,4 miliarde metri cubi pe an în sau din direcția Ungaria.

 

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii