Mergi la conţinutul principal

Un mexican, cel mai bun expert în gastronomia japoneză

Bucătarul mexican Gonzalo Santiago Bautista, chef la restaurantul Suntory Lomas din Ciudad de México, a câştigat Washoku World Challenge 2015, concursul mondial de gastronomie tradiţională japoneză la care participă chefi din întreaga lume, relatează agerpres.ro.

„Muntele Fuji la venirea primăverii"

Alături de bucătarul mexican au participat la actuala ediţie a concursului alţi opt maeştri bucătari veniţi din România, Franţa, Nepal sau Thailanda. Gonzalo Santiago Bautista s-a impus pe primul loc cu preparatul său original: un peşte chilian „blanquillo" gătit în aburi de sake cu sos de gălbenuş şi aromă de Yuzu, o portocală japoneză, au informat organizatorii.
Nu este prima dată când Bautista este recompensat pentru preparatele sale din bucătăria tradiţională japoneză (Washoku), având în vedere că el a mai câştigat bronzul cu platoul său „Muntele Fuji la venirea primăverii", cu prilejul ediţiei din 2014.
„Sunt foarte bucuros, voi duce premiul acasă şi aş dori să-mi aprofundez cunoştinţele în domeniul bucătăriei japoneze", a spus Santiago la primirea acestui premiu acordat de guvernul nipon cu prilejul sărbătoririi zilei Washoku (mâncare tradiţională japoneză).

Orez cu supă şi macrou

Concursul are drept scop răspândirea culturii gastronomice japoneze în restul lumii unde se estimează că există circa 89.000 de restaurante cu specific japonez. Concurenţii au prezentat, pe lângă creaţia proprie, un platou tradiţional de iarnă pe bază de napi (Furofuki Daikon), un ingredient foarte folosit în bucătăria japoneză. Este o categorie la care a câştigat bucătarul arab Binod Nepali, de la restaurantul Miyako din Dubai. Cheful filipinez Alan Aranas a fost premiat pentru modul de prezentare a preparatului său: orez cu supă şi macrou.
După observarea prestaţiei concurenţilor, care au avut la dispoziţie două ore şi jumătate pentru a-şi prezenta creaţiile, judecătorul Kihachi Kumagai, a remarcat dexteritatea bucătarului mexican în mânuirea cuţitului: „M-a impresionat postura şi modul său de folosire a cuţitului", a spus el. La rândul său, Hidomichi Sato, responsabil al Ministerului Agriculturii, Pescuitului şi Politicii în domeniul Forestier, i-a îndemnat pe finalişti să-şi facă cunoscute cunoştinţele pe care le au despre cultura gastronomică japoneză în ţările lor de origine.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro