Mergi la conţinutul principal

"Un grec, doi greci, trei greci... Brăila" - un proiect excepţional

După tăierea panglicii inagurale de către însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Republicii Elene, Kafopoulos Thanos, şi directorul Muzeului, dr. Ionel Cândea, acesta din urmă a prezentat proiectul graţie căruia s-a putut înfiinţa Centrul. "Prin acest proiect se încearcă reactivarea memoriei culturale a Brăilei. În acest demers am fost sprijiniţi de Consiliul Judeţean şi Comunitatea Elenă din Brăila, dar şi de Administraţia Fondului Cultural Naţional care a pus la dispoziţia noastră o sumă importantă. Rezultate obţinute: publicarea unei broşuri şi a unui volum cu documente, răspunsuri la un chestionar alcătuit şi urmărit de Camelia Hristian. Acest program înseamnă şi realizarea unui site despre diversitatea culturală, care va curpinde elemente privind viaţa comunităţii de la Brăila, din cele mai vechi timpuri până astăzi şi o hartă virtuală cu mari edificii realizate aici de greci. Am realizat şi un film documentar, de 20 de minute, şi un alt film «Amintri, amintiri», cu cele mai interesante răspunsuri la chestionare. Toate acestea pot fi consultate la Centrul Diversităţii Culturale", a precizat directorul Ionel Cândea. Bugetul proiectului a fost de aproape 27.000 de lei, la care s-au adăugat 2.200 euro sponsorizare. Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Eleno-Română, Konstantinos Tzukaridis, sponsorul principal al Centrului, a mărturisit că a făcut această donaţie pentru că s-a născut şi a crescut la Brăila, astfel că oraşul este pentru el a doua sa ţară. Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Republicii Elene, Kafopoulos Thanos, a evidenţiat importanţa demersului brăilean. "Renaşterea acestei memorii o vedem ca pe o reluare a legăturilor şi o scoatere la lumină a faptelor uitate din istorie, o întoarcere la căile naturale de comunicare ce au fost nefiresc întrerupte timp de 45 de ani".
Finalizarea proiectului a fost posibilă şi prin contribuţia lui Athansios Karafilidis din Germania şi Radu Portocală, directorul Institutului Cultural Român de la Paris. La eveniment au mai participat Dragoş Zisopol, preşedintele Comunităţii Elene din România, şi Haralambie Caravia, preşedintele Comunităţii Elene din Brăila, care a transmis celor prezenţi şi mesajul primarului oraşului Argostoli, cu care Brăila este înfrăţită din luna mai. La eveniment au participat aproape 100 de persoane, autorităţi şi membri ai comunităţii elene brăilene.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro