Mergi la conţinutul principal

Un fenomen: «Moromeţii 2», cu sala plină la Brăila

• brăileni de toate vârstele s-au strâns într-una din sălile cinematografului din mall, în aşteptarea proiecţiei de gală a unuia dintre cele mai aşteptate filme în 2018 • după ce vizionarea s-a încheiat, în sală şi-au făcut apariţia actorul Gheorghe Visu, cel care a dat viaţă personajului Matei Dimitir în film, şi directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile • aceştia au răspuns curiozităţilor publicului despre culisele “Moromeţilor 2”, iar la final au făcut fotografii cu cei prezenţi • partea a doua este inspirată atât din “Moromeţii II”, cât şi din romanul autobiografic “Viaţa ca o pradă”, ambele cărţi semnate de Marin Preda

 

Una dintre sălile cinematografului “Cinema City” Brăila a fost plină “ochi”, duminică seară, la cel mai aşteptat film din acest an: “Moromeţii 2”. După vizionarea filmului, în faţa spectatorilor şi în aplauzele acestora, şi-au făcut apariţia îndrăgitul actor Gheorghe Visu şi directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile, ce-i drept, cu o întârziere de câteva minute din cauza vremii. Foarte puţini oameni din cei prezenţi au părăsit încăperea înainte de sosirea celor doi. Publicul a fost curios să afle cât mai multe detalii din “culise” despre film. Filmul se bucură de un mare succes, dovadă fiind cifrele făcute publice de distribuitorul Transilvania Film. “Lansat oficial în cinematografele din întreaga ţară pe 16 noiembrie, filmul «Moromeţii 2» a adus după primul weekend peste 52.000 de spectatori în sălile din peste 50 de oraşe. Cel mai aşteptat film al anului devine astfel şi cel mai mare succes de casă românească din ultimii 25 de ani, până acum un număr total de 70.878 de spectatori urmărind filmul”, scrie într-un comunicat emis de distribuitor în 20 noiembrie. De atunci a trecut o săptămână, iar cifrele au tot crescut, în favoarea Moromeţilor.

Ce are special acest film? Ar fi multe de spus. Din distribuţie fac parte mari actori români: Horaţiu Mălăele în rolul lui Ilie Moromete; Dana Dogaru - Catrina Moromete; Florin Zamfirescu (Ţugurlan); Ion Caramitru (directorul şcolii); Gheorghe Visu (Matei Dimir); Oana Pellea (Fica); George Mihăiţă (Aristide); Marian Râlea (Cârcâdat); Răzvan Vasilescu (Cocoşilă), dar şi actori tineri ce promit: Iosif Paştina - cel care îl interpretează pe Niculae Moromete - este la primul său rol important din carieră; Vlad Logigan (Notarul Oprescu); Toma Cuzin (Oauăbei); Andi Vasluianu (Vasile al moaşei); Paul Ipate (Paraschiv); Dorina Chiriac (Mărioara Bâzdoveică); Liviu Pintileasa (Zdroncan) şi Ioana Bugarin (Ileana). Pe scurt, “Moromeţii 2” continuă povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Câmpia Dunării, şi-l are în prim-plan pe mezinul Niculae. Peste lumea pe care o cunoşteau, în care cel mai important lucru era să ai pământ pe care să-l munceşti, trecuse un război. Toată ordinea vieţii lor se schimbă o dată cu venirea noului regim, care propovăduieşte egalitatea. Se şterg diferenţele într-un mod forţat şi violent, iar albul devine negru, şi invers. Anii 1945-1946 îl găsesc pe Moromete îmbătrânit, dar încă în putere. Între el şi cea de-a doua soţie, Catrina, tensiunile continuă, în timp ce Niculae este pus la încercare de promisiunile lunii noi, în care totul e posibil dacă te înregimentezi (rezumat oferit de distribuitorul Transilvania Film).

Filmul este inspirat din cărţile lui Marin Preda, “Moromeţii 2” şi “Viaţa ca o pradă”. La fel ca prima parte, şi cea de-a doua este regizată de Stere Gulea. Imaginea este semnată de Vivi Drăgan Vasile, iar producţia este realizată de Oana Giurgiu şi Tudor Giurgiu. Casa Moromeţilor a fost refăcută de scenograful Cristian Niculescu după schiţele şi imaginile celei vechi, iar centrul satului a fost recreat de la zero. De costume s-a ocupat Dana Păpăruz, cea care a fost premiată cu Gopo pentru “Aferim!” şi “Inimi cicatrizate” (Radu Jude). Alexandra Gulea şi Dana Bunescu s-au ocupat de montaj, iar de muzică Vasile Şirli. Machiajul şi coafura sunt semnate de Dana Roşeanu, Iulia Roşeanu şi Domnica Bodogan.

Acţiunea lung metrajului este diferită de cea din volumul al II-lea semnat de Marin Preda, şi asta pentru că Niculae are un destin diferit de cel din carte.

 

Un altfel de Niculae Moromete

Regizorul Stere Gulea a explicat că acest personaj din prim-plan nu este zugrăvit ca un activist de partid, ci traseul lui este cel al personajului din romanul autobiografic “Viaţa ca o pradă”. “Spre deosebire de traseul pe care îl are Niculae în roman, eu am optat pentru traseul lui Marin Preda. Adică n-am făcut din el un activist, ci l-am prezentat ca pe un tânăr care îşi făcea şcoala şi care se afla într-un impas din cauza neplăţii studiilor. Preocuparea lui principală era scrisul şi îl creionez ca pe un scriitor aflat la debut. El debutează în ziarul «Timpul» cu o povestire. Asta este schimbarea pe care am făcut-o, deoarece eu cred că Marin Preda i-a conceput destinul lui Niculae ca să poată să vorbească despre lumea satului, aşa cum se putea în anii aceia”, a declarat regizorul, citat de ProTV. În rest, filmul redă viaţa satului şi obiceiurile ţăranilor de după Al Doilea Război Mondial, dar şi începutul perioadei de colectivizare impusă de comunişti. Personajele, decorul şi limbajul sunt atât de bine concepute, încât îţi creează sentimentul de “film vechi” şi, vrei nu vrei, trăieşti odată cu Ilie Moromete în satul românesc postbelic aflat în plină schimbare şi la “buza” comunismului.

Mare parte din scene au fost filmate în acelaşi sat şi în aceeaşi casă din “Moromeţii 1”, în satul Talpa, din judeţul Teleorman, care se află la câţiva kilometri de locul de baştină al scriitorului Marin Preda, Siliştea-Gumeşti. Directorul de imagine, Vivi Drăgan Vasile, le-a povestit brăilenilor că în spatele filmului se află foarte multă muncă de documentare, în primul rând, iar fotografiile vechi, din anii '40, au stat la baza recreării Bucureştiului postbelic. Un alt “amănunt” din spatele filmărilor este nucul găsit de echipă în locul celebrului salcâm din prima parte a Moromeţilor. Publicul brăilean a mai avut o curiozitate: dacă ploaia în timpul căreia Ilie Moromete aşază căpiţa de paie a fost reală ori “trucată”. Atât Vivi Drăgan Vasile, cât şi actorul Gheorghe Visu le-a explicat că este tare greu de filmat o asemenea secvenţă pe vreme ploioasă din mai multe puncte de vedere, iar cea din film este o ploaie “creată”, dacă ne putem exprima aşa.

 

Regizorul Stere Gulea nu crede în identitatea dată de Marin Preda lui Niculae

Bineînţeles, nu a lipsit întrebarea “Când vor începe filmările pentru «Moromeţii 3»?”, iar Drăgan a spus că în toate oraşele în care a fost prezent la proiecţia de gală a existat această “poftă” de continuare a filmului. “Dacă între «Moromeţii 1» şi «Moromeţii 2» a existat o întârziere de 30 de ani, probabil că vom mai aştepta încă 30 de ani pentru partea a treia”, a glumit directorul de imagine. Cel mai probabil, nu va exista o continuare a Moromeţilor, cel puţin nu din partea echipei care a creat cel de-al doilea film inspirat din cărţile lui Marin Preda. Despre distanţa mare ca perioadă între cele două părţi ale filmului “Moromeţii” a vorbit şi regizorul Stere Gulea pentru ProTV, explicând de ce a trebuit să treacă 32 de ani. “Sunt mai multe motive pentru care continuarea vine la 32 de ani după primul film. Nu reuşeam să am determinarea de a mă apuca de aşa ceva. Cred că valoric există o diferenţă între volumul I şi volumul II în favoarea primei cărţi. Un alt lucru care nu mă atrăgea era destinul politic pe care Preda i l-a dat lui Niculae. Am considerat că a fost plata pe care autorul a trebuit să o plătească pentru a putea scrie acest roman despre ţărani şi ce s-a întâmplat la colectivizare. Eu n-am crezut nicio clipă în acea identitate a lui Niculae - activist de partid. Lucrurile acestea mă făceau să evit”, a spus Gulea.

Directorul de imagine, Vivi Drăgan Vasile, le-a mai povestit brăilenilor că “Moromeţii 2” a fost filmat la începutul toamnei lui 2017, iar bugetul filmului a fost destul de mic, până într-un milion de euro.

“Moromeţii 2” este o producţie Libra Film, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Studioului de Creaţie al Ministerului Culturii, în colaborare cu TVR şi HBO România. Turneul naţional de promovare a filmului a fost organizat de distribuitorul Transilvania Film. Filmul rulează în cinema din 16 noiembrie, inclusiv la Cinema City Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro