Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Un copil fără copilărie a plecat la îngeri

Un destin tragic s-a sfârşit, ieri după-amiază, în apele Dunării. Ionuţ Andrei, un copil de şapte ani, a fost luat de curenţi în timp ce încerca să se scalde lângă navele ancorate în dreptul Căpităniei vechi. Puştiul nu ştia să înoate şi se ţinea de o şufă metalică. Un tovarăş de joacă a văzut cum, la un moment dat, n-a mai putut să se ţină şi a scăpat şufa din mâini, ducându-se la fund. A fost alertată Poliţia Transporturi Navale, iar echipa sosită la faţa locului a găsit pe mal un tricou şi o pereche de adidaşi aparţinând victimei. "Deocamdată, nu putem fi siguri sută la sută că s-a înecat. Nu putem exclude, în acest moment, posibilitatea ca minorul să fie plecat în altă parte. Cercetăm împrejurările în care s-a produs evenimentul", ne-a declarat unul dintre agenţii deplasaţi la faţa locului. Pe parcurs, oamenii legii s-au convins că cea mai plauzibilă variantă este cea a înecului. A fost chemată la faţa locului o echipă de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, care a încercat, prin metode specifice, să recupereze cadavrul. Până la închiderea ediţiei, strădaniile celor de la ISU rămăseseră fără rezultat.
26inec1
Sub privirile mamei, poliţiştii cercetau, ieri, locul unde puştiul s-a dezbrăcat de tricou şi a intrat în Dunăre

În scurta sa viaţă, Ionuţ Andrei a avut parte de prea puţine bucurii. Mai avea încă şase fraţi, dintre care patru sunt preluaţi de Protecţia Copilului, fiindcă situaţia materială a părinţilor este mai mult decât precară. Mama, Adriana Andrei, locuieşte de mai bine de jumătate de an într-un adăpost improvizat lângă o clădire de asistaţi social, de pe Str. Ancorei. Femeia a stat o perioadă într-una din camerele clădirii respective, primită de la Primărie de mama concubinului său. Între timp, bunica micuţilor a fost evacuată pentru neplata chiriei. Ca să nu rămână pe străzi, Primăria le-a oferit o locuinţă în colonia de la Km. 10, însă acolo s-a mutat doar bunica. Pentru că nu-i conveneau condiţiile de la Km. 10, Adriana Andrei a preferat să îşi ţină cei trei copii pe care îi mai are în grijă în adăpostul improvizat din scânduri, nailoane şi mobilă veche. Acolo au "locuit", pe tot parcursul iernii, Adriana şi concubinul său, împreună cu un băieţel de doi ani, o fetiţă de cinci ani şi băieţelul în vârstă de şapte ani, care s-a înecat ieri. Cei doi concubini mai au patru copii - trei fetiţe triplete, născute în 2007, şi un băieţel adus pe lume anul trecut, în octombrie, în adăpostul insalubru de pe Str. Ancorei. Tripletele au fost născute cu handicap şi au intrat în grija statului, la fel ca şi ultimul bebeluş al Adrianei Andrei. Femeia trăieşte exclusiv din alocaţiile primite de pe urma copiilor. Probabil din acest motiv a refuzat până acum să-i lase şi pe cei trei în grija statului. Conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Brăila ne-a informat că, în luna octombrie 2010, când s-a născut ultimul copil, i-a propus mamei să se mute într-un centru maternal pentru o perioadă de 6, până la 12 luni , împreună cu bebeluşul şi cu fraţii săi. "Adriana Andrei a refuzat acest lucru. Nu a acceptat nici să ne predea ultimul născut, deşi era evident că nu avea condiţii corespunzătoare pentru creşterea acestuia. În aceste condiţii, s-au început demersuri în justiţie pentru obţinerea unei ordonanţe preşedinţiale, dar pe parcurs atitudinea mamei s-a schimbat şi a fost de acord să lase bebeluşul în grija unui asistent maternal profesionist", ne-a declarat Simona Cimpoae, directorul adjunct al DGASPC Brăila. Întrebată de reporterul nostru de ce nu au fost preluaţi şi ceilalţi trei copii, date fiind condiţiile improprii în care erau ţinuţi, directorul Cimpoae a explicat că nu se putea considera că părinţii îşi neglijează sau abuzează copiii. "În timpul anchetelor sociale făcute în locuinţa improvizată de pe strada Ancorei s-a constatat că aceasta era încălzită şi că micuţii sunt îngrijiţi, în limita posibilităţilor financiare reduse ale familiei consensuale.
26inec2
Ionuţ, împreună cu doi dintre fraţii săi mai mici, şi-a petrecut iarna într-o colibă făcută din scânduri

Nu se întruneau condiţiile abuzului sau neglijenţei, pentru care mama să fie separată de copii prin ordonanţă preşedinţială. Era vorba doar de probleme de ordin financiar, pentru care trebuia să intervină departamentul de asistenţă socială din cadrul Primăriei", a spus Simona Cimpoae. Aceasta a precizat că, după nenorocirea de ieri, mama poate fi acuzată de neglijenţă şi că se va apela la Justiţie pentru preluarea celor doi copii rămaşi.
Astă toamnă, la ultima naştere, Primăria i-a acordat Adrianei Andrei un ajutor financiar de 1.300 lei. De atunci, a mai primit, lunar, câte 42 de lei, pentru fetiţa de cinci ani şi băieţelul de şapte, şi 200 lei, pentru copilul de doi ani. După nenorocirea de ieri, Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei intenţionează să-i ajute pe părinţii copilului înecat cu o sumă de bani şi cu materiale necesare pentru înmormântare.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii