Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Un copil cu sindrom Down face Brăila cunoscută la nivel național

* Vlad Botez participă la prima ediție Down Tour Romania * evenimentul se desfășoară online, în perioada 18-20 septembrie 2020, la inițiativa Asociației Down Centrul Educațional Raluca, din Cluj-Napoca * la doar 8 ani, Vlad a obținut locul II la primul Campionat Virtual de Fitness destinat sportivilor cu dizabilități intelectuale, la care au participat 145 de tineri și copii din toată țara

 

 

 

Vineri, 18 septembrie 2020, Asociația Down Centrul Educațional Raluca, din Cluj-Napoca, a dat startul unui superb eveniment online „pentru colegii și prietenii din toată țara”, intitulat „Down Tour Romania 2020”.

Copii și tineri din toată țara, membri ai asociațiilor de profil, sunt invitați să prezinte istoria locală a orașului în care trăiesc, costumul și un preparat specific zonei, pentru a împărtăși bucuria și iubirea față de semenii lor. „Scopul proiectului este cunoașterea României, a obiceiurilor și tradițiilor culinare din diferite zone ale țării, dezvoltarea abilităților gastronomice, sportive și artistice. Echipa care se ocupă de acest proiect este formată din următorii: Anass Reggani, Daiana Jelescu, Gabriela Cartuta, Adriana Avram”, precizează reprezentanții asociației care a pus la punct evenimentul online aflat la prima ediție.

Evenimentul se va desfășura exclusiv online, în perioada 18-20 septembrie 2020, fiind înscriși 24 de tineri și copii din mai mujlte județe ale țării. Brăila este reprezentată de Vlad Sergiu Botez, în vârstă de 8 ani, membru al Asociației Down Brăila „Botez Vlad Sergiu”. Vlad a fost singurul brăilean cu sindrom Down care s-a încumetat să se înscrie și să participe la eveniment. El a trimis un film impecabil realizat despre istoria Brăilei și despre tradițiile ei, o prezentare a orașului, precum și imagini relevante cu vechea urbe dunăreană, prea puțin promovată de autorități în cele trei decenii de la căderea dictaturii comuniste. Vlad a îmbrăcat un costum popular brăilean, a mers la pescuit împreună cu părinții, în Balta Brăilei, și a pregătit - ca și preparat specific zonei - pește prăjit cu mujdei și mămăliguță.

Reamintim că, în perioada 24 iunie-24 iulie 2020, Vlad Botez, de 8 ani, și Denis Rusea, 15 ani, ambii de la Asociația Down Brăila „Botez Vlad Sergiu”, au participat la primul Campionat Virtual de Fitness destinat sportivilor cu dizabilități intelectuale, organizat de Fundația Special Olimpycs România. Vlad, care a fost cel mai tânăr participant la eveniment, și prietenul său, Denis, au urcat pe podiumul virtual, reușind să obțină locul II și medalia de argint. Confruntarea a fost una serioasă, dat fiind faptul că la Campionatul de Fitness au fost înscriși 145 de tineri și copii cu dizabilități din toată țara.

„Cel mai important este faptul că li s-a oferit copiilor și tinerilor cu sindrom Down din România șansa să se antreneze și să fie într-o competiție destinată exclusiv lor. Stima de sine și încrederea în forțele proprii ale acestor tineri sunt foarte importante în educația, evoluția și integrarea lor în comunitate”, ne-a mărturisit, imediat după aflarea rezultatelor, Ștefania Botez, coordonatorul Asociației Down Brăila „Botez Vlad Sergiu”, mama lui Vlad.    

 
Categorie articol: 

Comentarii