Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Un consilier municipal acuză că ORDA le-a pus gând rău taximetriştilor

• în plină pandemie de coronavirus consilierul municipal Dan Păun (preşedintele interimar PPUSL) a dorit să facă publică o situaţie posibil problematică pentru transportul de persoane din Brăila • acesta a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă din 11 martie, că operatorii de transport i s-au plâns că în ultima vreme au fost contactaţi de inspectorii Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) • Păun susţine că ORDA ar putea impune în viitor taximetriştilor o taxă privind drepturile de autor pentru că au maşinile dotate cu aparat radio • consilierul a afirmat că asta ar crea grave probleme financiare pentru cel puţin 880 de familii • directorul general ORDA, Doru Păunescu nu a comentat acuzaţiile consilierului, însă a ţinut să precizeze cât se poate de clar că autoritatea pe care o reprezintă  nu desfăşoară astfel de activităţi

 

Reclamarea unei posibile situaţii delicate şi problematice pentru taximetriştii din Brăila în viitorul apropiat sau doar campanie electorală. Consilierul municipal Dan Păun (preşedintele interimar PPUSL Brăila) a acuzat în cadrul unei conferinţe de presă susţinută pe 11 martie, înainte de decretarea stării de urgenţă în România, dar totuşi în plină pandemie de coronavirus, că taximetriştii au fost luaţi în vizorul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) care le-ar putea percepe o nouă taxă. De cealaltă parte, directorul acestei entităţi, Doru Păunescu, a declarat pentru cotidianul “Obiectiv - Vocea Brăilei” că acuzaţiile nu pot fi adevărate, deoarece ORDA nu desfăşoară astfel de activităţi. Dar să vedem ce spun ambele tabere.

Pe scurt, Păun a declarat că mai mulţi operatori i s-au plâns că au fost contactaţi în ultima perioadă de către inspectorii ORDA, care ar vrea să le impună o taxă pentru drepturi de autor celor ce practică taximetria, deoarece maşinile sunt dotate din fabrică cu aparat radio, unde se poate asculta muzică. Păun a afirmat că i se pare incredibil un astfel de gest, în condiţiile în care taximetriştii fac parte dintr-o categorie specială de transportatori de persoane. Ba mai mult, acesta a ţinut să puncteze că prin intermediul radiourilor din TAXI-uri, oamenii primesc informaţii de interes public foarte rapid, astfel că ar trebui trataţi diferit. Păun susţine că dacă se va merge mai departe cu acest plan al ORDA, mai bine de 880 de familii (câte maşini de taxi sunt înregistrate în Brăila), ar avea de suferit.

“Aş vrea să atrag atenţia asupra unui lucru ce a trecut până acum sau nu s-a prezentat foarte bine. Este vorba despre un eveniment care are loc în Brăila în clipa de faţă şi care va afecta economic negativ, exact 880 de persoane. De ce 880? Pentru că sunt 880 de TAXI-uri în Brăila. Iar cei de la ORDA consideră, mai nou, în mintea lor aşa de oameni deştepţi, ca să nu spun altfel, că un autoturism care face transport de persoane este spaţiu public, chiar dacă este taximetru. Au creat şi o structură foarte mare de avocaţi, de jurişti şi aşa mai departe. Ştiţi foarte bine că au obligat toate cârciumile să le plătească pentru drepturi de autor şi aşa mai departe. Iar acum au ajuns în Brăila şi vor să facă acelaşi lucru cu taximetriştii. Vă daţi seama? 880 de familii care au existenţa asigurată de aceste maşini. Este practic un mare angajator serviciul de TAXI din Brăila. Considerăm mai departe şi restul din industria respectivă: persoane angajate la dispecerate, persoane angajate la Serviciul de Transport Local din Primărie. Şi ce înseamnă industrie pe orizontală, service-uri, reparaţii piese auto. Deci, părerea mea este că ne ducem undeva la peste 1.000 de familii afectate de chestiunea aceasta”, a declarat Păun.

 

PPUSL-istul susţine că o astfel de măsură ar trebui anunţată dinainte

 

Consilierul municipal susţine că reprezentanţii ORDA ar trebui să fie împiedicaţi în vreun fel să îşi ducă planul mai departe, deoarece este o acţiune imorală, ba chiar, în opinia sa una ilegală. Mai mult, a acuzat că ORDA practică astfel de acţiuni la nivelul restaurantelor şi PUB-urilor, şi nu de puţine ori aduc agenţii economici aproape de faliment.

“ORDA va încerca să impună nişte taxe acestor prestatori de servicii. Le vor cere probabil să plătească retroactiv, din anii '90 şi. Foarte mulţi vor intra în faliment, probabil. Pentru că ei aşa fac atunci când merg în restaurante. Şi atunci, cu siguranţă oamenii aceştia vor suferi financiar. Mai mult, probabil că vor fi nevoiţi să mărească tarifele de transport persoane. Ceea ce va afecta întreaga populaţie a Brăilei. Sunt curios cum se va desfăşura lucrul acesta. Ştiu că de abia a început acţiunea. Chiar o să fiu atent la ceea ce se întâmplă şi să văd cum acţionează aceşti inspectori ORDA în Brăila aşa, pe nepusă masă şi fără niciun avertisment”, a mai adăugat Păun în conferinţa din 11 martie.

Trebuie subliniat totuşi că acesta a afirmat că singura sa confirmare despre posibila intervenţie a inspectorilor ORDA în Brăila o reprezintă sesizările pe care le-a primit de la operatorii de transport public, ba chiar a afirmat că nu ştie foarte multe despre cum operează această entitate.

“ORDA este în subordinea Guvernului. Şi legislaţia a fost emisă de aşa natură încât, cred că ei pot face lucrul ăsta şi să ceară banii retroactiv. Eu aşa am înţeles. Nu este un domeniu în care să activez. Am informaţii de la firme de transport persoane care deja au fost contactate de către inspectori ORDA şi a început procesul de inventariere a acestora. A început procesul de negociere cu ei. Pentru că probabil la început vor încerca să rezolve pe cale amiabilă. Dar din câte ştiu eu că se comportă aceşti oameni, cu siguranţă vor ajunge la procese. Pentru că lor le convine. Au tot ce le trebuie, au structura făcută. Şi atunci o să avem un şoc pe piaţa Brăilei, vizavi de taximetrie. Multe firme o să intre pur şi simplu în faliment”, a avertizat Păun.

 

Directorul ORDA susţine că autoritatea pe care o reprezintă nu face asta

 

Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” pentru a vedea dacă acuzaţiile consilierului municipal Dan Păun se confirmă, directorul general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, Doru Păunescu, a venit cu o altă versiune. Acesta nu a dorit să comenteze acuzaţiile lui Păun, pe motiv că nu ştie la ce anume s-a referit consilierul brăilean, însă a dorit să sublinieze că ORDA nu desfăşoară astfel de activităţi.

“Vă daţi seama că despre ce a declarat dânsul nu am cunoştinţă, dar pot să vă spun următorul lucru: noi, ca autoritate publică nu desfăşurăm astfel de activităţi. Deci nu mergem noi pe teren să colectăm astfel de sume, nu avem reprezentanţi în teritoriu, avem doar structură centrală. Iar obiectul nostru de activitate şi atribuţiile noastre nu cuprind colectarea unor astfel de sume. Prin urmare nu poate fi vorba de noi. De aceea vă spun, necunoscând declaraţia în concret a domnului consilier, îmi e greu să o comentez. Autoritatea publică pe care o reprezint, respectiv Oficiul Român pentru Drepturile de Autor nu are astfel de atribuţii şi nu desfăşoară astfel de activităţi”, a declarat Păunescu.
Categorie articol: 

Comentarii