Mergi la conţinutul principal

Un comisar acuză

Abuzurile comise de agenţii Poliţiei de Frontieră Brăila în Parcul Balta Mică a Brăilei şi pe Dunăre au fost puse pe tapet de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, cinci dintre suspecţi fiind daţi pe mâna instanţei de judecată. Poliţiştii mergeau mână-n mână cu braconierii din Tufeşti, în timp ce altora le făceau dosar penal. Angheluţă Andrei, Viorel Negoiţă, Tudorel Corbu, Paul Sterian şi Nicuşor Leonard Carapcea consemnau minciuni în actele de depistare şi împărţeau peştele capturat ilegal cu braconierii, susţin anchetatorii. Procurorii au disjuns cercetările, şapte poliţişti de la Frontieră (trei fiind deja trimişi în judecată, în actuala cauză) urmând a fi cercetaţi pentru abuzuri comise "pe Baltă". Este vorba de Sterian Paul, Tudorel Corbu, Constantin Lichiardopol, Angheluţă Andrei, Daniel Petrovici, Rodeliu Stoian şi Valentin Apostu. Prezentăm, în continuare, fragmente ale discuţiilor purtate de poliţistul Andrei cu braconierii din Tufeşti, declaraţia comisarului Adrian Dudă, de la Sectorul Poliţiei de Frontieră (SPF) Brăila, precum şi o parte din abuzurile comise de poliţişti şi reclamate de braconierii din Tufeşti. Printre altele, poliţiştii corupţi îi puneau pe braconieri să captureze scrumbie pentru ei, "fabricau" dosare penale sau închideau ochii la ilegalităţi.

"Viteză" către poliţistul Andrei: "Ăştia vrea să te sape!"

Potrivit procurorilor care s-au ocupat de caz, agentul de poliţie Angheluţă Andrei deconspira misiunile SPF Brăila, iar în schimb era informat de către Ştefan Mihai, zis "Viteză", despre nemulţumirile braconierilor din Tufeşti. Pe 12 noiembrie 2015, judecătorii au autorizat interceptarea comunicaţiilor telefonice ale poliţistului, ca să probeze acuzaţiile puse pe seama sa. Spicuim din mesajele şi discuţiile purtate de Andrei cu informatorul "Viteză".
Pe 13 noiembrie 2015, ora 7:50, "Viteză" i-a trimis poliţistului de la Frontieră următorul mesaj: "Sunt viteză, vreau să vorbesc cu matale, ai hiene aici la mine, îţi zic eu între 4 oki!". După 55 de secunde, nerăbdător, "Viteză" îl sună pe Andrei ca să-i spună că un cunoscut de-al său, Gigi Curcă, încearcă să determine persoane din Tufeşti, braconieri, să i se alăture în demersul de a denunţa abuzurile săvârşite de lucrători din cadrul SPF Brăila:
"Bărbat ("Viteză"): Salut, barosane!
Andrei Angheluţă: Salut, să trăieşti, tătuţule!
Bărbat: Ce faci, mă, taică?
A. A.: Mă, ce să fac? Numai bine, mulţumesc lu D-zeu!
B.: Bravo, mă bucur! Ia fii atent! Când ai timp să treci prin... prin zonă pă la mine, mă suni că vreau să vorbesc ceva cu tine între patru ochi aşa!
A. A.: Păi n-am cum să ajung tată prin zonă p-acolo cât de curând! Dacă ai tu drum pă undeva, vii pă la oraş...vorbim...
B.: Hai să văd! Văd poate ajung eu! Că ăştia vrea să te sape! Vrea...vrea multe! Ce văd eu... caută prin sat p-aicea... îţi zic eu
A. A.: Îhî, îhî...
B.: ... când o fi între patru ochi! Ai înţeles?
A. A.: Hai dă-mi un semnal că dacă poţi să vii la Brăila!
B.: Eu am început... am încercat să opresc câţiva dintre ei că...
A. A.: Aşa!
B.: ... îs prieteni de-ai mei şi le-am explicat eu: băi, voi nu vă luaţi după dementu ăla, că ăla nu-i sănătos...
A. A: Da! Gigi Curcă vrea să... a făcut nişte...
Bărbat: Exact! Da, da, da! Exact! Exact! Asta e!
A. A.: Îhî!
B.: Da alţi proşti a început acum să caute p-ăla, pă mine, p-ăla, p-ăla... care e cu mine şi eu le-am zis: bă, vedeţi-vă de treaba voastră, că n-aveţi nicio treabă, mă! Dacă... tu aicea îţi mănânci pâinea, mă! Tu eşti bătut în cap, mă?! Da ei nu ştiu ce vrea să... bine...
A. A.: Da!
B.: Dacă ajung pă la Brăila, discut... te sun să ne găsim şi îţi spun eu...
A. A.: Hai! Dă-mi semnal şi ne întâlnim şi vorbim!".
Culmea, pe parcursul derulării anchetei, poliţistul Angheluţă Andrei a negat că ar avea vreo "relaţie" cu "Viteză". Procurorul de caz precizează: "Deşi Andrei Angheluţă a negat că ar avea vreun fel de relaţie cu Mihai Ştefan, zis «Viteză», în afara raporturilor de serviciu, precizând că nu cunoaşte de unde are acesta numărul său de telefon şi că este foarte probabil să-l fi obţinut de la alte persoane din Tufeşti (...) din tonul discuţiei purtate («Salut, barosane! Să trăieşti, tătuţule!») este evident faptul că cei doi se cunosc de mai mult timp şi că «au mai colaborat» anterior pe tema discuţiei avute".
În aceeaşi zi, "Viteză" l-a sunat din nou pe poliţist, la ora 18:11, ca să intermedieze o discuţie între acesta şi un alt braconier din Tufeşti, Virgil. Potrivit convorbirii purtate, Virgil era chemat la parchet pentru audieri în ziua de luni, 16 noiembrie şi a considerat necesar să se sfătuiască cu poliţistul, pentru a-l învăţa ce să declare. "Urmare acestor demersuri, martorul G.V. a fost determinat să nu mai depună mărturie împotriva lucrătorilor Poliţiei de Frontieră, susţinând că nu a fost victima abuzurilor săvârşite de aceştia «pe Baltă», că nu cunoaşte nimic despre vreo sesizare făcută de numitul C.G. împotriva poliţiştilor şi că nu a discutat niciodată la telefon cu agentul Andrei Angheluţă (!), aspecte vădit nesincere, contrazise de probatorii", precizează procurorii.

Dezvăluiri incendiare

Comisarul Adrian Dudă, din cadrul SPF Brăila (martor în dosarul poliţiştilor) a precizat că, la nivelul instituţiei, a existat o stare conflictuală în urma căreia "colegii cercetaţi penal l-au învinuit pe un alt coleg, Neculai Anton, că i-ar fi deteminat pe braconierii din Tufeşti să-i denunţe la parchet, prin intermediul unei rude prin alianţă". Spicuim din declaraţia comisarului Dudă:
"Referitor la situaţia existenţei unor abuzuri săvârşite de lucrătorii Poliţiei de Frontieră Brăila asupra persoanelor depistate la braconaj piscicol, fac precizarea că, încă de la înfiinţarea SPF, şefii acestei instituţii au fost sesizaţi cu privire la existenţa unor vulnerabilităţi în activitatea desfăşurată de angajaţii săi în zona de competenţă pe apă, întrucât aceştia nu puteau fi controlaţi de nimeni. Nicio altă persoană din cadrul instituţiei nu avea atestat de conducere a ambarcaţiunilor, astfel că ei nu au fost niciodată controlaţi în activitatea desfăşurată. Acest fapt putea conduce, după părerea mea, la existenţa unor abuzuri din partea colegilor care lucrau pe apă, împotriva persoanelor depistate la braconaj piscicol".
Comisarul a mai declarat că în anul 2013, poliţiştii Angheluţă Andrei şi Stănel Munteanu l-au depistat pe un coleg de-al lor, Radu Gârbea, la braconaj piscicol (Gârbea se afla în timpul liber). Ca să nu-i facă dosar penal, cei doi i-au reţinut tot peştele braconat (aproximativ 17 kg). Auzind despre întâmplare, martorul a sesizat parchetul, însă aspectele sesizate nu au putut fi dovedite, cauza penală fiind clasată.
"La nivelul instituţiei unde lucrez este un fapt notoriu că poliţiştii care îşi desfăşoară activitatea pe apă comit abuzuri. Cunosc de la colegul Moraru Adrian că, în urmă cu mai mulţi ani, Carapcea Nicuşor (inculpat în dosar - n.r.) i-a reproşat acestuia de ce nu se atestează pe compartimentul marină şi stă «în mizeria aia, cu câinii de serviciu» când ar putea să plece acasă cu mai mulţi bani în buzunar - pentru că ei au mai multe sporuri - dar şi să ducă acasă «ceva la copii, în plus», făcând aluzie la peşte", a spus comisarul.
Acelaşi ofiţer a prezentat un caz asemănător, când Paul Sterian (inculpat în dosarul penal) ar fi luat peşte de la trei pescari. În urma reproşului făcut de şeful de tură de la acea vreme ("Ce faci, jaf pe Baltă?!") Sterian a spus că are o pomană şi că "trebuie să se descurce". Comisarul Duda a ţinut să precizeze că aspectele pe care le-a prezentat nu vor fi susţinute de alţi colegi se serviciu "întrucât, fiind angajaţii instituţiei, le este teamă de şefi, să nu-şi piardă serviciul".

Şase martori denunţă abuzurile poliţiştilor de la Frontieră

Pe parcursul anchetei, procurorii au audiat şase martori care, împreună cu cei trei denunţători, îi acuză pe poliţiştii de la Frontieră de abuzuri comise asupra braconierilor.
Astfel, martorul M.C. a declarat că, în septembrie 2013, i s-a întocmit dosar penal de către agentul Angheluţă Andrei "fără a fi vinovat". Martorul a precizat că se afla pe malul stâng al Dunării, la km. fl. 203 unde avea o barcă şi un vagon de dormit (în care pescarii îşi ţineau sculele) intenţionând să cumpere câteva kilograme de peşte pentru consum propriu. A cumpărat 3 kg de peşte şi l-a pus într-o sacoşă, în vagonul de dormit. În acel moment, şi-au făcut apariţia cinci poliţişti de la Frontieră, printre care şi Angheluţă Andrei. Acesta a controlat vagonul de dormit şi, găsind sacoşa cu peşte, i-a întocmit dosar penal. "Am vrut să sun un avocat, pentru că nimeni nu mă asculta când spuneam că nu am pescuit, ci am cumpărat peştele. Poliţistul Andrei mi-a spus că nu are rost să chem un avocat, că vom întârzia şi că avocatul îmi ia bani degeaba întrucât el îmi va face dosar penal pentru că mi-a găsit 3 kg de peşte şi nu sunt autorizat. Ba, mai mult, a luat o plasă de pescuit din barca lui F.I., care era autorizat, şi a trecut-o în actele pe care le-a întocmit pe numele meu, consemnând că am folosit plasa respectivă la pescuit. Văzând că nu mă ascultă nimeni şi poliţiştii continuau să scrie hârtiile prin care îmi făceau dosar penal, neavând ce face, am semnat acele hărtii fără să le citesc. De faţă erau mulţi pescari, dar niciunul nu a fost trecut ca martor", a declarat M.C.
După ce i-au făcut dosar penal martorului, poliţiştii i-au luat şi barca. Acesta a fost nevoit să-i plătească consăteanului F.I. suma de 1.000 lei, pentru plasa de pescuit pe care poliţiştii i-o luaseră din barcă. În aceeaşi zi, a mai declarat martorul M.C., aceiaşi poliţişti au depistat doi consăteni la pescuit (G.V. şi P.C.), însă i-au întocmit dosar penal doar unuia dintre ei.
"La data de 24 martie 2016, martorul M.C. s-a prezentat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila şi a comunicat că mai multe persoane din Tufeşti - ale căror nume nu doreşte să le divulge - i-au adus la cunoştinţă faptul că a fost ameninţat de lucrători din cadrul SPF că va fi urmărit de către aceştia ori de câte ori va ieşi din casă, că va fi controlat «la sânge» dacă este depistat la pescuit şi că i se va face un dosar penal «pe care n-o să-l poată duce» întrucât «s-a pus rău cu Poliţia de Frontieră», denunţând abuzurile făcute de ei", precizează procurorul de caz.
Martorul P.C., din aceeaşi localitate, a declarat că, prin 2012-2013, a fost la pescuit împreună cu un consătean, folosindu-se de o plasă de aţă. Nimeni nu a cântărit peştele capturat, apreciindu-se că ar fi vorba de 9 kg. Braconierii au semnat actele fără să le citească, iar când au ajuns în faţa instanţei au constatat că, potrivit dosarului, ar fi capturat 19 kg de peşte, cu o plasă monofilament (!).
Acelaşi martor a spus că, în primăvara lui 2014, se afla împreună cu un consătean în Balta Mică a Brăilei, ca să strângă lemne şi, pentru că începuse ploaia, s-au adăpostit într-un bordei. La ieşirea din bordei, au dat nas în nas cu poliţistul Andrei, care era echipat cu haine de ploaie şi care găsise pe malul Dunării un sac cu 10 kg de peşte. Pentru că nu găsise braconierul, poliţistul le-a întocmit lor dosar penal şi, chiar dacă nu semnaseră actele şi nu au recunoscut acuzaţia de braconaj, tot au primit câte o amendă administrativă de câte 150 lei, de la Parchetul Însurăţei.
Potrivit martorilor audiaţi, s-a ajuns până într-acolo încât unul dintre braconieri, P.M.M., ar fi fost încătuşat, pentru că s-a certat cu poliţistul Stan Munteanu. Potrivit martorului, acesta găsise mai mulţi saci (în care se aflau plase de pescuit) abandonaţi în drum şi, pentru a nu rămâne în lucru cu un dosar cu autor necunoscut, a intenţionat să treacă în sarcina sa respectivii saci. "Martorul s-a opus vehement, certându-se cu poliţistul, motiv pentru care a fost încătuşat şi condus la sediul poliţiei, întrucât nu a vrut să semneze actele întocmite pe Baltă", precizează acuzarea.

Procurorii au interceptat convorbirile poliţistului Andrei cu şeful SPF

După audierea martorilor din Tufeşti, concluzia procurorilor a fost una cât se poate de relevantă: "Din cele menţionate rezultă că «pe Baltă eşti la mâna poliţiştilor», întrucât aceştia pot consemna orice în actele întocmite, nu îi controlează nimeni, iar din postura de braconier nu ai ce să faci, pentru că nu te crede nimeni, întrucât nu ai credibilitate, fiind o persoană care a încălcat legea; astfel, nu îţi rămâne decât să semnezi actele întocmite de lucrătorii de poliţie".
Pe parcursul anchetei, Angheluţă Andrei - care a susţinut în mod constant că este nevinovat -, a întocmit mai multe rapoarte către conducerea SPF Brăila. În cel de-al doilea raport, precizează că "această stare de tensiune care s-a creat în curtea SPF" este rezultatul acţiunilor colegilor săi, scms. Dudă Adrian şi asp. Anton Neculai, care ar fi afirmat despre el şi despre alţi colegi că, la nivelul compartimentului CMIIT al SPF Brăila "este formată o clică" favorizată de şeful SPF, cms. Dragomir Aurelian. Procurorii PT Brăila au interceptat inclusiv convorbiri purtate de Angheluţă Andrei cu şeful SPF Brăila, cms. Aurelian Dragomir.
Procurorii au dispus disjungerea cercetărilor în ceea ce priveşte celelalte abuzuri semnalate de braconierii din Tufeşti. Agenţii de poliţie Sterian Paul, Tudorel Corbu şi Constantin Lichiardopol vor fi cercetaţi într-o nouă cauză penală, pentru săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual, uz de fals, favorizarea infractorului şi abuz în serviciu (fapte comise la data de 26 aprilie 2014), iar braconierii depistaţi, Nelu Pisică şi Costică Bertescu, vor fi anchetaţi pentru mărturie mincinoasă.
Un alt dosar penal va fi întocmit ca urmare a afirmaţiilor martorului A.I., care a precizat că în anul 2013, împreună cu un alt consătean, M.S., ar fi pescuit scrumbie pe Dunăre pentru poliţistul Andrei. "Echipajul de poliţie era format din trei poliţişti, iar noi îi dădeam peştele lui Andrei, ca să ne lase să pescuim fără să ne facă dosar penal. Două zile braconam pentru noi, iar ce prindeam a treia zi îi dădeam poliţistului, pentru a-l împărţi cu colegii lui de şalupă. Acest lucru s-a întâmplat de circa şase ori şi îi dădeam poliţistului Andrei când intra în tură, pe Dunăre, circa 20 de kg scrumbie (...) În anul 2014, când ne-a prins la braconat, poliţistul a uitat de înţelegerea anterioară şi ne-a făcut dosar penal", a declarat martorul A.I.
Poliţiştii Angheluţă Andrei, Daniel Petrovici, Rodeliu Stoian şi Valentin Apostu vor fi cercetaţi, de asemenea, într-o cauză penală, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals, fapte ce ar fi fost comise în 5 septembrie 2013.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro