Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Un colon gigant instalat în faţa Palatului Administrativ

Ieri, în faţa Palatului Administrativ a fost amenajat un tunel gonflabil impresionant, de culoare roz, de fapt, o reproducere la scară mare a unui colon. Scopul acestei acţiuni este prezentarea schimbărilor şi modificărilor ce survin în această parte a corpului în cazul unor afecţiuni cauzate, în general, de o alimentaţie necorespunzătoare. Cei interesaţi au astfel ocazia de a face o incursiune în corpul uman şi de a învăţa de la medici cum pot fi prevenite bolile colonului şi, mai ales, cancerul de colon. Această lecţie inedită de anatomie şi fiziologie este oferită de Societatea Medicilor de Familie din Brăila şi face parte dintr-un proiect iniţiat de Spitalul San Giuseppe din Milano. "Lecţia" este menită să sensibilizeze şi să informeze publicul cu privire la patologia tractului intestinal prin utilizarea unui colon gonflabil, în interiorul căruia sunt reproduse boli inflamatorii, diverticuli, polipi şi alte afecţiuni.
"Societatea medicilor de familie Brăila a iniţiat o acţiune de informare a publicului, care se numeşte «Colonul gigant». Acţiunea a fost realizată în colaborare cu Primăria Municipiului Brăila şi cu sprijinul profesorului Felice Cosentino din Milano. Acţiunea se va desfăşura concomitent cu cea de-a zecea ediţie a Conferinţei Naţionale «Medicina de familie - prima linie în asistenţa medicală», care a început chiar ieri. În această perioadă, publicul poate să viziteze colonul şi medicii vor informa populaţia cum pot fi prevenite bolile de colon şi care sunt primele simptome ale cancerului de colon", a explicat dr. Viorica Naumov, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Brăila. Potrivit doctorului, suprafaţa de amplasare a acestui tunel gonflabil este de 24 metri pătraţi şi poate fi vizitat azi, între orele 10.00 - 13.00; 15.00 - 18.00 şi sâmbătă, 18 octombrie, în intervalul 10.00 - 12.00.
Cele mai cunoscute afecţiuni din această categorie sunt Boala Crohn şi Colita ulcerativă, afecţiuni inflamatorii cronice ale tubului digestiv, manifestate prin diaree cronică, dureri abdominale, febră, dispariţia apetitului şi scăderea în greutate. Specialiştii atrag atenţia că alimentaţia nesănătoasă şi lipsa activităţii fizice sunt principalele cauze ale instalării acestor boli inflamatorii intestinale.

 
Categorie articol: 

Comentarii