Mergi la conţinutul principal

Un cimitir din Brăila, scos parţial din mizerie

• o latură a cimitirului „Sf. Mina” de la marginea cartierului Chercea, care de ani de zile era invadată de grămezi uriaşe de gunoaie, a fost curăţată zilele trecute • pe poziţie au fost lăsate câteva containere, pentru ca vizitatorii care îngrijesc mormintele rudelor să aibă unde să arunce deşeurile • acest mic semn de normalitate este, însă, doar o picătură în ocean, municipalitatea având mult de muncă pentru a aduce cimitirele din Brăila la standardele de civilizaţie

 

Din punctul de vedere al curăţeniei, al sistematizării şi al organizării, cimitirele brăilene sunt la ora actuală departe de ceea ce ar trebui să fie. Locurile de veci îngrămădite unele în altele, lipsa aleilor secundare de acces, vegetaţia în exces şi deşeurile aruncate la grămadă, uneori chiar peste mormintele aflate la marginea aleilor principale, toate acestea alcătuiesc un tablou mizer şi dezolant specific ţărilor de lumea a treia, nicidecum spaţiului european.

Se pare că, totuşi, administraţia locală se arată interesantă să schimbe aceste aspecte. Un prim pas s-a făcut în cimitirul „Sf. Mina” din cartierul Chercea unde, pe o latură dinspre Şos. Focşani, trona de ani de zile o grămadă uriaşă de deşeuri. Zilele trecute, de pe latura respectivă s-au adunat toate gunoaiele, fiind nevoie de numeroase camioane pentru a căra tot ce era acolo. În schimb, au fost lăsate pe poziţie câteva containere de mare capacitate, pentru ca cei care fac curăţenie la morminte să aibă unde să arunce resturile vegetale şi celelalte deşeuri. Mai mult, pe latura respectivă urmează să se amenajeze un gard, pe o lungime de circa 300 de metri, după cum ne-a informat Emilena Huiu, directorul Serviciului de Utilitate Publică şi Administrare Fond Locativ şi Cimitire (SUPAFLC) din cadrul Primăriei Brăila.

Din păcate, dacă pe acea latură a cimitirului „Sf. Mina” s-a făcut curăţenie, nu acelaşi lucru se poate spune despre aleile principale, unde încă se mai găsesc morminte invadate de deşeurile aruncate de cei care vin să îngrijească mormintele rudelor. În loc să ducă gunoaiele până la containerele de la marginea cimitirului, aceştia preferă să le arunce unde le este mai la îndemână, chiar dacă asta înseamnă să profaneze locurile de veci ale altora. Tot în cimitirul Sf. Mina există şi o fostă fântână care, de câţiva ani, a devenit groapă de gunoi din cauza celor care s-au debarasat de deşeuri aruncându-le acolo.

Directorul Huiu spune că groparii cimitirului au ca sarcină de serviciu să care şi gunoaiele la tomberon, însă volumul de muncă este foarte mare, iar aceştia nu reuşesc să desfiinţeze în timp util toate grămezile de deşeuri de lângă alei şi de pe mormintele mai puţin vizitate şi îngrijite.

Primarul Marian Dragomir ne-a informat că are în plan ca, de anul viitor, să mărească schema de personal a SUPAFLC astfel încât să poată fi menţinută mai eficient curăţenia în toate cimitirele de pe raza municipiului. „Intenţionăm să angajăm câţiva muncitori, şi subliniez: muncitori, nu personal TESA. Sper, totuşi, să nu păţim ca la Seroplant, unde am scos la concurs încă din vară 10 posturi de muncitori pentru întreţinerea spaţiilor verzi, iar până în prezent nu s-au ocupat decât patru, pentru că nu există interes din partea celor care în prezent nu au un loc de muncă”, ne-a spus primarul. Acesta recunoaşte, totuşi, că salariul oferit pentru slujbele respective nu depăşeşte minimul pe economie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro