Mergi la conţinutul principal
De râsu'-plânsu'

Un canal de irigaţii s-a găurit, iar ANIF nu are un buldoexcavator să îl repare

• de câteva zile, canalul de aducţiune care alimentează cu apă peste 1.000 ha în zona Albina nu poate fi folosit, din cauza unei spărturi apărute în mal • dacă se pompează apă, toată se împrăştie pe câmp şi ameninţă să inunde şoseaua din vecinătate • legumicultorii care au culturi în zonă spun că e mare nevoie de apă, dar că ANIF nu se sinchiseşte să rezolve problema, deşi ei plătesc o taxă anuală pentru întreţinerea canalelor • conducerea ANIF ne-a explicat, ieri, că s-a început astuparea găurii din mal, dar că va mai dura ceva timp, pentru că e nevoie de un buldoexcavator care trebuie împrumutat de la o societate comercială • ni s-a mai spus, totuşi, că o întreagă reţea de canale de irigaţii din judeţul nostru, printre care se află şi cel de la Albina, urmează să intre în reparaţii capitale, bugetul alocat de Guvern pentru acest proiect ridicându-se la 110 milioane lei

 

Malul taluzat al unui canal de aducţiune pentru irigaţii s-a spart în urmă cu câteva zile, iar apa care ar fi trebuit să ajungă la culturile de legume întinse pe zeci de hectare, în zona localităţii Albina, s-a împrăştiat pe câmp. Legumicultorii sunt foarte supăraţi pe această situaţie, acuzând filiala brăileană a Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) că le ia bani degeaba pentru întreţinerea canalelor de irigaţii şi că nu e prima dată când nu pot să îşi ude culturile, exact în momentele critice. “Trebuie să dăm câte 200 lei pentru fiecare hectar pe care îl avem cultivat, către un fond de întreţinere a canalelor de irigaţii. Eu am două hectare cu gogoşari şi ardei kapia, deci am dat 400 lei, şi exact acum, când e nevoie să irig, am rămas fără apă. În situaţia mea sunt mulţi legumicultori din zonă. ANIF-ul ne încasează banii degeaba, că nu s-a mai ocupat de canalele astea de ani de zile”, ni s-a plâns, ieri, Eugen Burcuşi, unul dintre agricultorii afectaţi. Acesta ne-a spus că sunt circa 30 de hectare cultivate cu legume şi 1.000 ha cu cereale alimentate de canalul spart. Agricultorii din zonă ar fi dat, aşadar, peste 200.000 lei pentru întreţinerea canalelor de aducţiune. “O grămadă de bani ne-au luat, iar acum nu sunt în stare să vină să astupe gaura aia, ca să se poată porni staţia de pompare, să ajungă apa la noi. Dacă porneşte staţia acum, toată apa se împrăştie pe câmp şi se inundă şoseaua naţională. De două zile am anunţat ANIF-ul, dar nu se sinchiseşte nimeni”, ne-a mai spus agricultorul nemulţumit.

Conducerea ANIF Brăila ne-a declarat, ieri, că încearcă să repare breşa formată în malul canalului, dar că nu crede că se poate rezolva problema pe parcursul zilei, pentru că este nevoie de un buldoexcavator. “Noi nu avem utilajul acesta în dotare, dar ne-a promis cineva că ne dă unul. Au fost mai multe găuri: două mai mici, pe care le-am astupat deja, şi una mai mare, pe care nu o putem rezolva fără utilajul respectiv. Azi nu cred că rezolvăm problema, dar mâine (astăzi, marţi, 11 septembrie n.n.) mai mult ca sigur o să fie gaura astupată şi o să putem da drumul la apă pe canal”, ne-a declarat Vasile Turcitu, directorul ANIF Brăila. Ieri după-amiază, la faţa locului erau doar câţiva muncitori care încercau să astupe gaura din mal, cu ajutorul unei roabe şi a câtorva lopeţi. 

Şeful ANIF ne-a mai precizat că în curând ar trebui demarată o amplă investiţie ce vizează reabilitarea unei reţele de canale de irigaţii întinse pe mai mult de 100 kilometri, precum şi a opt staţii de pompare. “E un proiect pentru care s-au alocat de la bugetul de stat 110 milioane de lei. Se vor reabilita 86 km de canale principale şi 20 km canale de distribuire a apei, precum şi opt staţii de pompare. Deocamdată, ne aflăm la faza de licitaţie. Sunt două firme rămase în cursă. Lucrările ar trebui să înceapă chiar de anul acesta”, ne-a informat directorul Turcitu. Printre canalele vizate se află şi cel din zona Albina, din cauza căruia au rămas fără apă legumicultorii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro