Mergi la conţinutul principal

Un brailean, primul legumicultor roman cu certificat EUREPGAP

"TUV SUD Management Service" GMBH, companie germana specializata in atestarea standardelor de calitate, a emis si inminat, intr-un cadru festiv, firmei "Petrosu" SA din Braila, primul certificat EUREPGAP acordat unei ferme de legume de cimp din Romania. Certificatul dovedeste ca in ferma braileana standardele europene privind siguranta alimentara, calitatea, protejarea mediului si a salariatilor, sint indeplinite cu strictete. Practic, din acest moment, mazarea, morcovul, patrunjelul, telina, ceapa, rosiile, ardeiul gras, fasolea pastai, vinetele si pastirnacul obtinute in ferma "Petrosu" pot fi comercializate oriunde in Europa. Certificatul EUREPGAP garanteaza respectarea standardelor in domeniul fructelor si legumelor, in conformitate cu EN 45011, principiile sale bazindu-se pe concepte ca siguranta produsului alimentar, protectia mediului inconjurator, sanatatea si siguranta lucratorilor agricoli. In tara mai sint certificate EUREPGAP doar citeva sere si livezi.

EUREPGAP - o garantie a corectitudinii si calitatii

"Am aflat de acest sistem de calitate in urma cu 4 ani, in timpul unui simpozion cu tema “Marketing in Agribusiness”. Este un sistem complex de certificare. El inglobeaza si sistemul ISO si HACCP si imi da dreptul sa vind produsele oriunde in Europa. Pentru pastrarea acestui certificat anual se face un audit, neanuntat, in timpul caruia se verifica toata evidenta fermei. E clar, nu se obtine usor, e foarte multa munca, dar nu e extrem de costisitor. Trebuie sa ai o evidenta foarte clara a tot ce faci in ferma, de la primul muncitor si pina la ultima substanta pe care o folosesti", a precizat Mihai Petrosu.
In aceste conditii, marele avantaj al evidentei stricte este dat de faptul ca fisa de trasabilitate a oricarui produs, obligatorie pentru o valorificare avantajoasa a productiei, se poate realiza cu mare usurinta. In plus, fisa de trasabilitate reprezinta un atu important in momentul valorificarii, atit catre procesatori cit si catre firme specializate in vinzarea legumelor in stare proaspata.
Un alt avantaj este acela ca, odata obtinut certificatul EUREPGAP, inspectiile efectuate de orice organisme nationale sau europene (si nu sint putine) decurg mult mai usor, atestatul acesta fiind practic o garantie a corectitudinii si calitatii produselor si proceselor tehnologice din ferma, a aplicarii unor practici prietenoase mediului.

Evidenta stricta prin GPS

Primele demersuri in obtinerea certificatului au inceput exact in urma cu 1 an si, dupa cum ne-a explicat Petrosu, primul pas in obtinerea certificatului a constat in o regindire a organizarii fermei si o serie de investitii in crearea conditiilor de igiena, a exploatatiei, dar si a personalului angajat. Au fost deschise 10 registre, in care un inginer special desemnat a inregistrat cu strictete tot ce s-a intimplat, pe linie de personal, de culturi, de tehnologii, de substante utilizate, de marfa livrata, intrari - iesiri etc. "A insemnat o o supravegehere permaneneta, riguroasa si laborioasa, si asa trebuie sa ramina, pentru ca altfel risti sa iti pierzi certificarea. Speram insa ca anul acesta sa ne usuram munca pe partea de evidenta, pentru ca am achzitionat un sistem modern, computerizat, care ne scuteste de cele 10 registre", a mai explicat Petrosu.
Concret, prin intermediul Grupului de Expertiza in Economie Rurala - GEER, Petrosu a achizitionat un program de calculator privind managementul modern al fermei, "AGRI MAP", care inglobeaza programe de gestiune si contabilitate, de evidenta a suprafetelor exploatate. Programul este dotat cu sistem GPS - PC POCKET, aplicarea lui insemind de fapt obtinerea unei imagini clare, concrete, perfecte, a intregii activitati din ferma.
Produsele certificate vor fi evidentiate si printr-o etichetare speciala, legumele marca "Petrosu" urmind a purta eticheta EUREPGAP, care, alaturi de certificat, confera intr-adevar multe drepturi si atuuri, dar implica si o responsabilitate enorma - calitate la standarde europene.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro