Mergi la conţinutul principal

Un beneficiar de ajutor social reclamă: «Suntem nişte sclavi pentru 142 de lei»

Un bărbat în vârstă de 64 de ani, care este integrat în sistemul de asistenţă socială, se declară indignat de faptul că munceşte prea multe ore în folosul comunităţii. Revolta acestuia a izbucnit după ce, în ultimele două săptămani, au început să sosească tir-urile cu ajutoarele alimentare de la Uniunea Europeană, iar 10 beneficiari de ajutor social, printre care şi el, au fost solicitaţi să ajute la descărcarea produselor. Procesul de manipulare a pachetelor cu alimente a durat chiar şi 8-9 ore pe zi, fapt ce l-a nemulţumit pe acesta. Indignat după acest episod, el şi-a amintit şi de alte situaţii mai vechi, când a fost pus la muncă mai mult decât era specificat în lege. Astfel, orele extra s-au adunat şi a ajuns, după cum susţine, la peste 200 de ore lucrate peste „normă". "Am muncit la lemne, în octombrie, noiembrie, decembrie, cât a fost nevoie. De la lemne ne-a chemat la descărcat alimente. Anul trecut ne-a spus că ni s-au tăiat orele alea muncite. Doamna directoare Oancea ne-a spus că o să se rezolve problemele, dar nu s-au rezolvat nici până acum. Eu am muncit peste 200 de ore, care mi s-au tăiat. Mâine trebuie să ne ducem iar la alimente. Eu nu mă mai duc. Alţii care nu fac orele, iau şi ajutor de urgenţă şi iau şi ajutor social. Şi ăştia care muncim nu luăm. Suntem proşti, noi nu avem niciun drept, suntem nişte sclavi pentru 142 de lei. Îşi bat joc de noi, parcă suntem ultimii oameni" a răbufnit bărbatul.
În prezent, acesta beneficiază lunar de un ajutor social în valoare de 142 de lei pentru care trebuie să presteze 20 de ore în folosul comunităţii. El ne-a povestit că timp de 10 ani a muncit la Laminoru, iar din 1992 a lucrat pe unde a apucat.

„Atât putem face"

Directoarea Direcţiei de Asistenţă Socială Brăila (DAS), Nicoleta Oancea, a lămurit povestea orelor muncite peste program, spunând că altă soluţie pentru descărcarea alimentelor comunitare nu a fost. În contractul pentru distribuirea pachetelor de la Uniunea Europeană nu sunt prevăzute şi cheltuielile pentru manipularea produselor, astfel încât a fost nevoie să se apeleze la persoanele care sunt găzduite în regimul social de urgenţă şi la cele care beneficiază de venit minim garantat pentru a se putea finaliza acest proces.
"Legiuitorul care a gândit acest program operaţional, nu s-a gândit absolut deloc şi la punerea lui în practică. Trebuie să apelăm la manipulare, trebuie să gestioneze cineva situaţia asta de încărcare-descărcare. Astfel, 10 oameni, mai harnici, m-au ajutat la partea de descărcare-încărcare a alimentelor, la fel ca în anii trecuţi. Pentru descărcarea unui TIR care conţine în jur de 2.600 de pachete îmi sunt necesare 8-9 ore. Având în vedere că durează foarte mult, e normal că s-au depăşit acele ore specifice doar pentru ajutorul social. Într-adevăr au făcut lucrul ăsta şi i-am înţeles, dar din păcate trebuie să ne aliniem la prevederile legislative şi nu am ce face" a declarat Nicoleta Oancea, director DAS Brăila.
În ceea ce priveşte reclamaţiile venite în urma acestei activităţi, conducerea DAS Brăila spune că, din punct de vedere legal, nu îi poate remunera mai mult. „Din cei 10 oameni, unul singur înţeleg că este nemulţumit. Dumnealui în momentul de faţă i-ar fi convenit să nu mai muncească şi să se ia în calcul acele ore pe care le-a făcut în plus. Din păcate, nu pot să fac acest lucru şi de aici a plecat această nemulţumire. Dumnealui i-ar fi plăcut acum să stea acasă şi să se ia în calcul acele ore. Eu i-am ajutat cu ce s-a putut pe toţi, dar nu pot să încalc legea, mai mult nu am ce face" a adăugat Nicoleta Oancea.

De luni, liber la ajutoarele alimentare!

Ieri, primarul încă în funcţie, Aurel Simionescu, i-a îndemnat pe brăilenii care beneficiază de ajutoare alimentare europene să vină începând de luni, 27 iunie, să le ridice.
"Rugămintea mea este ca cei care ştiu că pot beneficia de ajutoarele alimentare europene, începând de luni să se prezinte la cele două centre. Pentru că aceste alimente vin continuu şi să putem degreva spaţiile respective, să putem depozita şi rula toată această cantitate de alimente. Rugămintea mea este să se vină şi să putem distribui aceste pachete. Depozitele au şi ele o dimensiune limitată" a declarat Simionescu.
Centrele de distribuţie sunt: Liceul "C. D. Neniţescu" (fostul Liceu de Chimie), Şoseaua Buzăului nr. 15, unde se vor da pachetele pentru persoanele cu handicap, şomerii şi persoanele fără venituri sau ale căror venituri nete lunare realizate sunt până la 450 de lei de persoană. La Liceul "Constantin Brâncoveanu (fostul Liceu Progresul), Calea Galaţi nr. 346, se vor distribui alimentele pentru pensionari, beneficiarii de venit minim garantat şi cei de alocaţie pentru susţinerea familiei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro