Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Un bărbat căzut în stradă a aşteptat jumătate de oră Salvarea

* managerul SAJ a recunoscut că timpul de reacţie al ambulanţelor este îngreunat în această perioadă de lucrările de reabilitare ale principalelor artere rutiere din oraş, dar că s-a acţionat corect, iar toate maşinile sunt dotate conform standardelor în vigoare

Un brăilean şi-a exprimat nemulţumirea faţă de modul de intervenţie al Ambulanţei în cazul unui bărbat căruia i s-a făcut rău în timp ce se afla în zona Piaţa "Apollo". El ne-a spus că salvarea a ajuns la faţa locului după jumătate de oră şi, în plus, nu era dotată corespunzător, iar echipajul nu avea medic. Stelian L., de 29 de ani, ne-a relatat că ieri dimineaţă, în jurul orei 10.00, în timp ce se afla la "piaţa de ruşi", unui bărbat i s-a făcut rău şi a căzut la pământ. După cum ne-a povestit tânărul, victima suferise probabil un infarct, întrucât se învineţise la faţă. Comercianţii din zonă au sunat la 112 şi toată lumea aştepta cu disperare să ajungă o salvare, pentru a-l prelua pe bărbatul căzut în plină stradă. "A venit un echipaj de la Salvare, dar erau total nepregătiţi, fără aparatură, fără medic, era doar o asistentă. Omul era practic în infarct, din câte ne-am dat noi seama, se învineţise şi făcea spume la gură. În salvare nu aveau tuburi de oxigen. S-a luat lumea de ei, abia când am început să îi filmez au început să reacţioneze. Comercianţii din zonă au fost cei care au sunat la 112 şi au cerut ajutor, toată lumea se plângea că nu mai vine salvarea, abia după jumătate de oră a ajuns. Bărbatul avea vreo 50 - 60 de ani, toată lumea era panicată, nu ştiau pe cine să anunţe din familie. Era şoferul şi o doamnă, probabil asistentă, nici măcar nu a venit un medic. Am sunat pentru a atrage atenţia că s-a venit cu întârziere şi ambulanţa era nepregătită. De ce nu a trimis SMURD-ul, că îi trimite numai pentru o julitură, şi pentru un om deja învineţit, cu ochii daţi peste cap, vine o salvare total nepregătită", ne-a spus indignat tânărul de 29 de ani.
Pe de altă parte, managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Brăila, Silviu Radu, ne-a declarat că nu depinde de el cât de repede ajunge o ambulanţă la o solicitare, întrucât timpul de reacţie este îngreunat de lucrările din oraş şi nu există nici o bandă de urgenţă. "În Brăila circulaţia este extrem de dificilă. De aceea îi rog pe cetăţeni să manifeste înţelegere, cu scuzele de rigoare, dar nu suntem noi de vină. Nu există nici măcar un fir pentru urgenţă, încercăm să ajungem cât de repede putem la solicitări. Cei care au început lucrările în oraş ar fi trebuie să lase o zonă de acces. Lucrările din oraş perturbă timpul de reacţie al ambulanţelor", a spus managerul SAJ. Legat de dotarea salvărilor, sursa citată ne-a spus că toate sunt echipate corespunzător, iar cadrele de pe ambulanţe sunt specializate în medicina de urgenţă. În plus, precizează managerul SAJ, la solicitările din locuri publice legea nu prevede să meargă echipaj cu medic. "Nu există prevăzut în protocol că salvarea este obligată să meargă cu medic, vine o ambulanţă B sau C în funcţie de disponibilitate. La solicitările din loc public se duce un echipaj cu asistentă, ambulanţele cu medic merg la cazuri foarte grave. Oricum la echipajele de pe ambulanţă toate cadrele sunt specializate în medicină de urgenţă. Dacă se constată că starea pacientului este foarte gravă, anunţă un echipaj cu medic, iar acesta se prezintă în cel mai scurt timp la faţa locului. Diagnosticarea nu se face prin telefon, ci la faţa locului. Oricum toate ambulanţele sunt echipate corespunzător, aşa cum prevede legea, suntem pe locul 5 pe ţară din acest punct de vedere", a mai adăugat Silviu Radu.
Categorie articol: 

Comentarii