Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Un atentat s-a produs la Belfast

Explozia a avut loc la ora locală 7.30 (9.30 ora României), când victima, o femeie în vârstă de 38 de ani, a plecat cu maşina parcată în faţa casei sale din estul Belfastului, în apropiere de o secţie de poliţie.
"În mod clar există în continuare aici, în societatea actuală, oameni care vor să provoace crime şi dezordine", a spus comisarul Brian Maguire, în condiţiile în care Irlanda de Nord se confruntă cu o recrudescenţă a violenţelor atribuite grupărilor republicane disidente.
Bomba fusese instalată sub scaunul pasagerului din faţă şi, "dacă cineva s-ar fi aşezat" acolo, şi-ar fi pierdut viaţa în explozie, a subliniat el, precizând că "sunt luate în calcul toate pistele".
Victima a fost internată pentru scurt timp, dar nu a suferit răni grave.
Victima nu a lucrat niciodată pentru poliţia nord-irlandeză, iar posibilitatea ca bomba să fi vizat un poliţist "este una dintre pistele explorate", a recunoscut Maguire.
Poliţistii din cartier au primit recent ameninţări din partea mişcărilor republicane şi au fost sfătuiţi să se uite sistematic sub maşinile lor înainte de a se urca, un mod de operare din perioada tulburărilor soldate cu circa 3.500 de morţi în această provincie din Marea Britanie.
O intensificare a violenţelor s-a înregistrat anul acesta, după ce doi soldaţi britanici şi un poliţist au fost împuşcaţi mortal în luna martie. Atacurile au fost revendicate de două grupări desprinse din IRA, Real IRA şi ContinuityIRA.
Secretarul de stat american Hillary Clinton a promis luni, într-o etapă a turneului său european, în Belfast, că va ajuta la relansarea procesului de pace între catolici şi protestanţi în Irlanda de Nord, lansat în 1998.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii