Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Un arestat acuza politistii ca i-au furat 10.000 de euro

Un recidivist sadea, infractor de drept comun, ne-a trimis, zilele trecute, o scrisoare taman din Arestul Inspectoratului de Politie al Judetului Braila, pentru a reclama ca un grup de politisti, intre care unul caruia i-ar fi imprumutat bani, i-a inscenat savirsirea infractiunilor pentru care a ajuns la "Racoare": ultraj la politist si conducere fara permis si sub influenta alcoolului. Arestatul mai sustine ca i s-ar fi furat, in timpul anchetei, atit banii pe care ii avea asupra sa, cit si euroii pe care i-ar fi avut in bolidul pe care tocmai il achizitionase din Italia. Din '91 incoace, arestatul a suferit mai multe condamnari la inchisoare, avind o "coada" de citeva sute de zile de inchisoare, fiind hirsit in ale puscariei, motiv pentru care, spun politistii, acesta nu ezita sa reclame in stinga si-n dreapta, vrute si nevrute. Cert este ca in baza unei plingeri formulate de acesta, inaintata esaloanelor superioare de ancheta chiar de catre politistii braileni, doi lucratori ai IPJ sint cercetati penal de Parchetul de pe linga Curtea de Apel Galati.

Anul si condamnarea la inchisoare

Ionel Surdu, 35 de ani, din Braila, are un palmares infractional bogat, este recidivist, ceea ce, potrivit scrisorii pe care ne-a trimis-o zilele trecute la redactie, i-a atras o noua arestare. Surdu are la activ o multitudine de condamnari pentru furt din 1991 pina in 2001 cind a fost incarcerat din nou si condamnat la 3 ani tot pentru furt, iar la data liberarii avea un rest neexecutat de 655 zile. In 2003 a comparut din nou in fata instantei, fiind condamnat la un an de inchisoare pentru ultraj, in 2004 a primit 7 ani pentru furt, fiind eliberat in 2005 cu un rest de pedeapsa de peste 600 de zile. In 2005 a mai fost condamnat la inca 4 ani, fiind eliberat din penitenciar pe 29.06.2005, gratie contopirii faptelor si deselor liberari conditionate date de judecatorii braileni. Pe 8 iunie a.c. a fost incarcerat din nou, pentru ultraj la politist si conducere a unui autovehicul fara a poseda permis, fiind sub influenta alcoolului. Surdu ne-a scris povestindu-ne varianta sa privind ultima arestare: "Sint nevinovat in arestul politiei, doar cu fapte inscenate de catre un grup de politisti de la Politia Ianca, pentru ultraj si conducere fara permis. Nu am comis nici un ultraj, doar pentru faptul ca sint recidivist nu sint crezut de nici un judecator. (...) De fapt, sa va spun ce s-a intimplat: eu m-am eliberat din penitenciar pe data de 29.06.2005 si din acea perioada am fost numai plecat in Italia, unde m-am ocupat cu stringerea fierului vechi. Am facut foarte multi bani, am mai trecut prin tara cite o saptamina, doua, o luna, la viza. La ultima venire a mea, inainte de 8.06.2006, m-am intilnit cu inspectorul principal M.U, de la Politia Ianca, care mi-a cerut imprumut 3.000 de euro si pe care i-am dat, cerindu-i sa mi-i intoarca atunci cind revin in tara, ca vreau sa-mi construiesc casa la Bordei Verde."

"Arestatul a cerut sa fie dus la medicina legala, l-am dus, dar nu are leziuni"

In scrisoarea sa de patru pagini, Surdu mai povesteste ca i-ar fi disparut 10.000 de euro din masina "Lancia" parcata in fata Politiei, la 8 iunie, pe care si-ar fi adus-o din Italia cu ajutorul unui sofer, el neavind permis. Cert este ca in fata procurorului si judecatorului de ancheta, Surdu n-a putut face dovada ca n-a sarit la politisti si ca n-a condus chiar el, sub influenta alcoolului, bolidul spre sediul Politiei.
"Pe 8 iunie, cind am venit in tara, am baut niste sticle de whisky acasa la concubina mea din Bordei Verde, dupa care m-am dus la Politie sa spun ca sint in localitate. Seful de post nu era si m-am dus la Ianca la Politie, ca sa-i cer lui M.U. si datoria. Nu l-am gasit. L-am asteptat, m-am dus la circiuma in apropiere, iar pe la 11.00 cind m-am intors, 4 politisti civili m-au incatusat, m-au bagat intr-o camera si m-au lovit. Cind mi-am revenit era linga mine inspectorul N.S., care m-a umflat cu bataia. Nu mai aveam pe deget inelul si 500 de euro in buzunar. Mi-au disparut si cei 10.000 de euro din masina. Am depus plingere impotriva politistilor pentru tilharie", ne-a mai scris Surdu. Reporterii nostri au incercat sa discute cu Surdu in arest, in eventualitatea ca acesta ar putea aduce si probe in sprijinul celor scrise, insa, in aceasta faza a anchetei, Surdu nu are voie sa discute despre faptele sale decit cu avocatii. Ceea ce deja a facut.
Ca Surdu i-a reclamat pe politisti ne-a confirmat si cms.sef Ionel Decu, adjunctul sefului Politiei brailene: "Intr-adevar, arestatul a formulat mai multe petitii, insa noi i le-am trimis acolo unde a dorit. I-a reclamat pe politisti si la noi si am trimis plingerea la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Galati, care are competenta in asemenea cazuri. Nu stiu daca Surdu are probe pentru ceea ce a sustinut in plingerile sale, dar a vrut si in audienta la mine si nu prea pare sa aiba probe. A cerut sa fie dus la medicina-legala, l-am dus, dar nu are leziuni. A reclamat-o si pe concubina sa, ca i-ar fi furat masina. A facut vreo 5 - 6 hirtii de pe 8 iunie, de cind este in arest. Dar nu noi l-am arestat, ci judecatorul. Dosarul lui nici macar nu-i la noi. E la instanta, in Faurei. Politistii nostri au fost, din cite stiu, deja audiati la Galati. Nu putem sa tragem concluzii si sa comentam in vreun fel aceasta situatie, pina cind forurile in drept nu se vor pronunta. Pot, insa, sa va spun ca-l cunosc de multa vreme pe arestatul Surdu, din vremea in care eram sef la Cercetari Penale. Era violent si impulsiv. Odata, imi amintesc, a inceput sa se dea cu capul de birou in biroul procurorului, ne-a muscat... Alta data, l-am prins ca a savirsit el fapta - pe care n-o recunostea - dupa ce un prieten al lui ne-a aratat o scrisoare semnata de Surdu, in care acesta isi ruga prietenul sa ia fapta asupra lui, promitindu-i pachete si alte facilitati, detaliindu-i modul de operare", ne-a relatat cms. sef Ionel Decu, adjunct al sefului Inspectoratului de Politie al Judetului Braila.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii