Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Un al doilea ciclon ameninţă Filipinele

Un al doilea ciclon tropical, în curs de formare, ameninţă estul arhipelagului Filipinelor, care a fost lovit deja de un prim taifun ce a provocat moartea a 246 de persoane, a avertizat marţi Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), citată de AFP.
"Noul ciclon ameninţă estul Filipinelor, dar este greu de spus ce pagube poate provoca", a explicat un director din cadrul OMM, Geoffrey Love. Potrivit acestuia, "ciclonul ar putea afecta estul arhipelagului în două din următoarele trei zile, iar intensitatea sa ar putea creşte în această perioadă".
După inundaţiile catastrofale provocate de taifunul Ketsana, "orice ploaie în plus va cauza probleme majore", a subliniat responsabilul OMM.
La trei zile după Ketsana, autorităţile, care au lansat luni un apel pentru ajutor internaţional, admit că sunt depăşite de numărul mare de persoane rămase fără adăpost.
Potrivit celui mai recent bilanţ, autorităţile estimează că 1,94 milioane de persoane sunt sinistrate, iar 319.547 persoane se află în centre de primire de urgenţă. În total, ţara are 92 de milioane de locuitori.
"Aproape 80% din centrele medicale din Manilla sunt distruse, iar în estul oraşului solul este acoperit cu 30 de centimetri de mâl", a spus Elizabeth Byrs, purtător de cuvânt al Biroului de coordonare a afacerilor umanitare ale ONU (OCHA).
Agenţia ONU a trimis la faţa locului o echipă însărcinată să evalueze nevoile. "Prioritatea este distribuirea de hrană şi medicamente persoanelor fără adăpost şi celor care se îngrămădesc în clădiri publice şi biserici", a subliniat Byrs.
Uniunea Europeană a deblocat marţi două milioane de euro pentru a veni în ajutorul victimelor din Filipine şi s-a declarat dispusă să ajute şi Vietnamul şi Laosul.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii