Mergi la conţinutul principal
Scrisoarea deschisă a Organizaţiei “TREBUIE!”, adresată CLM Brăila:

Umilinţă, refuzuri şi subfinanţare – cadoul autorităţilor locale pentru persoanele cu dizabilităţi

• cu ocazia împlinirii a 20 ani de activitate, Organizaţia “TREBUIE!” atrage atenţia autorităţilor asupra problemelor cu care se confruntă zi de zi în încercarea de a oferi persoanelor cu dizabilităţi şansa la o viaţă normală

 

Organizaţia pentru Copii şi Adulţi cu Nevoi Speciale “TREBUIE!” Brăila, a împlinit, zilele trecute, 20 de ani de activitate, două decenii de când luptă pentru a le oferi persoanelor cu dizabilităţi şansa la o viaţă normală. La ceas aniversar, echipa “TREBUIE!” a ales să marcheze evenimentul aşa cum ştie ea cel mai bine: luptând pentru respectarea drepturilor copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi intelectuale. În acest sens, ONG-ul a pus pe hârtie principalele probleme cu care se confruntă zilnic, de la umilinţele la care sunt supuse persoanele cu dizabilităţi şi până la slaba finanţare a Centrului de Abilitare pentru Trai Independent, şi a adresat o scrisoare deschisă Consiliului Local Municipal Brăila.  

Organizaţia “TREBUIE!” ne-a trimis şi nouă scrisoarea deschisă, pe care o vom reda integral în continuare:

 

Scrisoare deschisă adresată Consiliului Local Municipal

Anul 2017 este anul 20 al bătăliei invizibile pentru mulţi membri ai comunităţii, dusă de noi, părinţii de la TREBUIE!, cu sistemul educaţional şi social, pentru respectarea drepturilor copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi intelectuale.

În spatele zâmbetelor pe care le vedeţi pe chipul copiilor de acum 20 de ani, în afara gesturilor de prietenie şi suport, stau sute de nopţi nedormite, multe umilinţe din partea unor oameni care ocupă posturi de decizie cu privire la calitatea vieţii oamenilor cu dizabilităţi, refuzuri constante de a construi în Brăila un sistem de integrare socio-profesională la care să aibă acces toate persoanele cu dizabilităţi, în funcţie de nevoi.

Legislaţia românească din domeniul social, bazată pe valori şi principii europene, stipulează clar obligativitatea statului de a se implica singur sau în parteneriat pentru creşterea calităţii vieţii cetăţenilor aflaţi într-o situaţie de risc social:

        (2) Statul, prin autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, îşi asumă responsabilitatea de realizare a măsurilor şi acţiunilor prevăzute în actele normative privind beneficiile de asistenţă socială şi serviciile sociale. (3) Statul, prin politicile publice din domeniul serviciilor sociale, contribuie la promovarea, respectarea şi garantarea drepturilor beneficiarilor la o viaţă independentă, împlinită şi demnă, precum şi la facilitarea participării acestora la viaţa socială, economică, politică şi culturală. (4) Autorităţile administraţiei publice centrale asigură elaborarea cadrului legislativ în domeniul asistenţei sociale pentru susţinerea categoriilor defavorizate, combaterea sărăciei şi a riscului de excluziune socială, dezvoltarea politicilor de susţinere a familiei pe parcursul întregului ciclu de viaţă, a membrilor acesteia, precum şi transferul către autorităţile administraţiei publice locale şi societatea civilă, inclusiv către instituţiile de cult recunoscute de lege, a atribuţiilor şi mijloacelor financiare necesare acţiunilor de asistenţă socială, prevăzute prin legile speciale (Extras Legea asistenţei sociale 292/20111).

Conform Hotărârii de Guvern 978/2015, valoarea costului standard pentru serviciul social public Centru de zi, este de 19.402,7 lei/beneficiar/an.

Consiliul Local Municipal Brăila, în baza propunerii şi fundamentării Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) Brăila a aprobat suma de 600 lei/beneficiar/anul 2017.

Un simplu calcul matematic arată că subvenţia acordată de Consiliul Local Municipal prin DAS Brăila, acoperă doar 3% din valoarea costului standard, direcţionând povara acoperirii bugetului de funcţionare al Centrului de Abilitare pentru Trai Independent către familiile beneficiarilor, care oricum poartă povara îngrijirii şi ocrotirii lor de o viaţă.

Acesta este cadoul oferit Organizaţiei TREBUIE!, pentru cei 20 de ani de activitate în beneficiul comunităţii.

Dorim să ştiţi că valoarea subvenţiei acordate de dvs. pentru toţi beneficiarii centrului de zi pentru luna ianuarie a anului 2017 este mai mică decât factura de utilităţi. Iar datele financiare ale ultimilor ani arată că subvenţia pentru serviciul social acreditat şi licenţiat pe care TREBUIE! îl furnizează, este mai mică decât contribuţiile pe care TREBUIE! le virează la buget, în calitate de entitate juridică. Asistenţa socială implică:

  • Acordarea de PRESTAŢII SOCIALE;
  • Furnizarea de SERVICII SOCIALE.

Până acum România s-a axat mai mult pe acordarea de prestaţii sociale dar toţi specialiştii recunosc faptul că o dezvoltare armonioasă şi o evoluţie pozitivă a unui asistat social se realizează doar în cadrul serviciilor sociale cu ajutorul prestaţiilor sociale.

Cel mai mare câştig al unui serviciu social este diminuarea gradului de dependenţă al asistatului social, ceea ce e un câştig la nivel personal, la nivelul familiei şi, desigur, al comunităţii.

Ne întrebăm de ce oare dvs., toţi cei cu responsabilităţi în domeniu, nu acţionaţi pentru dezvoltarea unui sistem de servicii sociale la care să aibă acces toţi oamenii cu dizabilităţi? Cunoaşteţi situaţia reală? Doriţi să o îmbunătăţiţi? De ce noi părinţii trebuie să ne asumăm o astfel de responsabilitate? Cum credeţi că poate funcţiona o unitate socială cu o astfel de finanţare?

Prin acest demers public vă invităm respectuos, în baza drepturilor cetăţenilor unui stat de drept, ca în viitor când veţi lua decizii, să răspundeţi mai întâi la întrebări pe care noi, părinţii, care nu ne-am abandonat copiii în instituţii rezidenţiale, ni le punem zi şi noapte:

  • Cum va fi îngrijit un om cu dizabilităţi atunci când familia nu va mai fi alături de el?
  • Care sunt serviciile de recuperare, socializare şi integrare pe care un adult le poate accesa în comunitatea noastră?
  • Care este procentul copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi din Brăila, beneficiari de servicii de recuperare şi integrare?
  • Care sunt argumentele ce stau la baza stabilirii nivelului subvenţiei anuale pentru susţinerea serviciului social?
  • Care sunt cele mai eficiente căi de a consolida şi dezvolta servicii sociale pentru toţi oamenii cu dizabilităţi?

          Noi, părinţii, am găsit câteva răspunsuri şi am dori să fim contrazişi prin acţiuni concrete. Oare aceste decizii le-aţi luat:

  • Pentru că nu aţi simţit niciodată durerea excluderii copilului dvs. din viaţă activă a comunităţii.
  • Pentru că nu aţi fost umiliţi prin refuzul de a direcţiona fişe 2% pentru un “centru de handicapaţi”.
  • Pentru că nu aţi fost nevoiţi să căutaţi bani - 24 de ore/zi, 365 zile/an, pentru susţinerea serviciilor educaţionale de care au beneficiat gratuit copiii sau nepoţii dvs.
  • Pentru că nu ştiţi cum este să aveţi grijă toată viaţa de un copil ca atunci când este bebeluş, să-l feriţi de pericole, să-l spălaţi, să-l îmbrăcaţi şi să-l hrăniţi zi de zi pentru că nu o poate face singur, să intuiţi ce-l doare pentru că nu poate vorbi.
  • Sau poate pentru că oamenii cu dizabilităţi sunt neimportanţi politic.

          Putem fi şi noi răutăcioşi şi să apreciem că prin comportamentul dvs. decizional aţi dovedit că nu vă puteţi bucura atunci când vedeţi mulţumiţi şi fericiţi cetăţenii pe care îi reprezentaţi sau pur şi simplu că NU VĂ PASĂ de această categorie de cetăţeni?

          Da, copiii noştri nu sunt olimpici dar noi, părinţii, îi considerăm nişte învingători, aşa cum suntem şi noi de altfel; îi iubim şi ne mândrim cu alte calităţi ale lor: ei ne oferă iubire necondiţionată, respect şi mulţumire, empatie atunci când suntem bolnavi şi cel puţin un zâmbet pe zi, gratis...

În situaţia actuală de disfuncţionare bugetară din cauza căreia serviciul nostru social nu beneficiază nici de subvenţia de la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale suntem într-un mare blocaj. Unul din specialiştii noştri a optat pentru sistemul bugetar de asistenţă socială şi probabil vom pierde şi alţi angajaţi.

Nu ştim ce va fi. Căutăm soluţii şi ajutor şi nu ne dăm bătuţi până în ultima clipă aşa cum o facem de 20 de ani.

          Pe 17 februarie 2017 am împlinit 20 de ani, conform certificatului de naştere al unei organizaţii nonguvernamentale. Ne-am fi dorit să primim daruri şi să sărbătorim cu un mare eveniment, dar suntem atât de împovăraţi de grija zilei de mâine că nu ne-am putut mobiliza...

Ne puteţi răspunde la această scrisoare deschisă printr-o vizită directă la centrul nostru de zi, printr-o donaţie în cont sau printr-un simplu clik pe butonul de donaţie de pe site, printr-o revenire asupra deciziei luate sau măcar... prin scuze publice şi o altă atitudine în viitor.

 

În numele părinţilor celor 25 de beneficiari,

Profesor Ilie Teodora,

Mama Irinei – posesoarea unui certificat de absolvire a 19 ani de terapie în Centrul de Abilitare pentru Trai Independent al Organizaţiei TREBUIE!

 

Precizăm că pentru cei 25 de tineri cu dizabilităţi care vin în fiecare zi la Centrul CATI, trebuie alocat un buget mediu de aproximativ 15.000 lei/lună pentru a deconta salariile specialiştilor care îi asistă şi asigură recuperare terapeutică, cheltuielile pentru serviciul de transport, cheltuieli de întreţinere şi administrare spaţiu şi consumabile folosite în terapii şi în activităţi recreative.

Pentru părinţi acesta este un buget uriaş pe care nu-l pot asigura singuri. De aceea, vă invităm să sprijiniţi acest serviciu social prin care 25 de tineri cu dizabilităţi intelectuale pot trăi bucuria de a fi utili, de a comunica cu prietenii, de a fi în mijlocul comunităţii şi nu în izolarea propriei locuinţe.

Puteţi face donaţii în conturile disponibile pe site -ul www.trebuiebraila.ro.

Puteţi să spuneţi povestea lor altor oameni care au posibilitatea de a face donaţii sau sponsorizări sau puteţi completa formularul de direcţionare a 2% din impozitul aferent anului 2016, existent pe site, pe care-l puteţi transmite la administraţia financiară unde sunteţi înregistraţi sau şi să-l retransmiteţi scanat pe adresa de e-mail rotrebuiebr@yahoo.com

 

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro